marți, 19 mai 2020

Eugen Dorcescu: Jurnalul ca ieșire în viitor. Lecturi din adânc... Lumea în mișcare


În ce mă privește, lucrurile sunt clare: la noi nu e vorba de criptocomunism, de fosta nomenclatură etc.

Acestea sunt ori diversiuni, ori concepte create de naivitatea (și prostia) multora. Nimeni nu mai vrea comunism (ba chiar, cei din conducere îl vor cel mai puţin). E vorba de un capitalism primar, ca să nu zic primitiv, sălbatic și oligarhic, există un grup (sau câteva grupuri), ce se bate (se bat) pentru puterea economică (prin mijlocirea celei politice). De aceea, elimină cât mai mulţi întreprinzători reali sau posibili, stăvilesc iniţiative, n‐au nevoie de concurenţă. Vor să fie ei și numai ei. Eventual, tot cei care au fost. Cum să renunţe la dominaţie? A le pune în seamă principii și ideologii ar însemna să‐i înnobilăm. Pentru ei, principiile și ideologiile sunt mijloace, nu scop. Dar, ce să mai discutăm? Se naște o lume în care va domina oligocraţia fără scrupule, peste o masă aflată la marginea subzistenţei. Criptocomunism!
Stânga! Numai un prost poate să‐și închipuie așa ceva.
Tocmai cei acuzaţi de nostalgii comuniste sunt plini de firme, de averi, de bani. Și cei săraci lipiţi, cei care abia pot cumpăra o
bere, citesc cu înfrigurare ziarul și se cred capitaliști. Atâtea
nerozii am văzut de patru ani încoace, încât mi‐e silă să mă și
gândesc. Pun punct aici însemnărilor de azi. Bate intens soarele în fereastră. Și eu încerc, zadarnic, să încropesc, să fixez, cât de cât, o priză – inocentă, calmă, optimistă – la realitate.

Eugen Dorcescu
Fragment din jurnalul Îngerul adâncului, Ed. Mirton, 2020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu