vineri, 2 februarie 2024

Menunț Maximilian - Colecția de cămeși tradiționale. O legătură între generații, firul roșu în istorie. Semnal, folclor, tradiții și artă

 

Municipiul Bistrița a fost gazdă, timp de trei zile, între 23-25 noiembrie 2023, pentru Conferința Anuală a Asociației de Științe Etnologice din România (ASER), eveniment de înaltă ținută ce a reunit profesori universitari de la catedrele de Etnologie, specialiști de la Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române, de la Muzeul Național al Satului și cele mai importante muzee din țară. În cadrul acestui eveniment de ținută, a fost vernisată expoziția Firul - legătura între generații - Colecția de cămeși tradiționale Menuț Maximinian și interpretări contemporane din cadrul Universității de Arte și Design Cluj-Napoca.



Amfitrion a fost dr. Gavril Țărmure managerul Centrului Cultural Municipal George Coșbuc, iar invitați prof. univ. dr. Otilia Hedeșan – președinte ASER, prof. univ. dr. Cristina Bogdan - decanul Facultății de Litere de la Universitatea din București, managerul Alexandru Pugna de la Centrul Județean pentru Cultură, creatorul popular Virginia Linul.

Au expus studenți și cadre didactice ale Departamentului de Arte Textile - Design Textil: prof. univ. dr. Lilviana Moraru, conf. univ. dr. Livia Petrescu, conf. univ. dr. Anca Pintilie, lect. univ. dr. Axenia Roșca, asis. univ. drd. Andreea Holotă, asis. univ. drd. Vlad Bulgăre.


Ideea acestei expoziții i-a aparținut etnologului și scriitorului Menuț Maximinian, iar cel care a pus în operă dialogul între cămașa tradițională și interpretările contemporane ale țesăturilor a fost istoricul de artă Vasile Duda. 








Sursa. Menuț Maximilian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu