luni, 29 august 2022

De la CETATEA DE AUR LA CETATEA NIMICULUI... Romanul de azi și forțele care ne modelează viața

 


Din jurnalul fostului judecător Teo Ciocan:

„Am citit astăzi ceva tare. Hackerii din toată lumea se pregătesc pentru un congres… Câteva lucruri   m-au atras atenția. Ei pledau pentru o <<societate paralelă>>, una în care lumea să se învârtă în jurul criptomonedelor. Vor ieșirea din sistem… Caută să redobândească <<viața privată>>, pură. Oare există așa ceva? Au început să construiască un alt domeniu, paralel. Pe lângă Internet, ceva să fie numai al lor, instituțiile și statele să nu-i mai controleze. Au alte idei, susțin orașele-stat, societatea nomadă, călătoare, distinctă de comunitățile sedentare de azi. Vor bitcoin, o monedă rezistentă, un sistem economic care să se nască din nimic. De la Cetatea de Aur la Cetatea Nimicului. Am căutat să văd cine sunt actorii noului sistem… Artiști ratați sau realizați, hackerii de serviciu, activiștii nimicului, cripto-anarhiști, dezvoltatorii de bitcoin și alți artizani ai noilor domenii… Sunt chiar lângă noi, printre noi. Așa citesc portalul de știri pentru azi. Unii poartă măști… Măști, măști și alte identități.  De reținut! Ce au toate astea cu mine? Schimbarea ne cutremură - frica și alte jocuri de societate…”. 

 

C Stancu ©

Fragment din romanul Judecătorul și jurnalul ars (2021).

O femeie - cu adevărat frumoasă... Undeva pe o terasă...

 

O FEMEIE – CU ADEVĂRAT FRUMOASĂ

 

 


 

 

o FEMEIE – CU ADEVĂRAT FRUMOASĂ

întâlnită – -NTR-O SEARĂ – undeva – pe-o TERASĂ

e mai puternică decât STOL de SERAFI – ori LEGIUNEA DE DIAVOLI :

într-o CLIPITĂ – sfărâmă ZEI – ca și IDOLI - ori COROLE DE BOLI  - și HIERATICI ATOLI…

 

o FEMEIE – CU ADEVĂRAT FRUMOASĂ

RIMEAZĂ-NTR-UNA – STELE și LUNA : deasupra GRĂDINII – pe toate LE VARSĂ…

…se poate-ntrupa – ORICÂND – într-un TABLOU – ori SCULPTURĂ :

ÎNCORONEAZĂ TOATE FLORILE – 'narmează CAVALERI ÎN ARMURĂ

 

pornește RĂZBOAIE – semnează-MPĂCĂRI – CU-O BANALĂ – DE FOC SĂRUTARE !

…trimite – ZI după ZIUĂ – plângând – LA CULCARE !

preschimbă tot COSMUL : din RACLĂ PUTRÌDĂ – în PRUNCUL-NĂSCARE !

 

…o FEMEIE – CU ADEVĂRAT FRUMOASĂ

te învăluie – PENTRU VECÌI – în NOAPTEA : RELIGIE-ANTOLOGIC-CĂRNOASĂ !

…n-am întâlnit-o – NICICÂND și NICIUNDE - și NICI NU VREAU S-O-NTÂLNESC :

 

ABSURD – INUTIL și ILOGIC : ÎNCĂ MAI VREAU SĂ TRĂIESC…

***

 

Prof. dr. Adrian Botez

 

Îți voi scrie până-mi voi isprăvi toate cuvintele...

 

AMURG
 

 

îți voi scrie
       până-mi voi isprăvi toate cuvintele

nici tăcerea nu-mi vei curma
      așa cum în livada mea 
      pomii nu vor conteni 
             să-nflorească
 
 
Aurelian Sârbu

sâmbătă, 27 august 2022

Publicitatea cea de toate zilele... O zi cu picioarele obosite... Moartea și deșeurile reciclabile...

 

Publicitate gratuită



 

O zi cu picioarele obosite, ni se livrează publicitate gratuită, mai ales medicamente, multe medicamente, în ambalaje reciclabile (2 lei kilogramul de carton), medicamente pentru rinichi, inimă, poftă de mâncare, stres, picioare umflate, memorie, cât mai multă memorie corectă politic, bună conducătoare de eternitate.



 

O lume bolnavă, șoptesc, un univers bolnav,

în expansiune, fuge de sine la infinit,

se refugiază în mintea unui copil.

 

Dar nu este adevărat, fabricanții de medicamente sunt sănătoși, nu uită și nu iartă, fac afaceri de bună calitate: moartea și deșeurile reciclabile!

 

Unui poet îi pare rău că nu s-a îndrăgostit de o farmacistă,

mai avea ceva timp reciclabil, dar a murit de tânăr,

înainte de a veni sfârșitul de unică folosință,

sfârșitul igienic,

a trimis medicamente pentru întărirea memoriei la toți prietenii… 


C Stancu ©

 

Ovidiu Vasilescu, Blestem, 3 vol, Editura „Călăuza v.b” - 2010... O trilogie a suferințelor... „Pe tot parcursul povestirii, în aparent liniară, Ovidiu Vasilescu pune în lumină miracolul dragostei, relaţiile din cuplul principal sunt prinse de secretele atracţiei dintre bărbat şi femeie, sunt modele pe care le exploatează cu interes, uneori în stil modern, pentru a atrage cititorul, alteori în stil clasic pentru a-l educa, apoi în stil literar pentru a realiza atmosferă, reuşeşte astfel să dinamizeze acţiunea, lumea este mult mai complexă decât istoria în sine a lumii, individul este atins de cădere şi căderea îl trezeşte la viaţă, urmaşii caută să ducă moştenirea mai departe, dar vremurile se schimbă, ceva scapă inevitabil minţii oamenilor”

 

BLESTEMUL, CA JOC ÎNTRE PARADIS ŞI PĂCAT

 

Ovidiu Vasilescu pare preocupat de jocul destinului în viaţa oamenilor, de marile povestiri care marchează epoci, zone, ideologii, credinţe, trăiri, eşecuri, sfidează geografia şi conflictele politice… În ciclul Blestemul[1] sunt prinse trei povestiri care au legătură una cu alta, dar care pot fiinţa independent: Jocul destinului, Paradisul nefericiţilor, Cybill. Editura „Călăuza v.b” a reuşit performanţa de a lansa trilogia spre cititor, iar autorul de a prezenta un ciclu bine temperat din viaţa Europei, Americii, chiar şi din România, trecând prin timpuri diferite, prin epoci distincte şi interesante, o paralelă între viaţa de altă dată şi prezent, dintre viaţa prinsă între reguli bine stabilite şi libertatea de a lega destine dincolo de limite, hotare, explicaţii.




Urmărind viaţa familiei Tunner, titlul trilogiei pare justificat, până la urmă blestemul este cel care impulsionează mişcarea, cel care schimbă oamenii şi lasă întrebări, răspunsurile fiind implicit date prin viaţa lor. Blestemul planează nevăzut, dar devine vizibil în momentele nodale ale existenţei personajelor.

Ovidiu Vasilescu este preocupat de familie, simte că există un secret în cuplul bărbat-femeie, că vremurile modelează fiecare relaţie, că există ceva nescris care se repetă cu fiecare iubire: Gerhardt şi Helga, Wolfgang şi Sabrinne, David şi Cybill.

Relaţia începe, am spune acum, academic, prima pereche respectă tradiţia familiilor bune, educate, el şi ea îşi vorbesc cu respect, apoi relaţia pare să se degradeze, iar în ultima instanţă devine tensionată. Vremurile se schimbă şi ele, dacă fundalul iniţial este unul clasic, viaţa familiei începe în Hagenau – Germania, apoi peisajul istoric este altul, Budapesta, ori Franţa, iar în final Sighişoara – America. De la viaţa de boemă, la viaţa plină de tensiune marcată de neînţelegerile dintre Germania şi Franţa, apoi viaţa modernă trepidantă, din Vietnam în Statele Unite ale Americii, apoi în lagărul comunist.

Părintele lui Gerhardt, Tunner cel bătrân şi-a ucis comandantul, iar de aici blestemul care se întinde asupra familiei. Totuşi Tunner devine o familie importantă, membrii pun pe picioare o afacere care în perioada de început a capitalismului are succes. Generaţia care urmează însă pierde din  energii, Wolfgang pare risipitorul, superficialitatea îi marchează viaţa şi o marchează şi pe Sabrinne, devenită soţia sa, el pare a nu înţelege responsabilitatea individului în faţa epocii, Budapesta devine paradisul nefericiţilor, lumii îi scapă esenţa, relaţia dintre oameni s-a degradat din momentul în care lumea caută noi soluţii. Şi totuşi cineva mai crede în grădini acolo în marele oraş, în freamătul lumilor există oameni preocupaţi să realizeze parcuri unde verdele, apa, soarele, natura ne atrag atenţia asupra leagănului omenirii… Dar Wolfgang nu vede asta, nu are ochi pentru asta…

În acest timp Germania este atinsă de fenomenul economic, Anglia devine un imperiu puternic, America stăpâneşte lumea, în România stăpâneşte dictatura, libertatea este blazonul sub care blestemul se realizează contorsionat şi generos.  Uneori bărbaţii mor brusc, femeile rămân văduve, Cybill este frumoasă şi tainică, are puteri paranormale, urmaşii îşi văd părinţii în ultimele zone din viaţă, bolnavi, neputincioşi, cu toate că altădată erau puternici, frumoşi şi curajoşi, moştenirea este una spirituală şi una materială, povestea familiei capătă note tragice, până la falimentul afacerilor şi falimentul personal, dar scriitorul caută să dea sens destinelor, jocul este unul misterios până la urmă. În ultimul roman acţiunea se petrece pe două planuri: în Vietnam unde moartea pluteşte în aer şi în România unde dictatura comunistă are reguli neînţelese, libertatea este un concept straniu, biruit de puterile paranormale ale Cybill-ei şi de stăruinţa oamenilor de a ieşi din jocul brutal al destinului, prinşi în plasa de păianjen a birocraţiei specifice regimurilor totalitare.

Pe tot parcursul povestirii, în aparent liniară, Ovidiu Vasilescu pune în lumină miracolul dragostei, relaţiile din cuplul principal sunt prinse de secretele atracţiei dintre bărbat şi femeie, sunt modele pe care le exploatează cu interes, uneori în stil modern, pentru a atrage cititorul, alteori în stil clasic pentru a-l educa, apoi în stil literar pentru a realiza atmosferă, reuşeşte astfel să dinamizeze acţiunea, lumea este mult mai complexă decât istoria în sine a lumii, individul este atins de cădere şi căderea îl trezeşte la viaţă, urmaşii caută să ducă moştenirea mai departe, dar vremurile se schimbă, ceva scapă inevitabil minţii oamenilor.

Iată câteva pasaje:

Helga dispăru în baie unde stărui un timp relativ scurt. Ieşi proaspătă şi radioasă, îmbrăcată într-un capot de casă din mătase subţire. Strâns la mijloc cu un cordon, halatul scotea în evidenţă fiecare linie a trupului ei de amazoană îmblânzită. Gerhardt o sărută pe gâtul bronzat şi cu regret se retrase în baie. Cupele erau deja pline şi lângă fiecare cupă stătea câte un trandafir…” – Jocul destinului.

În fond, Sabrinne dorea să fie ceva mai femeie cu el, să fie mai pe placul neastâmpăratului, să o iubească mai mult, atât de mult încât să nu mai aibă nevoie de altele. Voia să fie sigură că el, trişorul acela frumos şi seducător, o iubeşte cu adevărat.” – Paradisul nefericiţilor.

Fără voia mea, mă simţeam puternic atras de Cybill. O forţă necunoscută, o pasiune nemaiîntâlnită, mă atrăgea magnetic către făptura ei, cu aer când lumesc, când mistic. Eram din ce în ce mai curios să-i ascult povestea. Peste toate, însă, o doream atât de mult!” – Cybill.

Trilogia are meritul de a scoate la lumină întâmplări neprevăzute, aproape ireale, dar care marchează viaţa familiilor: crima ca şoc, în urma unei activităţi criminale neobişnuite pentru Hagenau, este omorât Ludwig, tatăl lui Gerhardt şi vizitiul acestuia, un alt vizitiu este muşcat de un cal, scrisori neînţelese pe care le primeşte şi le ascunde Wolfgang, mirarea Sabrinnei, David trece prin clipe de coşmar în Vietnam, iar Cybill suportă jocul destinului în Transilvania, sub presiunea sistemului dictatorial, cu o luciditate evidentă şi o premoniţie care o marchează şi îi marchează pe cei din jur. Apoi, la Budapesta, unul din personaje este peisagist de grădini, evenimentul pare real, dar metaforic privind lucrurile, scriitorul pune pe tapet ideea eden-ului, acel eden după care alergăm fiecare, ţinta generaţiilor, edenul din care am fost alungaţi, pentru a reveni cumva artificios, pe picioare proprii, dar depinzând de conjunctură, de prieteni, de rude… Scrisorile familiale au un rol important în povestire, ele demonstrează necesitatea comunicării între membrii familiei, necesitatea legăturilor profunde, care ţin de structura intimă a fiinţei. E un model creştin de comunicare, pornind de la epistolele bisericeşti, oamenii ţin legătura cu Dumnezeu şi unii cu alţii. Scrisul are ceva etern, scrisul e şi terapie, un joc subtil spiritual necesar în societate…

Iată un fragment de scrisoare: „Sper să mă crezi că peste tot, pe unde am fost, te-am dus de mână, în mintea mea, dar simt că trăiesc o dragoste neîmpărtăşită! Oare de ce nu-mi spui că măcar nu poţi să mă iubeşti ori că dragostea mea nu-ţi este suficientă? Măcar atunci totuil s-ar limpezi cumva!” – (Scrisoare transmisă de Sabrinna lui Wolfgang)

În mod evident, Ovidiu Vasilescu valorifică experienţa din viaţa sa, dorinţele proprii, suferinţa eroului David în Vietnam pare a fi suferinţa deţinuţilor români în perioada de început a dictaturii comuniste, apoi lumea reconstruită într-un sat aparent anonim din Germania este dorul după o lume stabilă, apropiată de natură şi oameni, marcată de regulile civilizaţiei adevărate, ori unele pasaje de dragoste par a fi trăite de autor, dar puse, mixat, în întâmplările eroilor. Din când în când se fac trimiteri la marile impulsuri sociale şi politice ale vremii, în mod concret, pentru a desena cadrul istoric în care se mişcă personajele şi pentru a da culoare acţiunii în sine, care devine credibilă prin fondul pe care se desfăşoară dialogurile, descrierile de natură, relaţiile dintre oameni şi zidurile dintre aceştia, în acelaşi timp. Gerhardt este atent cu angajaţii săi şi cu slujitorii, Wolfgang este distant, rezolvă problemele personale şi de familie cu detaşare şi fără să fie prins în jocul destinului, de aceea destinul îl marchează, David are momente în care nu înţelege, Helga trăieşte un vis frumos cu ochii deschişi. Sabrinne are tentaţia coşmarului. Pe de altă parte scriitorul poartă cititorul dintr-o parte în alta a Europei, anticipând un continent unit în care oamenii trec dintr-un sistem în altul, uşor, în căutarea destinului. Începând cu secolul al XIX-lea şi până la jumătatea secolului al XX-lea, timpul se dilată şi se contractă, după evenimente, de la naştere la moarte, la boală, sau la succesul în afaceri, iar nunta este punctul fix al fericirii posibile, apoi luna de miere a mirilor, semnul că fericirea este aproape de noi mai mult decât credem, călătoria mirilor în Europa miraculoasă pe care ţăranul român nu o cunoştea la vremea aceea, un spectacol al boemei, o explozie spirituală feerică, fără scop, dar care va avea efecte în viitor în viaţa personajelor în mod subtil, ceva le erodează existenţa…  

Cu siguranţă Ovidiu Vasilescu a reuşit să ne ofere un roman captivant, semnificativ şi puternic. Lasă cititorului impresia că lumea este locul în care individul poate să-şi joace destinul cu plăcere, paradisul e posibil, precum grădinile Budapestei, că iubirea nu are hotare, iar familia pare a da siguranţă societăţii prin miracol, dragoste, curaj.

Când a scris romanul, autorul a avut în minte modelul clasic, precum Forsyte Saga de John Galsworthy, model care dă stabilitate literaturii universale ori locale.  Preluând aceste modele şi mixându-le modern dar cu accente clasice, scriitorul oferă cititorului o lectură interesantă, iar criticului literar şi istoricului câteva noduri şi oglinzi, dovedind că literatura română poate scoate la lumină un roman structurat corect şi solid, departe de vulgaritatea din lumea afacerilor cu telenovele, ori cu acele uşoare cărţi de navetă. Legenda iniţială curge prin viaţa a patru generaţii, în final, istoria se naşte sub ochii cititorului. Dramele au parteneri surprinzători, din culturi diferite, lumea pare a fi legată într-un joc unic, invizibil. Moartea este legătura dintre destine, nu desparte, ci potenţează viaţa, oferă noi reguli şi mărturii, fără trivialitate, doar cu posibilitatea regenerării.

Ovidiu Vasilescu are un cuvânt de întâmpinare la începutul trilogiei, notează:

„Credem, cu convingere, că cititorii îşi vor forma o idee mai clară cu privire la ceea ce înseamnă destin, dacă el există ori nu, vor înţelege mai bine ce înseamnă un spirit evoluat care ştie să lupte contra obscurantismului, vor căpăta o viziune proprie a ceea ce înseamnă solidaritate, perseverenţă, devoţiune, dragoste şi, nu în ultimă instanţă, vor înţelege ce-i aceea compasiune…”.

 

 

Constantin Stancu


    



[1] Ovidiu Vasilescu, Blestem, 3 vol, Editura „Călăuza v.b” - 2010

Foto: Ovidiu Vasilescu

Ovidiu Vasilescu s-a născut la 27.03.1939 în orașul Brăila. Permanentele  conflicte cu Securitatea și dictatura comunistă, îl determină să-și părăsească țara. Astfel în primăvara anului 1980, la Roma, ca exilat, continuă atacurile împotriva dictaturilor în general și a celei din România în special, ținând conferințe în campusurile studențești, cu ajutorul doamnei Lidia Mazzotti, director al Amnesty International.

În toamna aceluiași an se îndreptă către New York unde se stabilește definitiv. În perioada 1981-2010 a publicat în țară și străinătate 19 volume de poezii, eseuri, teatru, aforisme, maxime și reflecții, nuvele precum și romane. Amintim: Fructe din pomul serii, poezii, 1981; Trepte spre omul nou, eseuri politice, 1983; Strigăt către dragoste și către moarte, poezii, 1986; Cânturi pentru somnul tău, poezii, 1989; Pasărea abisului, poezii, 1993; Templul unui păgân, aforisme, 1994; Scrisori către îngerul meu, poezii, 1999; Maxime și reflecții, 2003; Cumpăna sufletului, poezii, 2003; Fără cortină, teatru, 2004; Parabole, poezii, 2005; Saul și...Pavel, roman, 2006; Agonia Cuvintelor, poezii, 2007; Idei verticale, poezii, 2008; Himera, nuvele, 2009; Constelația fantomelor roșii, memorii din închisorile comuniste, 2009, Trilogia “Blestemul”, roman, 2010; vol I:   Jocul destinului; vol II:  Paradisul nefericiților; vol III: Cybill. 

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1998.  Nici activitatea politică nu-i este străină. Este membru al partidului Republican din USA din anul 1982 în calitate de reprezentant al grupului românesc. A fost implicat direct în campania electorală  din 1984 pentru Ronald Reagen, în 1992 pentru Bush-senior și în 2004 pentru George W. Bush junior. După revoluția din 1989 se reîntoarce în România petrecând din ce în ce mai mult timp „acasă”.

S-a implicat adânc și în activitatea Ligii Studenților.  În perioada 2000-2004 termină Facultatea de drept, Secția Drept Internațional la București. Colaborează cu revista „Memoria” și continuă colaborarea cu ziarul „Cuvântul Românesc”.

Până la încetarea apariției ziarului „Călăuza Noastră” din Deva, a desfășurat o bogată activitate jurnalistică la ziarul amintit, este Președintele Asociației Culturale „Av. Dr. Victor Șuiagă” și consilier la „Liga dreptății” continuându-și totodată activitatea de poet și prozator având numeroase lucrări în manuscris sau în curs de editare.

Activitatea sa a fost răsplătită cu diplome: Diplomă de excelență din partea Ministerului Culturii și Cultelor – Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul cultural național Hunedoara; Deva, 20 noiembrie 2008, Diplomă de excelență pentru însemnatele sale realizări în domeniul cultural din partea Primăriei Municipiului Alba Iulia și Consiliul local. 24 mai 2008, Premiul Literar pentru poezie, anul 2008, din partea ligii Scriitorilor din România, Filiala Județului Hunedoara, Petroșani, 20 martie 2009; Premiu pentru poezie, volumul „Idei verticale” acordată de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara; 13 noiembrie 2009,  Premiu pentru memorialistică, volumul Constelația fantomelor roșii acordată de USR, Filiala Alba-Hunedoara, 2010. - (Sursa: Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România)

Revista „SUD”, nr. 7-8/2022. Semnal, redacția, date de contact, raftul literar. Comemorare Dimitrie Bolintineanu



 

marți, 23 august 2022

Istoria literară de mâine... Pagini de Ion Pachia-Tatomirescu

 

Istoria literară de mâine, pagini cu energie radiantă din cuvânt

 

(Ion Pachia-Tatomirescu, Pagini de istorie literară valahă de mâine, vol. I-II-III, Timişoara: Editura Waldpress, 2015)

 

 

Ion Pachia-Tatomirescu are curajul să ne propună o vizitare a literaturii române dintr-o altă perspectivă decât cea uzitată de cronicari vremurilor, dându-se înapoi în moarte pentru a avea perspectivă şi viziune. Poet, scriitor incomod şi cu multă imaginaţie, mereu ancorat în valul din partea dreaptă a corăbiei cu scribi, lasă pentru distinsul receptor, o istorie dinamică a literaturii române. E pentru viitor, prezentul, prin oamenii săi, e preocupat cu altceva... Autorul valah a muncit mult la această carte, monumentală în felul ei, destinată profesioniştilor, iubitorilor de literatură, scriitorilor preocupaţi de fenomen, pasionaţilor de artă, distinsului receptor (cum îl numeşte pe cititor), erudiţilor. Volumele pot foarte bine să stea la dispoziţia istoricului serios, de serviciu, pentru a înţelege ce se poate petrece cu poporul român aşezat în Valahia cea pusă sub curcubeu. Operele scriitorilor reflectă viaţa oamenilor, datele sunt pertinente, stările profunde. Acolo unde nu ajunge sociologul, psihologul, magistratul, preotul şi funcţionarul public, ajunge scriitorul, face semne cu mâna şi zice: am fost şi noi aici, am învins!


Ion Pachia-Tatomirescu priveşte fenomenul în dinamica lui, ceva viu, împins de vânturile istoriei, în echilibru cu lumea, cu Dumnezeu şi cu artistul ca personaj de excepţie în faptele românilor. Volumele au un index în care sunt prezentaţi scriitorii, artiştii români şi străini, cei dinamici prin opere, cei care au influenţat opere, cei care au aclamat învingătorul şi care au plâns pe umerii învinsului. Lista e lungă, semn că istoricul a dat atenţie fiecărui scriitor care a ieşit în perimetrul literaturii, care a avut ceva de zis. Responsabilitatea autorului este cu atât mai mare cu cât a redactat monografia imensă într-un stil academic ireproşabil, răspunzând astfel unor întrebări care se pun în dosul draperiilor: literatura este importantă!

Probabil că istoria aceasta va isca multe discuţii, poate va fi lăsată abandonată de specialişti, tăcerea fiind forma perfectă de a omorî ceva viu şi real. Sau poate nu va fi aşa, dar viitorul va avea alte reguli, interesele personale, spiritul de echipă, limitele acceptate prin cutumă, proiectele editurilor, criticii cu detentă, istoricii prinşi între mandibulele istoriei recente, vor trece, va fi nevoie de armonie şi echilibru într-o Europă a europenilor, de o Românie puternică inclusiv cultural. Cultura va face diferenţele. Literatura va demonstra ceea ce este de demonstrat, viitorul va fi altfel, platforma de beton armat se va schimba cu spinarea peştelui cel mare care l-a înghiţit de Iona şi peisajul va fi altul.

Spre deosebire de istoria literară „oficială”, distinsul receptor va înţelege de ce, Ion Pachia-Tatomirescu a deschis orizontul de analiză, a stabilit câteva direcţii, a depăşit limitele şi s-a pliat pe unda albastră a timpului. Deschizând frontierele, viitorul va arta altfel.

Ion Pachia-Tatomirescu porneşte de la o viziune a unui curent necesar în modernitate: paradoxismul, reacţie la paradoxurile sociale de tot felul, reacţie la limite puse şi autoimpuse în istorie. Cad şabloanele, cad măştile. Sunt paradoxuri esenţiale pentru umanitate, ele vin din necesitatea rezolvării problemelor de fiecare zi. Miturile sunt dinamice, afectează istoria literară oficială şi dinamizează artistul. Istoricul a avut tactul de a face diferenţa dintre semnificant şi semnificat, a redus tensiunile, cuvântul a fost pus la locul lui în codul genetic al literaturii. Limitele au dus la necuvânt, la antimaterie, la starea nedefinită a operei literare în câmpul gravitaţional al creaţiei în mişcarea de din  naştere. Depăşirea limitelor a declanşat o nouă geografie literară, necesară în evoluţia istorică, universalitatea se întrepătrunde cu valorile „republicii” valahe. Logosul ridică nivelul de maturitate al operei scrise şi citite, prinsă pe orice fel de suport, fie hârtie, fie electronic. Limba maternă ne duce în patria noastră de logos, nu de vorbe. Scriitor şi el, Ion Pachia-Tatomirescu pune în evidenţă sfera de cunoaştere poetică şi de cunoaştere artistică: universul, cu macrocosmos şi microcosmos; este aria de desfăşurare a personajului literar cu frac şi papion, având în mâna dreaptă un şoim sugrumat. Abordarea se face în limitele fără de limite, literatura de la origini până la data scrierii istoriei, stilurile se întrepătrund şi se completează. Tangajul între versul liber şi poezia cu formă fixă se rezolvă prin întoarcerea la esenţe, dinamica este întru catharsis. Cunoaşterea metaforică se dezlănţuie sub impulsul cunoaşterii ştiinţifice. Opera de artă este expresia unui orgasm abisal al materiei înflorite din cuvinte.  Sunt doar câteva direcţii abordate, analizate, cenzurate la modul sublim, şi turnate în texte pentru generaţiile care vin şi cele care mai acceptă paradoxul literar ca expiere şi energie specială.

Au mai rămas platouri literare neanalizate de Ion Pachia-Tatomirescu, demersul ar fi trebuit să fie realizat de un colectiv, dacă ar fi existat un interes serios. Istoricul, însă, şi-a făcut datoria, a depăşit marginea de aur a literaturii prin resurse proprii. Probabil, cartea va fi premiată şi dacă nu - un zâmbet auriu dintr-un aprilie luminos! În aprilie sărbătorim Învierea...

Mai putem indica spre bucuria cu energia radiantă din cuvânt, spre graţioase ninsori, limbajul piramidelor sub fulgere albastre, rugăciunea poetului pentru înflorirea livezii, spre azurul seminţei, spre Golgota scribului, enigmele regatului ascuns, universul dintr-un vers, labirintul cosmic, înfloritorul praf galactic, fereastra înaltă a poeziei sau timpul din ramă, de la galaxia de uraniu la rugăciuni, cuvintele înflorind.

Paradoxul îl putem defini ca acel fenomen unic şi divin prin care viitorul determină trecutul, modelând prezentul, după cum ne relevă profeţii (mari şi mici) de multă vreme.

Ion Pachia-Tatomirescu afirmă: profesionistul este în arenă şi profanul face jocul şi arbitrează. Am putea reţine de la poetul şi istoricul literar: „Sintagma – des vehiculată – poezie tânără atrage după sine şi cea de poezie bătrână; ori poezia este starea de aur a Spiritului / Logosului, este stratul de ozon protector al planetei-suflet împotriva radiaţiilor ucigaşe; ori ozon tânăr, ozon bătrân nu există. Nu există decât Poezie” (p.528-529, Vol. II).

Ion Pachia-Tatomirescu a răspuns la multe întrebări în cartea sa, direct sau indirect, cu tact sau abrupt,  la final ne va ridica spre salut o mână cu şapte degete ca cea din Autoportret cu şapte degete, de Chagall, (p. 523, Vol. II).

 

 

A consemnat Constantin Stancu


Foto: Ion Pachia-Tatomirescu

          

Adrian Botez: Criză energetică... Un poem despre energiile pierdute ale lumii

 

CRIZĂ ENERGETICĂ




 

Extras din ”ORDINUL GUVERNULUI MONDIAL”, nr. 666 :

De la Miezul Nopții, li se interzice LICURICILOR să mai lumineze, prin Iarba Poienilor, ca și aiurea.

Dacă tot se-ncăpățânează s-o facă, în continuare – atunci, să se branșeze la INEXISTENTELE BATERII EOLIENE”.      

...Când li s-a comunicat ”ORDINUL GUVERNULUI MONDIAL”, nr. 666” – LICURICII s-au preschimbat, pe loc, în...CUCU-VĂI !



Prof. dr. Adrian Botez

***

Uită-l pe cel de ieri. Fii cel de mâine... Un poem inedit de Eugen Evu

 

Acum

 

Uită-l pe cel de ieri.

Fii cel de mâine.


De neuitat este

Ceea ce arde a fi

Se extrage esenţa

Sâmburii sunt şi

Înghiţiţi de transsubstanţă.



 

Ni s-au smuls dăruirile

Hipnoză pe fluturii visului

Spini care scriu semiotica

Înfloririi.

 

Lasă-i tainei

Rădăcinile libere-

Recoltează la vârf

Simetriile .

 

 

Uită-l pe cel de ieri

Fii cel de mâine.


Eugen Evu ©


Poem de pe discheta roz, 2007