vineri, 10 noiembrie 2017

10 NOIEMBRIE - Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare (World Science Day for Peace and Development)



10 Noiembrie - Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare (World Science Day for Peace and Development), aflată sub autoritatea Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).
Evenimentul a fost proclamat la 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinței generale a UNESCO, prin Rezoluția 20/31C.
Retezat - foto I. Badiu

Scopul sărbătorii: creșterea gradului de conștientizare a opiniei publice cu privire la rolul științei în societățile pașnice și sustenabile; promovarea solidarității naționale și internaționale pentru o știință comună; reînnoirea angajamentului național și internațional pentru utilizarea științei în beneficiul societăților; atragerea atenției asupra provocărilor cu care se confruntă știința și creșterea sprijinului pentru efortul științific (conform UNESCO).

Motivația: știința, pacea și dezvoltarea sunt interconectate, precum și nevoia de a provoca publicul în dezbateri pe teme științifice nou-apărute, plus importanța și relevanța științei în viața noastră de zi cu zi.
Tema din 2017 a Zilei internaționale a științei pentru pace și dezvoltare este ''Știința pentru înțelegere globală'', potrivit comunicatului UNESCO.
Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare a determinat numeroase proiecte concrete, programe și finanțări pentru știință în lumea întreagă, a contribuit la promovarea cooperării între oamenii de știință care trăiesc în zone afectate de conflicte.  
Manifestările care au loc: conferințe, reuniuni, vizite la muzee, expoziții, difuzarea de postere, întruniri în instituții de învățământ, campusuri școlare etc.
Sunt antrenate organizații nepatrimoniale, personalități, oameni de știință, instituții guvernamentale etc.