joi, 10 octombrie 2024

PREMIUL NOBEL PENTRU LITERATURĂ - 2024

 

PREMIUL NOBEL PENTRU LITERATURĂ - 2024

 

Academia Regală Suedeză de Științe joi după-amiaza, 10 octombrie 2024, a anunțat că  Premiul Nobel pentru Literatură din 2024 este acordat autoarei sud-coreene Han Kang motivat de ideea: „pentru proza sa poetică intensă care confruntă traume istorice și expune fragilitatea vieții umane”. Laureata provine dintr-o familie literară, tatăl său fiind un romancier renumit. Pe lângă literatură, s-a dedicat artei și muzicii.


Premianta  s-a născut în 1970 în orașul Gwangju din Coreea de Sud, apoi s-a mutat cu familia la Seul, pe la vârsta de nouă ani.

Han Kang a debutat în anul 1993, odată cu publicarea mai multor poezii în revista „Literatură și Societate”. Apoi a abordat proza în anul 1995, publicând colecția de povestiri „Dragostea din Yeosu”, ulterior a publicat alte lucrări, romane și povestiri.

După cum scrie presa, în romanul „Acte umane” Han Kang își bazează opera pe un eveniment istoric care a avut loc în orașul Gwangju, unde ea însăși a crescut și unde sute de studenți și civili neînarmați au fost uciși în timpul unui masacru desfășurat de armata sud-coreeană în 1980.

În încercarea de a da voce victimelor istoriei, cartea radiază acest episod cu o brutalitate actualizată și, în acest mod, se apropie de genul literaturii realismului social. Se simte textul de vizionar, concis, abrupt, cu nuanțe care pot fi abordate în diferite note literare, unele discutabile, dar bazate pe o fantezie crudă, adică permite sufletelor celor morți să se separe de corpurile lor, oferindu-le astfel posibilitatea de a asista la propria lor anihilare. O tehnică literară menită să pună în evidență eternitatea și dramatismul ființei umane, cu nuanțe ale tragediei antice.

Opera este susținută spiritual de acest tablou al suferinței, punând în evidență chinul mental și cel fizic, lupta trupului cu mintea.

În povestirea scurtă „Europa” a lui Kang, naratorul masculin, deghizat el însuși ca femeie, este atras de o femeie enigmatică care a rupt legăturile cu o căsătorie imposibilă. Se pune în evidență responsabilitatea în fața valorilor absolute ale vieții.

Han Kang este prima persoană născută în Coreea de Sud care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură și doar a doua din istoria acestei țări care a fost premiată cu Premiul Nobel. Fostul președinte sud-coreean Kim Dae-jung a câștigat în anul 2020 Premiul Nobel pentru Pace, pentru eforturile sale de reconciliere cu Coreea de Nord și Japonia, dar și promovarea democrației și drepturilor omului.

 

În anul 2023, Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat de scriitorul norvegian Jon Fosse pentru „piesele şi proza sa inovatoare care dau glas celor nespuse”.

 

A consemnat C. Stancu

Sursa: Organizatorii, presa

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu