joi, 28 septembrie 2023

Fenomenul Arsenie Boca și lumea culturală... Mai există cenzură? ...Biserica nu emite interdicții, este o comunitate vie...

 

 

 

Mai există cenzură în România?

 

Un regizor român, Alexandru Solomon, a realizat filmul documentar Arsenie Boca. Viața de apoi. Documentarul a stârnit numeroase controverse astfel, zilele trecute, Arhiepiscopia Sibiului a cerut ca acesta să nu fie difuzat în cadrul Festivalului Astra Film. Organizatorii festivalului spun că în 30 de ani, de când există festivalul, niciun film nu a fost cenzurat, iar programul a fost deja adoptat și cunoscut la nivel internațional.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, după ce Arhiepiscopia Sibiului a cerut interzicerea documentarului Arsenie. Viața de apoi, a declarat:

„Biserica nu poate și nici nu-și propune să interzică vreodată ceva în spațiul public. Rolul ei, printre altele, este să ofere convingător repere morale și spirituale pe care oamenii să le accepte liber, în bună cunoștință de cauză. De aici rezidă și rolul înalt pedagogic al Bisericii. Biserica nu este o instituție care emite interdicții, ci o comunitate vie de credință profund modelatoare. Un spațiu al rafinării și vindecării prin rugăciune și dragoste pentru ceilalți. Acest lucru ar trebui să fie conștientizat la nivel personal și comunitar, inclusiv eparhial”.



Mai mulți intelectuali și jurnale au punctat evenimentul și s-a pus problema existenței unei cenzuri sau există libertate de opinie și exprimare în spațiul public.

Despre Arsenie Boca, fenomen cunoscut în Țara Hațegului, mereu actualizat pe plan religios, Tatiana Niculescu a scris o carte documentată, pe baza unor acte din arhivele cunoscute din România: Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca. Cartea a apărut la Editura Humanitas în anul 2018 și constituie o carte de succes de librărie.

Arsenie Boca este bine-cunoscut în Țara Hațegului, în  jurul numelui său și a amintirii sale zona s-a revigorat, turismul religios a generat numeroase succese pentru oamenii de azi, inclusiv pe plan economic.  

Semnal C Stancu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu