vineri, 11 noiembrie 2016

Tiberiu Lăpădătoni, un haţegan în căutarea adevărului


Spre culmi...


Tiberiu Lăpădătoni, Tibi cum îi spun prietenii, s-a născut în Ţara Haţegului, în localitatea Valea Dâljii, sub aerul tare al Munţilor Retezat, în data de 22 noiembrie 1949. A iubit cartea, a fost un împătimit al studiului, s-a dedicat profesiei de dascăl. A avut vocaţie. A absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, secţia engleză-română, în anul 1972. A fost un profesor dedicat în Liceul „Constantin Brâncoveanu” din Horezu, judeţul Vâlcea, a predat cu pasiune limba engleză, generaţii de elevi au prins secretele acestei limbi de circulaţie universală. S-a implicat în activitatea didactică, fiind activ în mai multe comisii de specialitate. Perseverent, a promovat gradele didactice din învăţământul preuniversitar, în anul 1989 a dobândit Gradul I, dovedind că există o dimensiune a culturii practice.
A fost pasionat de teologie, a înţeles miracolul care radiază din textele biblice, a căutat adevărul sub puterea valorilor creştine. I s-au conferit mai multe titluri în domeniu:
- Master of Religious Education (1996 –SUA);
- Master of Ministry (2009 – SUA);
- Doctor of Religous Education (2000 – SUA);
- Master în Comunicare interculturală şi traducere profesională (2010 – Universitatea din Bucureşti).
A publicat numeroase studii teologice legate de filologia biblică, lingvistică, semantică, omiletică, hermeneutică biblică etc. Un tip practic, el a ţinut prelegeri de teologie în mai multe oraşe din ţară şi străinătate, în SUA, Israel, Franţa, Anglia, Elveţia. A călătorit mult, fiind pasionat de peregrinări într-o lume în mişcare şi ea.
Despre Tiberiu Lăpădătoni a scris, de asemenea, scriitorul Radu Igna din Haţeg, profesor şi el, coleg cu Tibi, în cartea Haţeg. Vremuri şi oameni, fapte şi mărturii, apărută la Sibiu: Editura CronoLogia, 2015. De la pagina 191 la pagina 198 îi dedică un capitol important: Lăpădătoni Tiberiu. Cum am devenit profesor de limba engleză.
Radu Igna reţine, raportat la romanul lui Tibi: „Romanul Drumul spre culmi prezintă viaţa unui tânăr profesor într-o lume care impune o existenţă de totală supunere, dar abaterea lui Sergiu, personajul principal, de la cutumele oficiale îl transformă într-un proscris. Romanul este autobiografic, realizat după principiile curentului postmodernist. Faptele şi întâmplările din roman, inspirate din lumea intelectuală, se întind pe o perioadă de aproape patruzeci de ani”.
Tiberiu Lăpădătoni a iubit călătoriile, a lăsat importante însemnări, paginile scrise sunt dense, serioase, cultura radiază din fraze echilibrate, cititorul primeşte îndemnul pentru cunoaşterea profundă, de a descoperi lumi, personaje, oameni.
Din păcate, Tiberiu Lăpădătoni a decedat în anul 2016. A lăsat o vie amintire pentru oamenii care l-au cunoscut şi apreciat. Spirit elevat, a suferit în tăcere în unele momente ale vieţii, pentru că viaţa i-a rezervat şi umbre, invidii, dureri.
Cărţile sale sunt importante pentru că pun în valoare principiile creştine de viaţă şi cunoaştere şi reflectă lumea văzută prin ochii unui dascăl pasionat, iubitor de călătorii şi prieten curat...
În viitor cărţile sale vor comunica viziunea unui om dedicat şi disponibil.

A consemnat C. Stancu  

Foto: Ultima copertă a cărţii Studii de filologie biblică, Ed. Sitech, Craiova, 2013