duminică, 29 august 2021

Escatologie și poezie cu prof. dr. Adrian Botez. Argumente pentru un volum de poezie... Sfârșitul lumii? Nimic mai simplu...

 

VEZI OMENIREA CARE PIERE?




 

...De câteva zeci de ani încoace, se văd, tot mai agresiv de clar, semne ale unei DEGENERĂRI, moral-spirituale și fizice, a OMENIRIIDEGENERĂRI pe care nicio epocă nu le-a văzut, niciun RÂND DE OMENIRE nu l-a înregistrat – în tot cursul ”istoriei” (știute și cunoscute de noi...adică, vorbind, de fapt, în mod onest, despre ”istoria umană – am învățat că vorbim, de fapt, despre o fantasmagorie, un ”homunculus”, o ”monstruoasă creatură alchimico-umană”... !; noi ne bazăm, însă, în ceea ce afirmăm, și pe viziunile noastre personale...).

...”SFÂRȘITUL LUMII”. De mii de ani, Omul urlă, când aude, prin alții, sau i se pare a vedea, prin propriii săi ochi (și, firește, prin propria-i intuiție, de-o are !), desfășurarea unei inedite stări de brutalitate cosmico-semantică - și ajunge la concluzia (exclusiv pesimistă !), precum că Lumea în care se cocoloșise-înfofolise-răzgâiase (ca un Melc în Propria-i Coașcă !), cu tot cu Nemerniciile, Trădările, Crimele (Absurd-Sadice) și Nedreptățile, Egoismul și Lenile lui Iresponsabile... - ...se va sfârși !

Noi, autorul acestei Cărți, nu suntem nici mai presus, nici mai prejos decât OMUL OBIȘNUIT. MODELAR-EXEMPLAR. Adică, MEDIU !

De aceea, nu va fi cu bănat, eventualului cititor al sus-amintitei Cărți, că vom emite, în stihuri, judecăți (și, uneori, pre-judecăți      dar originale !), legate de acest concept (”escatologic”), numit și dezvoltat, pompos, în ”știință” : ”Știința Escatologiei”. Firește, o pseudo-știință.

Noi socotim (v-o zicem ”verde-n față”, încă dintru început !) că Sfârșitul Ciclului Existențial al Planetei Fizice PĂMÂNT – nu trebuie socotit, neapărat, ca o CATASTROFĂ ! Dimpotrivă, noi înclinăm a afirma precum că acest ”Sfârșit” este nu numai ”Legic și Logic – ci, chiar – IMPERIOS NECESAR !   CHIAR EXTAZIANT-SALUTAR !!!

El face parte dintr-un ”SISTEM SANITAR COSMICO-DEMIURGIC” – în care ce-i vechi se va recicla (eventual), sau va fi folosit drept TREAPTĂ COMPARATIVĂ, în studierea EVOLUȚIEI SPIRITUALE COSMICE (a PLANETEI SPIRITUALE-TERRA) - și, deci, va fi înlocuit cu un NOU SISTEM, cu o NOUĂ STRUCTURĂ FUNCȚIONAL-COSMICĂ.

Sau (dar, aici, intrăm într-o dispută teologică, fapt care nu ne este DELOC plăcut !) – pur și simplu, DEITATEA[1] Eckhart-iană[2] a pregătit, dintru începutul DEMIURGIEI (ba, chiar în cadrul PLĂNUIRII PUR SPIRITUALE !), un infinit de VARIANTE-LUMI, în care ne ”găzduiește”, PE RÂND/SUCCESIV (întru INFINIT-VECIE), în funcție de meritele/forțele noastre spirituale, acumulate în cadrul ciclului existențial, parcurs, de fiecare ființă, trăitoare, pe rând, în mediul fiecărei LUMI-PLANETE SPIRITUALE (ca ipostazieri ale PLANETEI SPIRITUALE-TERRA). Dacă cineva ne-ar acuza că, prin ce-am afirmat mai sus, ne înscriem între steiner-ienii[3] fanatici (sau între aceia dintre buddhiști, la fel de fanatizați...)  – s-ar înșela profund.

De aceea, să terminăm cu teoria ”prezentatoare” (...care ar putea părea a fi pe post de ”clip-promo”!) - și...cititorul să se ostenească a-și face datoria. Aceea de...A CITI !!!

...Încă ceva : - pentru a păstra pertinența și prospețimea viziunilor (din poemele noastre), precum și ale sentimentelor cititorului (prezumtiv) al stihurilor cărții de față, ne-am folosit, în cele mai multe cazuri, de poemul scurt, conform teoriei emise de EDGAR ALLAN POE, în cap. Filosofia compoziției, din volumul Principiul poetic, 1850[4].

                                                      Prof. dr. Adrian Botez

 

  



[1]-Cf. MEISTER ECKHART: a) Dumnezeu (Gott) şi deitatea (Gottheit-Grund), care nu acţionează. Diferenţa este preluată şi de N. Berdiaev, Adevăr şi revelaţie, p. 57, Ed. de Vest, Timişoara, 1993.

[2] - MEISTER ECKHART (meșterul sau magistrul Eckhart) sau Eckhart von Hochheim (scris și  Eckehart) (n. 1260Hochheim (Turingia) sau Tambach – d. 1327Avignon) a fost un teolog mistic german și călugăr dominican.

[3] -RUDOLF STEINER (n. 25/27 februarie 1861Donji Kraljevec, pe atunci  Austria, în prezent, Croația — d. 30 martie 1925DornachElveția) a fost un filosof, esoterist, artist, pedagog și gânditor social austriac, fondator al antroposofieipedagogiei Waldorfeuritmieiagriculturii biodinamice și medicinei antroposofice.

[4] -EDGAR ALLAN POE - FILOSOFIA COMPOZIŢIEI –fragment – (din volumul PRINCIPIUL POETIC (THE POETIC PRINCIPLE, 1850), trad. de Mira Stănculescu, prefaţă de Matei Călinescu, Ed. Univers, Buc., 1971, pp. 37-50) : ”Dacă o lucrare literară e prea lungă pentru a fi citită la o singură şedinţă de lectură, trebuie să renunţăm la efectul extrem de important ce decurge din unitatea de impresie, căci, dacă sunt necesare două şedinţe de lectură, intervin între timp, grijile vieţii de toate zilele şi orice efect total este anihilalt cu desăvîrşire. Dar deoarece, ceteris paribusnici un poet nu-şi poate permite luxul de a se dispensa de nimic din ceea ce îl poate ajuta la realizarea scopului său, nu rămîne decît să vedem dacă pînă la urmă există vreun avantaj care să compenseze lipsa unităţii provocată de lungimea poemului. Voi spune de la început că nu există. CEEA CE NUMIM UN <<POEM LUNG>>  ESTE, DE FAPT, DOAR O SUCCESIUNE DE POEME SCURTE, ADICĂ DE EFECTE POETICE SCURTE. E inutil să demonstrăm că un poem e poem, doar în măsura în care emoţionează profund, elevînd sufletul; iar TOATE EMOŢIILE PROFUNDE SUNT, DIN NECESITATE PSIHICĂ, DE SCURTĂ DURATĂ”.

*Foto: Prof. dr. Adrian Botez



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu