vineri, 10 mai 2019

Premiul Național pentru Poezie „Lucian Blaga”, Opera Omnia, ediția a III-a, 2019




Premiul Național pentru Poezie „Lucian Blaga”, Opera Omnia, ediția a III-a, s-a desfăşurat joi, 9 Mai 2019, în Lancrăm, în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș.

Evenimentul a fost organizat ca un preambul al festivalului dedicat poetului la Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm în prezența unor oficialități, elevi, scriitori din județul Alba și județul Hunedoara, membrii ai Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, iubitori de literatură din toată țara, scriitori importanți.
Au participat la eveniment academicianul Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, alături conducerea uniunii și de scriitorii Ana Blandiana, Irina Petraș, Ion Mărgineanu, Daniel Cristea-Enache, Răzvan Voncu, Aurel Pantea, Gabriel Chifu, Ioan Popa, Mircea Stâncel, Maria-Daniela Pănăzan, Anca Sîrghie, Sonia Elvireanu, Lorinczi Francisc-Mihai, Ieronim Muntean, Constantin Stancu etc.
Din Argentina a participat scriitoarea Alina Diaconu de origine română. Dânsa fiind prezentă în România pentru apariția cărții Dragă Cioran (Cronica unei prietenii).
Au fost prezenți din partea oficialităților:  preşedintele Consiliului Judeţean Alba – Ion Dumitrel, primarul municipiului Sebeş – Dorin Nistor, alţi reprezentanți ai autorităților județene și locale. De remarcat prezența membrilor familiei Blaga.
Evenimentul a fost moderat cu emoție și bucurie de Silvan Stâncel, director al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba Iulia.
Domnul Nicolae Manolescu a făcut o scurtă prezentare a vieții poetului Lucian Blaga și a încurajat tinerii să urme exemplul marelui poet în diferitele domenii ale vieții, să realizeze lucruri importante și de valoare.
Un grup de muzicieni au interpretat melodii specifice evenimentului în curtea casei memoriale.
Au fost nominalizați pentru premiu scriitorii Ana Blandiana, Gabriel Chifu, Nichita Danilov, Ileana Mălăncioiu, Ioan Moldovan, Ion Mureșan și Ioan Es. Pop.
Domnul Gabriel Chifu s-a recuzat. 
Sa- ținut un moment de reculegere pentru poeții plecați: Ion Horea și Emil Brumaru.
Premiul a fost acordat scriitoarei Ana Blandiana, proeminentă personalitate  a literaturii românești contemporane. Ana Blandiana este autoare a peste 100 de volume publicate atât în țară, cât și în străinătate, este  membră a Uniunii Scriitorilor din România, fondatoare a Academiei Civice și a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighetu Marmației, laureată a Premiului Herder, din anul 2016 membru corespondent al Academiei Române.
Prezentarea poetei a fost făcută de Irina Petraș cu emoție și bucurie. Au fost evocate momente din viața Anei Blandiana, rolul ei în literatură, mesajul operei, viața specială a poetei.
După eveniment s-au făcut mai multe fotografii și cei prezenți au felicitat-o pe Ana Blandiana, au comentat importanța premiului acordat.
























 A consemnat C Stancu
Fotografii Lorinczi-Francisc-Mihai

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu