sâmbătă, 13 iulie 2019

Un test pentru literatura română: Serile de Poezie de la Struga, 2019... Despre o anumită „fremătare imperială”...


Cununa de Aur pentru Ana Blandiana!
Serile de Poezie de la Struga, 2019


Anei Blandiana îi va fi decernat la sfârșitul lui august Premiul Cununa de Aur, în cadrul celui mai prestigios Festival Internațional de Poezie, care se derulează anual, din 1966. Un premiu pe care l-a mai luat dintre scriitorii români doar Nichita Stănescu, în 1982.
„Când s-a anunţat că juriul de la Struga a acordat Premiul şi Cununa de Aur de la Struga lui Nichita Stănescu, scrie Anghel Dumbrăveanu, unul dintre participanții la manifestările din 1982, lumea literară din România a cunoscut o fremătare imperială (s.m., N.B.), pentru că această distincţie însemna o încoronare care premerge Premiul Nobel sau îl poate anticipa” (în volumul Fenomenul Nichita Stănescu, Editura Excelsior Art, 2003).

Această „fremătare imperială” s-a regăsit atât în presa românească și internațională, cât și în participarea masivă a scriitorimii române la eveniment: D.R. Popescu, George Bălăiță, Gheorghe Tomozei, Nicolae Ioana, Anghel Dumbrăveanu, Adrian Popescu, Marin Mincu, Alexandru Andrițoiu, Carolina Ilica, Dumitru M. Ion, Alexandru Jebeleanu… dintre cei pe care mi-i amintesc, pentru că printre ei, mă rătăcisem și eu, după o călătorie în bună parte pe jos, de la Târgu-Mureș la Struga, pe cont propriu, cu un rucsac ticsit de cărțile lui Nichita, plus conserve, biscuiți, combustibilul care să-mi asigure energia pentru drum.
La comunicarea laureatului ediției din acest an a Serilor de Poezie de la Struga, Ana Blandiana, n-a fost niciun fel de… fremătare. Presa a fost mai degrabă discretă până la a fi laconică în a promova această nouă recunoaștere a poeziei românești.
Sceptic din fire în unele chestiuni, am mari rețineri în privința solidarității de breaslă din România acestor ani.
Oare cine va bate calea până la Struga să fie alături de Ana Blandiana?
Un test pentru viața noastră literară!

NICOLAE BĂCIUȚ


Revista „Vatra veche”, nr. 7/2019

Foto: Nicolae Băciuț

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu