joi, 21 septembrie 2023

Cărțile Hațegului - Olga Rodica Toma și partea spirituală a existenței... Biblioteca Hațeg, 20 septembrie 2023....

 

       Hațeg, o zi a culturii și credinței

-        Rodica Olga Toma și cărțile ei -

 

 

 

În data de 20 septembrie 2023, la ora 13, a avut loc la Biblioteca Orășenească Hațeg lansarea cărților semnate de Olga Rodica Toma (n. 1949), profesor, în prezent pensionar, om al locului. Au fost prezenți mai mulți iubitori de carte, pasionați de artă și cultură, prieteni, foști colegi și personalul bibliotecii. La eveniment au participat, alături de autoarea cărților, domnul primar al orașului, domnul Adrian Pușcaș, directoarea bibliotecii, doamna Adina Grădiștean, doamna Mariana Pândaru- Bârgău, scriitoare, directoarea editurii Călăuza v.b. din Deva, editură care a lansat cărțile prezentate. Au mai participat Radu Igna, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara, fost profesor și pensionar activ în domeniul literar. A mai fost prezent și Constantin Stancu, scriitor, membru în aceeași filială a uniunii scriitorilor.



Evenimentul a fost deschis și prezentat de doamna Adina Grădiștean care a făcut prezentările, iar domnul primar a ținut să aprecieze activitatea doamnei Rodica Olga Toma, mai ales că dânsa i-a fost și profesor de-a lungul timpului, personalitate a locului.

Mariana Pândaru, din partea editurii, a prezentat cărțile și profilul autoarei, cărți serioase, profunde, trădând talentul de eseist și scriitor, pasiunea pentru cultură.

Domnul Radu Igna a susținut prin cuvintele sale proza sărbătoritei: În sala de așteptare (2014), O poveste la malul mării (2017). A subliniat realismul textelor publicate și problemele de viață ale personajelor care dinamizează acțiunea, cu amprentă actuală. Toate au făcut obiectul analizei în cartea Recuperarea unei lumi (2023) în care Radu Igna a publicat mai multe note de lectură legate de cărțile din Țara Hațegului și din literatura actuală. Mesajul a fost pertinent și plin de căldură, subliniind trăirile personajelor și ale autoarei, empatia dintre acestea fiind evidentă.

Cartea Eseuri(2021) a fost prezentată de Constantin Stancu, arătând importanța ei în cultura locului și-n viața socială din România, având mai multe capitole cuprinzătoare și surprinzătoare: Emoțiile, cum ne descurcăm cu ele; Credință și cultură; Educația, mai este ea necesară astăzi; Problema morții  în opera lui Mircea Eliade. Prin această carte ea abordează partea sensibilă a existenței: partea spirituală. Temele analizate sunt generoase, exprimă nevoia de echilibru într-o lume tot mai materialistă: emoțiile, credința, educația și sensul în istorie pentru om.

La finalul prezentărilor, Olga Rodica Toma a ținut să sublinieze importanța discernământului într-o lume a crizelor, una complicată, prezentând problema în opera unor personalități ale culturii universale (Toma de Aquino) și legătura subiectului cu problematica Bibliei. Apoi a acordat autografe, s-a întreținut cu participanții și a mulțumit celor prezenți pentru căldura și aprecierea adusă subiectelor tratate la acest eveniment.  

Participanții s-au întreținut și au dialogat la o „cafea culturală”, bucurându-se de momentele de spiritualitate generate de acest eveniment. Domnul primar a încurajat pe cei prezenți să abordeze mai des astfel de evenimente și să prezinte patrimoniul cultural al Țării Hațegului.

Biblioteca a fost, pentru câteva ore, locul unde cei din Hațeg au reușit să racordeze localitatea la un timp al armoniei și frumuseții care vine din magia cărților.

 

A consemnat Constantin Stancu


*Foto: Mariana Pândaru; colaj: C Stancu

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu