joi, 10 octombrie 2024

Dumitru Hurubă - 80... Vremuri de tranziție și vremuri eterne... „Și da, am verificat prin vechi documente, descoperind astfel că Dumitru Hurubă a fost primul care a scris despre scriitorii județului Hunedoara…” (Doina Bălțat, p. 550, vol. II). - Creația scriitorului umorist este prezentată selectiv, reprezentativ: eseuri, cronici literare, microbiografii diverse, biblice, muzică, portrete de scriitori, poezii… O operă complexă, reflectând epoca, valorile care contează, arta care dă culoare epocilor, ideile care modelează lumea, evenimentele de zi cu zi, cele care ies din șirul lung al experiențelor umane. De la „balada unui boschetar” la destin, de la robotizare la „noaptea minții”… -

 

Dumitru Hurubă – 80, epistole de la prieteni

Pentru Dumitru Hurubă literatura a însemnat o călătorie prin cuvinte ciudate aduse de la ultimul etaj al existenței. A privit viața cu umor, detașare, a găsit drumuri și pe contrasens, dar a rămas credincios mărturiei despre sine și ceilalți, pe care a considerat-o o misiune. A privit la marile personalități, a fost curios să vadă cum iese Apostolul Pavel din încurcătura cu frații săi evrei, a fost romantic, caustic, spontan și pus glume, scriind despre crime și strălucire.

La vârsta de 80 de ani, Centrul European de Studii Covasna – Harghita, în ciclul profesioniștii noștri și Editura Eurocarpactica Sfântu Gheorghe au punctat momentul cu o monografie complexă dedicată scriitorului umorist, Dumitru Hurubă la 80 de ani, două volume masive, respectiv primul volum are 572 pagini, iar cel de al doilea are 624 pagini. Sunt incluse o parte din operele sale, cronici, note literare și alte texte dedicate cărților sale, o imagine de ansamblu a întregii activități în domeniul literar. Omagiul se adaugă altor antologii dedicate unor personalități din zona Covasna - Harghita: Valer Dorneanu, Valentin Marica, Ioan Lăcătușu, Ioan Vlad, Ioan Scurtu etc., sărbătoriți în plină maturitate creatoare în domenii diverse, precum drept, jurnalism, arhivism, cultură, istorie, diplomație etc.


O astfel de monografie s-a realizat prin efortul, pasiunea, înțelegerea a mai multor persoane, astfel Doina Bălțat, profesor, specialist în domeniul literar, a pus în operă textele avute la dispoziție. Coordonator general a fost Ioan Lăcătușu, coordonatorul ediției fiind scriitorul, editorul, omul de cultură Nicolae Băciuț, iar ilustrațiile și caricaturile Costel Pătrășcan.

Dr. Ioan Lăcătușu are o prefață la început, remarcând: Dumitru Hurubă, un renumit umorist născut în Arcul Intracarpactic și opera sa… Dânsul reține: „Scriitorul umorist Dumitru Hurubă este unul din cei mai prolifici autori din literatura română, fiind autorul a 80 de volume de literatură umoristică și contributor la opt volume colective, precum și la numeroase antologii de umor românesc și de proză, teatru şi versuri publicate pe plan județean” (p. 9, Vol. I).

Pe de altă parte, Nicolae Băciuț notează un aspect aparte despre scriitorul în cauză - este autor, este și personaj, un om implicat în fenomenul prezentat: „Dumnezeu a fost bun, până la urmă, cu Dumitru Hurubă. I-a dat tinerețe fără bătrânețe și operă fără de moarte.

Mintea nu i s-a șubrezit nicio clipă, ba chiar și-a ascuțit tăișul creației, acumulările de viață și de scris spunându-și decisiv cuvântul” (p. 14, Vol. I).

Creația scriitorului umorist este prezentată selectiv, reprezentativ: eseuri, cronici literare, microbiografii diverse, biblice, muzică, portrete de scriitori, poezii… O operă complexă, reflectând epoca, valorile care contează, arta care dă culoare epocilor, ideile care modelează lumea, evenimentele de zi cu zi, cele care ies din șirul lung al experiențelor umane. De la „balada unui boschetar” la destin, de la robotizare la „noaptea minții”…

Viziunea sa se reflectă în eseurile publicate prin care a dat glas valorilor care pun lumea în mișcare, de la coborârea din copac la marea deconectare, de la paradox la avantajul de a fi… comic…

El puncta: „Erich Fromm? Probabil că, lăsându-i la o parte pe specialişti şi pe admiratorii săi, nu foarte multă lume a auzit măcar de acest nume şi de specialistul în psihosociologie, respectiv cel care a trăit între anii 1900-1980 şi a rămas ca un reprezentant important al domeniului în care a excelat ca psiholog social. German de origine, psihanalist, sociolog, filosof umanist şi socialist democrat, el a fost asociat cu Şcoala de teorie critică din Frankfurt… În orice caz, întinderea şi profunzimea gândirii sale psihosociologice având origini puternice şi aplicaţii născute pe filieră freudiană, au dus la construcţia unui sistem psihosocial considerat până la urmă ca fiind unul dintre cele mai importante” (p. 58, vol. I).

Majoritatea eseurilor au în prim plan problema literaturii de azi, Dumitru Hurubă fiind un adept al cărților cu mesaj, clasice, solide, moralizatoare, atente cu omul, deși umorul său introduce elemente actuale și surprinzătoare, la fel ca în modernism.

Volumul al doilea ne prezintă referințele critice privitoare la cărțile sale. Au scris numeroși iubitori de literatură, istorici literari, scriitori cu operă consistentă, dovadă că umorul său, prezentarea personalităților literare, culturale, religioase, artistice au stat în atenția cititorilor și a mediului literar.

Reputatul istoric literar, analist de prestigiu, domnul Zenovie Cârlugea nota:

„Citind volumul de poezii al dlui Dumitru Hurubă („un clasic al umorului și al moralei” – C. Stancu), am retrăit, alături de poet, multe din imaginile satului de altădată, trecut prin toate anotimpurile anului, îndeosebi poezia obiceiurilor de iarnă, bine reliefate artistic și de-a dreptul emoționante. Poetul are o memorabilă dexteritate în mânuirea versurilor cu varii ritmuri, dovedindu-se nu numai inspirat în planul <<viziunilor>> artistice, dar chiar inventiv, limbajul având darul de a evita locurile comune și a se dovedi mereu proaspăt, sclipitor, stârnitor de zâmbete, de bună dispoziție, în general de bună impresie estetică. Lectura cărții, plăcută și revigorantă, este cum o baie într-o poezie <<de modă veche>>, care se dovedește, iată, foarte actuală, incitantă, provocatoare, orchestrată artistic într-un mod inspirat, convingător, reușit sub multe aspecte” (p. 356, vol. II).

Doamna Doina Bălțat, profesor, specialist în literatură, atentă la opera lui Dumitru Hurubă, a reținut, scriind despre cartea Personalități - cu de-ale lor… (2023): „Avem de parcurs paginile unei cărţi despre oameni-genii, despre munca şi dăruirea lor în folosul umanităţii, despre oameni cu sacrificii în dese cazuri incredibile care, inspiraţi au folosit puterea minţii lor pentru a schimba lumea, pentru a o face mai bună, mai frumoasă, dar şi despre demnitate, temeritate… Este o carte care prezintă victoriile, înfrângerile, deciziile, eşecurile, erorile sau sclipirile lor de geniu, având deseori consecinţe asupra destinului societăţilor şi naţiunilor”.

Şi din aceste motive cartea poate fi socotită şi o minienciclopedie de referinţă cumva, care prezintă, în ordine alfabetică, câteva dintre aceste personalităţi, aşa cum ni le-au lăsat mărturie documentele vremii sau martorii oculari, care au avut norocul să se afle în preajma acestora într-un moment sau altul al vieţii lor, al istoriei... (p. 283, vol. II).

Primul volum cuprinde date bibliografice despre Dumitru Hurubă, ele prind esența, viața cu rădăcinile ei întinse în numeroase cărți scrise, la data apariției prezentului omagiu, 80, colaborări la peste cincizeci de reviste literare, premii. Este o perioadă aprigă, el a ars cu pasiune etape, tristeți, tăceri, trădări, bucurii. A fost perioada „zăpăciților în tranziție”, cum o numește, deși au fost ani când a venit și „ora indexării”, uneori pe „contrasens”, dar și bucuria recunoașterii activității sale ca personalitate a literaturii, cu bune și rele, cu „scorpionismele” de serviciu… A participat și la câteva volume colective, dovedind că este un prieten al scriitorilor și deschis spre cititor cu teme generoase despre umor, istorie literară, obiceiuri mundane, antologii diverse. S-a născut la 26 octombrie 1944, data reală, iar cea oficială, 22 noiembrie… tot 1944. Locuiește în Simeria, deși locul nașterii sale este satul Călnaci, com. Subcetate-Mureș, jud. Harghita.

Doina Bălțat scrie, referindu-se la omul Dumitru Hurubă: „Dincolo de eleganța discursului, mi-l amintesc ca exemplu de omenie, de bun-simț, de aplecare către ceilalți. Amabil cu toată lumea, își găsea mereu timp să participe la lansările de carte ale confraților, iar la rugămintea acestora accepta cu ușurință să le și prezinte volumele, fie verbal – la întâlnirile cu cititorii, fie în diverse publicații. Și da, am verificat prin vechi documente, descoperind astfel că Dumitru Hurubă a fost primul care a scris despre scriitorii județului Hunedoara…” (p. 550, vol. II).

Trecând de pragul umorului, el este un tip delicat, generos și, pentru a-l cita: Scuzați că ne-am cunoscut… (Editura Signata, Timișoara, 2001, schițe și povestiri satirico-umoristice).

Mitică avea o vorbă: Și viața merge înainte/ Cu toată lumea în convoi,/ Și nimeni nu mai ia aminte/ Că-nainte e-napoi…” (Lumea în mers, p.481, vol. I).

Repet o idee, prietenia lui Dumitru Hurubă înseamnă mai mult decât un premiu literar…

 

Constantin Stancu

Text publicat în revista „Vatra veche”, nr. 9/2024

  

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu