duminică, 13 noiembrie 2016

Dumitru Hurubă: Jerome K. Jerome, umor şi viaţă (fragment, continuarea pe acest blog)



Întoarcerea acasă și premierea

După terminarea războiului, Jerome, întors în Anglia din Franţa puternic marcat şi traumatizat de ororile conflagraţiei mondiale, a trebuit să suporte şi profundul şoc psihologic datorat morţii fiicei sale vitrege la care a ţinut foarte mult, Elsie, aceasta decedând în anul 1921, la numai 38 de ani.
…După îndelungate şi numeroase peregrinări, nu cred că ar fi lipsită de logică afirmaţia conform căreia întoarcerea în localitatea de baştină – fără să fim superstiţioşi – ca fiind un presentiment al morții, o variantă sinistră a instinctului de conservare. Dar această întâmplare poate fi interpretată şi pur și simplu ca o farsă a destinului, faptul că, la 17 februarie 1927, Jerome s-a întors acasă la Belsize și a participat la o recepție dată în cinstea lui de către Primăria din Walsall. Cu această ocazie, lui Jerome i s-a acordat de către Primărie titlul de Freeman a Borough of Walsall (Cetățean liber al orașului Walsall), ceremonia fiind urmată de o cină festivă la care, în spiciul său, Jerome a spus între altele: „Aceasta este pentru mine o înnobilare. Înțeleg că această conferire este un semn cavaleresc al Primăriei din Walsall, și voi fi mereu mândru de pintenii mei.”
După aceea, el i-a scris primarului din Walsall cât de mult l-a marcat întreaga ceremonie.

Oarecum legat de respectiva întâmplare, mai trebuie adăugat că, pe un perete al casei în care s-a născut Jerome – transformată în muzeu, a fost amplasată o tăbliţă cu o inscripție referitoare la Jerome K. Jerome, ca un semn de aducere aminte pentru generațiile de locuitori, dar și pentru vizitatorii străini. 
Şi încă:
Rezultă din toate informaţiile pe care le am la îndemână că Jerome a călătorit destul de mult, dovadă fiind, înainte de toate, excursia sa în Germania (1898), prin zona Pădurea neagră, în urma căreia a scris romanul Three Men on the Bummel (1900, Trei pe două biciclete), care este considerat drept o continuare la romanul său de mare succes: Three men in boat (to say of the dog), în traducerea cea mai corectă, realizată în româneşte de Leon Leviţchi, respectiv: Trei într-o barcă (fără a mai socoti şi câinele). Însă, mai trebuie adăugat că, în afară de Germania, Jerome a mai fost şi în Norvegia și Rusia. De asemenea, prin 1907, după publicarea romanului autobiografic de succes, în 1902, Paul Kelver, Jerome a făcut un drum şi în Statele Unite ale Americii.
După toate-acestea, se simţea discret, dar destul de ferm, prin toate canalele de comunicare, sau, generalizând, prin atmosferă, plutea ameninţarea unui război… Astfel, în anii 1904-1905, are loc războiul ruso-japonez; în România, are lo0c Răscoala de la 1907, unde au fost ucişi 11. 000 de ţărani; în 1914, sârbul Gavrilo Princip îl asasinează pe arhiducele Franz Ferdinand la Sarajevo, eveniment care va duce la declanşarea primului Război Mondial… Referitor la această perioadă, am pomenit mai înainte despre înrolarea şi participarea lui Jerome la război…
Din luna februarie a anului 1927, respectiv, după publicarea romanului autobiografic My Life and Times Jerome K. Jerome, se retrage oarecum din viaţa publică, petrecându-şi cea mai mare parte din ultimele zile de viață la ferma proprie din Ewelme, aflată în apropiere de Wallingford.
Moartea sa a survenit în urma unui accident vascular cerebral și o  hemoragie cerebrală, în Northampton, Anglia, pe data de 14 iunie 1927, la vârsta de 68 de ani. Decesul s-a petrecut în timp ce era internat la General Hospital și după ce a suferit mai multe accidente vasculare cerebrale.
În urma decesului, Jerome a fost incinerat la Golders Green, Middlesex, în ziua de 17 iunie, iar cenușa lui a fost îngropată la St Mary Church, Ewelme și Oxfordshire alături de soția sa, sora și fiica vitregă a fost îngropat la Biserica St Mary, Ewelme, Oxfordshire alături de soția sa, sora și fiica vitregă…
În legătură cu decesul scriitorului, există și este acceptată varianta oficială că acesta ar fi murit ca urmare a unui accident petrecut în timpul turului de automobile al Angliei desfășurat în 1927. Mai concret: în iunie 1927, într-un turneu automobilistic de la Devon la Londra via Cheltenham și Northampton, Jerome a suferit un accident vascular cerebral paralitic și o hemoragie cerebrală. Ca urmare a respectivului accident, el este internat la Spitalul General din Northampton cu două săptămâni înainte de a muri, la 14 iunie. Un muzeu dedicat vieții sale și activităţii sale, există acum la casa în care s-a născut marele scriitor, în Walsall.
Şi încă un amănunt: după 11 ani de la moartea lui Jerome K. Jerome, la 29 octombrie 1938, a încetat din viață și soția sa Georgina Elizabeth Henrietta Stanley Marris. Atât ea, cât și Ettie, Elsie și sora lui, Blandina, având mormintele alături de cel al lui Jerome.
…Evident, şi o recunosc până şi criticii literari, Jerome K. Jerome a rămas peste ani celebru în primul rând ca autor al capodoperei sale supraîncărcată de umor „Trei bărbați într-o barcă”, roman care, într-un timp record a făcut din Jerome unul dintre cei mai populari autori din Anglia acelor ani, dar şi în străinătate. Această clasificare  nu a fost decât consecinţa uriaşelor vânzări ale volumului, situaţie de-a dreptul inexplicabilă pentru teoria, critica şi istoria literară care, niciodată şi niciunde  nu a fost sinceră în aprecieri corecte în ceea ce priveşte literatura satirico-umoristică. Acest succes, a şi dus la o anume exasperare constatându-se discrepanţa dintre părerea lor moderată şi tirajele enorme pentru acea vreme. Repet: discrepanţa dintre judecata literară și bucuria cititorilor niciodată până atunci nu a fost atât de mare. Adică era pur şi simplu greu de crezut că un autor, abia în jurul vârstei de 30 de ani să aibă un asemenea succes de public, alături de contemporanii J. M. Barrie sau/și George Bernard Shaw. Astfel, ca o măsură de prevedere, în următorii ani, şi chiar decenii, scrierile lui Jerome au fost privite şi comentate mai degrabă cu reticenţă decât cu realism, însuşi autorul constatând la un moment dat, ca o reflecţie amară, deşi glumind: „La urma urmelor, am fost acela mai abuzat autor din Anglia.” Glumind, am spune că doar un umor de calitate superioară a rezistat prin timp făcându-ne să râdem şi după trecerea a 130 de ani… Aceasta în condiţiile în care romanul Trei într-o barcă… a fost considerat de critici o suită de însăilări lipsite de umor, în acelaşi fel fiind analizate şi comentate şi Gândurile trândave… – de fapt, o colecţie de nişte eseuri doar ici-colo amuzante.He is best known for his humorous and comic masterpiece “Three Men in a Boat”, apart from his other notable works of literatu

Sursa: Dumitru Hurubă