luni, 21 august 2017

Petru Istrate: Dușmanul poporului



DUŞMANUL POPORULUI

                                      

     Ştii dumneata, stimate cititorule, ce înseamnă,  să fii un Duşman al Poporului? Tot aşa se întreba la începutul uneia din cele mai îndrăgite creaţii ale romanului de aventuri Karl May în capodopera sa Winnetou: Ştii, dumneata, stimate cititor, al acestor rânduri ce înseamnă un greenhorn? Şi  continua aşa: Un greenhorn este acela care...                                                             
În literatura Vestului sălbatic american un greenhorn este un fel de papă-lapte, deşi nu văd de ce nu ar fi fost mai bun, mai sănătos fizic şi spiritual, decât un suge-whisky. Parafrazându-l pe scriitorul german, păstrând proporţiile, mutatis mutandis, în noua religie socială, comunismul de tip sovietic, în mintea pervertită a unui seminarist ortodox I.V. Stalin, "părintele înţelept al popoarelor", un Torquemada sau Savonarola pe invers, noţiunea a căpătat conotaţii noi, reactualizate, în plin secol XX. 
                             
Un Duşman al Poporului, putea să însemne de la contrarevoluţionarul alb, Denikin sau Vranghel, şi de la culacul din izba rusească, până la întemeietorul Armatei  Roşii, Leon Troţki, sau copilul răsfăţat al partidului cum era numit de către Lenin, Nikolai Buharin. Cu alte cuvinte noţiunea era laxă, ca de gumilastic, în mintea acestui iubitor de Ivan cel Groaznic, şi care şi-a impus pecetea o epocă întreagă asupra propriului popor  precum şi a celor cucerite.              
 Un Duşman al Poporului era  acela pe care nu-l agrea El, indiferent de convingerile sale.  Un Duşman al Poporului era tot ce nu aparţinea  de noi şi nu era partinic, ba uneori trecea şi de aceste graniţe, vizându-şi propri adepţi.              
     Un Duşman al Poporului trebuia stârpit asemeni dăunătorilor imediat după ce l-ai identificat. Fie prin deportare în Gulag, închisoare la Lubianka, sau mai expeditiv, un glonte de Nagan, în ceafă.                                       
 Din fericire în regiunile limitrofe noului imperiu, noţiunea îşi mai pierdea din acuitate, în virtutea descreşterii intensităţii forţei care emana de la centru, proporţional cu distanţa. Dacă ar fi fost după voinţa acestei minţi suspicioase, locul unor popoare întregi ar fi trebuit strămutat în regiunile arctice, aproape de Cercul Polar. Moartea omului rezolvă toate problemele. Uciderea unui om înseamnă o crimă, uciderea a milioane de oameni, o cifră statistică, sunt ziceri atribuite acestui mare preot al răului.                                     
 Un Duşman al Poporului nu poate avea drept urmaşi decât tot Duşmani ai Poporului, şi în virtutea acestui principiu, soţiile şi copiii acelui etichetat cu această anatemă, o moşteneau cu toate consecinţele de rigoare.      Am fost şi rămân mereu fascinat de tribulaţiile minţii umane. Am citit cu aviditate, 12 Cesari ai lui Suetoniu, şi mereu orice monografie apare despre Stalin şi Hitler, pentru a diseca până-n profunduri genomul răului, conştient că renaşte periodic,strivind oameni, suflete şi conştiinţe, iar şi iar.       
Este vina noastră  colectivă a societăţii care permite ca aceste buruieni ale răului să se dezvolte şi să ajungă la maturitate. Când realizăm eroarea consecinţele sunt catastrofale. Războaiele şi genocidul au secerat milioane de vieţi.

                                                 ***

Sursa: Petru Istrate
Fragment din cartea Dușmanul poporului