duminică, 7 aprilie 2019

Întâlnire culturală de excepție cu poeta LILIANA URSU... Sibiu, 5 aprilie 2019




Vineri, 5 aprilie 2019, a avut loc la Colegiul Național „Gh. Lazăr” din Sibiu o întâlnire culturală de excepție cu poeta Liliana Ursu. Desfășurată sub egida 2019-Anul cărții. Progamul național „România citește”, întâlnirea a avut loc la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului, într-un spațiu devenit neîncăpător, coordonator al programului fiind prof.dr. Maria-Daniela Pănăzan Lorinczi. Întâlnirea, denumită Mireasma unui …Loc ferit. Poeții și aurarii, a fost organizată de Catedra de Limba și Literatura Română, iar invitați de onoare ai poetei Liliana Ursu au fost: președintele Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România, Ioan Radu Văcărescu, doamna traducător Beatrice Ungar și poetul sibian Lorinczi Francisc-Mihai. La ora 11, poeta Liliana Ursu a fost primită official de domnul director al Colegiului, prof. dr. Negrea Octavian Gabriel, și de către cadrele didactice de Limba Română și de Limba Engleză, dimpreună cu inimoasa noastră colegă Neli Rusu, responsabil CDI. Elevii și profesorii s-au bucurat apoi de un moment poetic cald, în care poezia și povestea scrierii acesteia s-au îngemănat într-o adevărată sărbătoare lirică. Consemnăm prezența la eveniment a domnului director prof. Ioan Popa, care a venit, împreună cu elevi, special din Apoldu de Jos (de unde era tatăl poetei), spațiu des evocat în lirica Lilianei Ursu. De asemenea, poeta Casandra Ioan, profesor de engleză la Aiud, a ținut să fie prezentă această întâlnire-miracol pentru sibieni și să trăiască bucuria de a o cunoaște personal pe marea noastră poetă. 

„Poezia este excedent de suflet”, spunea, la Colegiul Național „Gh. Lazăr”, Liliana Ursu, originară din Sibiu. Aufost clipe alese, care ne-au reamintit că unul dintre rosturile poeziei este acela de „a împrumuta frumusețe”. Pentru că „Omul e chemat, prin Poet, să fie cuvânt plin, nu vorbă goală, Persoană, nu gloată, identitate creativă unică” (Dumitru Ichim), a fost o onoare, pentru sibieni, să avem oaspete de seamă, „o mare voce lirică a Europei” (Reamy Jansen), „steaua ascunsă a poeziei românești” (Cornel Ungureanu).Sibiul a devenit, pentru câteva ore, un „loc ferit” (titlul unui volum publicat de Liliana Ursu), pentru că doar poezia mai poate să bucure inima omului cu un asemenea spațiu mental, „ferit” de neajunsurile și banalitățile cotidiene.


Născută la 11 iulie 1949 la Sibiu, Liliana Maria Ursu este poetă, prozatoare, eseistă și traducătoare. Realizator de emisiuni culturale la TVR și la Radiodifuziunea Română, profesor asociat la Facultatea de Limbă și Literatură Engleză a Universității din București, la University of Louisville, la Bucknell University, la Pennsylvania State University, este autoare a numeroase volume de poezie dintre care amintim: Viața deasupra orașului, debutul său editorial la Cartea Românească în 1977, Piața Aurarilor premiată în 1980 cu Premiul Uniunii Scriitorilor, Filiala Sibiu și tradusă în limba engleză la editura Zephyr Press de Sean Cotter în 2009, Sus să avem inimileÎnger călare pe fiară tradusă și în engleză la Editura North University Press de poetul american Bruce Weigl, Grădina din turn / Der Garten im Turm, în traducerea Beatricei Ungar, antologia sa de poezie Loc feritPoeme alese, la Editura Baroque Books & Arts, 2014. 

Poeziile sale au fost traduse în engleză, franceză, germană, suedeză, sârbă, italiană și au fost publicate în reviste internaționale de prestigiu precum New YorkerAmerican Poetry ReviewOxford PoetryPoetry CanadaWorld Poetry Today, iar poeta a susținut conferințe și recitaluri de poezie la Londra, Paris, Lisabona, Atena, Viena, Stockholm, Amsterdam, iar în SUA la Harvard, Princeton, Bloomington, Berkelly, Salisbury, Pacific University etc. A fost distinsă, printre altele, cu Marele Premiu „George Coșbuc“ (Bistrița, 2014), cu Premiul Societății Britanice de Poezie, Londra 1997 pentru volumul The Sky behind the Forest, cu Silver Award for Poetry pentru cartea anului: volumul A Path to the Sea  tradus de Tess Gallagher și Adam Sorkin, iar volumul ei de poezie Lightwall tradus de Sean Cotter a fost declarat finalist la premiul Pen Club american în 2010. Liliana Ursu a fost onorată cu Ordinul Național Meritul Cultural în grad de Cavaler. Este membră a Uniunii Scriitorilor din Romania - Filiala Sibiu, din 1980, de la înființare. A fost invitata Departamentului de studii românești al Universității din Strasbourg în programul academic Ecrire l'Europe, organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles, în perioada 19 februarie – 7 aprilie 2017. Nominalizată la Oxford Weidenfeld Prize și la Premiul Mondial pentru Poezie Mistică de la Madrid.


Cum stăruie zorile, curioase, la geamurile lor,
breaslă magică, poeții și aurarii!
În atelierele scunde din turn distilează fulgii de nea,
câmpul cu fragede viorele și aroma câtorva șoapte.
Ale cui?
Ale cui?
Ale zeiței cu pasul ușor,
ale fotografului sau vânătorului
pe când se pregătesc pentru iubire.
Urmează apoi șlefuirea metalului până la orbire,
până la pierderea minților, uneori.

La ușa lor crește un ied și viața,
viața care-i împinge în râul cel repede
cu lostrița fulgerând ca o amintire visătoarea carne
și cireșii încărcați de promisiuni pe maluri,
cireșele la care nu ajung niciodată.

Cum stăruie întunericul la geamurile lor
pe când breslașii cu un sâmbure luminos
momesc realul.

Și iedul adoarme pe un nor...

               (Piața Aurarilor)

Sursa: Maria-Daniela Pănăzan și Lorinczi Francisc-Mihai 
* Foto:
1. Liliana Ursu
2. Maria-Daniela Pănăzan și Loinczi Francisc-Mihai
3. Întânirea cu iubitorii de literatură

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu