luni, 20 mai 2024

Simona Mihuțiu despre cartea semnată de Silvia Urdea, Amalgam. Despre cărți și autori... Fragmente, semnal, semne

 

CĂLĂTORIND PE CONTRASENS  -

SILVIA URDEA –

UN CRITIC LITERAR DE EXCEPȚIE

   

   Silvia Urdea se dovedește a fi un critic literar de mare valoare. Pregătirea de excepție, erudiția, simțul critic și cel al echilibrului sunt trăsături care dau consistență și importanță analizelor sale. Ca un veritabil expert în construcții, analizează cadrul în care este amplasată opera supusă analizei, adâncimea fundației pe care autorul își înalță cuvintele, iar apoi evaluează construcția în sine: rezistența, viabilitatea și stilul. Are însă și capacitatea de a aprecia modul în care omul, acela care pășește peste prag, poate interacționa cu ambientul oferit.



Prima parte a volumului său Amalgam, Despre cărți și autori, demonstrează cu prisosință cele menționate mai sus. Lipsa de prejudecată o regăsim chiar și în sumarul cărții, văzând mănunchiul de autori și cărți despre care a ales să scrie, punând laolaltă autori renumiți cu alții mai puțin cunoscuți, dar pe care ea dorește să îi aducă în atenția cititorilor.


Departe de România, Silvia Urdea nu a încetat niciodată să fie preocupată de problemele țării natale. Asemenea nouă, ea s-a întrebat cum a fost posibilă distrugerea în trei decenii a ceea ce s-a construit cu sacrificii dureroase de-a lungul unei jumătăți de secol de dictatură comunistă. „Accentuez termenul s-a construit, deoarece după 1989 s-a demolat cu o furie diabolică. Cui prodest?”, se întreabă Urdea. Romanul Liviei Fumurescu Ambalajul de staniol (Ed. Emma, 2011) îi vine în întâmpinarea întrebărilor, fiind, „un fel de frescă a dinamicii nocive pusă în scenă de mafia capitalistă indigenă, născocită de democrația originală”. Romanul i-a trezit Silviei Urdea apetitul de a citi și alte scrieri ale scriitoarei din Orăștie, cum ar fi Asumarea istoriei din înscrisuri private și din amintiri despre locuri, oameni și meseriași din Orăștie (Ed. Emma, Orăștie, 2020) – „o cercetare istorică sui generis”, sau Scriitorii și istoria, istoria și scriitorii (Ed. Emma, 2021) – un grupaj de cronici literare la cărțile mai multor autori transilvăneni.


  

Partea a II-a a volumului Amalgam, Puncte de vedere despre lumea noastră, este o incursiune în căutarea adevărului întâmplărilor contemporane, un adevăr zguduitor pentru omenire, pentru ceea ce poate deveni istoria ei. Silvia Urdea, erudită și foarte documentată, atentă la realitatea înconjurătoare și analitică, are curajul sincerității. În expunerile sale eseistice aduce la suprafață informații deloc comode, schimbă perspectivele, realizând un panoramic al lumii contemporane, iar pentru asta circulă adesea în contrasens pe drumul informațional oficial, marcat cu indicatorul „sens unic”. Eseurile ei, scrise de pe malul vestic al Atlanticului, chiar din inima unui „Babylon”, cum a numit ea America (romanul de excepție Fragmente din Babylon),  invită la reflecție și la dezbatere interioară, la geneza propriilor opinii. Autoarea știe că pentru aflarea adevărului trebuie să consulți mai multe surse, să asculți mai multe păreri, fie că îți plac sau nu îți plac.

 


Admir spiritul de analiză al Silviei Urdea, documentarea, sinceritatea și curajul opiniei. Cum, citind, m-am întrebat care pot fi consecințele evoluției istorice în spațiul geografic românesc, ajung la concluzia bătrânilor din popor care spun că „până să ajungi la Dumnezeu, te mănâncă sfinții.” României îi trebuie luciditate și veghere asupra propriilor interese în noua lume multipolară care se configurează, o re-industrializare în raport cu nevoile zilei de azi și o reorientare economică (atât timp cât și alte state europene au început deja să o facă), valorificarea propriilor resurse, investiții în educația maselor, renunțarea la o vasalitatea totală, nediscriminatorie, perdantă, atât timp cât marile puteri nu au scrupule în sacrificarea altor popoare pe altarul intereselor lor.

Cartea Silviei Urdea este un adevărat manual din care am putea să învățăm, de la mic la mare, să nu luăm cu „copy-paste” modele și concepte care nu ni se potrivesc nici la nivel individual, nici la nivel național. Ea pledează pentru analiza critică, ascultarea democratică a tuturor punctelor de vedere, pentru a descifra cauzele unui efect atunci când dorim să înțelegem un fenomen, dacă vrem să ajungem la adevăr. Dacă dorim.

Simona Mihuțiu

 

 

 * Sursa: Nicolae Băciuț

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu