marți, 9 august 2016

BIBLIOTECA... Biblioteca Județeană „Ovid Densușianu” Deva, 65



Biblioteca

Biblioteca Județeană ,,Ovid Denusușianu” Hunedoara – Deva sărbătorește în anul 2016 un eveniment special: 65 de ani de activitate. Sărbătoarea nu poate trece neobservată, biblioteca este mai mult decât o instituție. Prin activitatea sa, mai ales în ultima perioadă, ea a fost implicată în viața oamenilor, a redat multor oameni sentimentul că ei aparțin unei colectivități distincte, cu valori importante.
Biblioteca a fost aproape de oameni prin publicații, evenimente, prin concursuri, prin cărți, prin făcătorii de cărți: editori, scriitori, librari și, evident, bibliotecari.
Domnul Ioan Sebastian Bara, managerul bibliotecii, sub mandatul căruia are loc evenimentul, a fost atent la fenomen. Publicațiile bibliotecii nu sunt de natură exclusiv literară dar au pus în valoare scriitorii. Au atras atenția asupra cărților lor, asupra vieții scriitorilor, asupra unor teme deosebite. Prin publicațiile sale biblioteca a demonstrat că există viziune asupra operelor literare, că există oameni sensibili, atenți la frumos. Revista bibliotecii, „Vox libri”, este un reper, o certitudine.
Biblioteca este ca o bancă: adună valorile, adună aurul după ce zilele de muncă și-au arătat efectul și profitul. Biblioteca este tezaurul memoriei noastre, locul unde poate începe Edenul. Spiritual vorbind, biblioteca a rămas un loc al păcii noastre, dincolo de fițe, de mode, de ritual. Ne redobândim identitatea în bibliotecă!
65 de ani, o generație care a avut ocazia să se salveze prin cuvinte cu mireasmă de veșnicie!
Scriitorii din județ au avut ocazia să găsească în bibliotecă un loc de popas, oaza sufletelor noastre. Cei mai mulți au fost sărbătoriți prin fiecare carte, cu fiecare treaptă sau vârstă de aur: Eugen Evu, Paulina Popa, Mariana Pândarul, Ioan Barb, Ladislau Daradici, Radu Igna, Ioan Evu și alții… Exemplele pot continua, fiecare scriitor este un capitol în cartea mare a bibliotecii.
Până și istoricii marchează veacurile prin bibliotecile care au ars, prin cărțile aruncate în focul erorilor noastre. Da, hârtia arde la 451 grade Frahenheit (233 grade Celsius), rămân scriitorii și bibliotecarii să reia istoria de la început, cu mai multă energie! Oamenii au nevoie de un poem în vremuri complicate, de o poveste fără sfârșit. Fiecare scriitor scrie la aceeași carte nesfârșită, bibliotecarii au grijă pentru ca arhivele să rămână vii!
J.L. Borges, un mare scriitor orb, talentat și profet, vedea cu ochii minții biblioteca unde omenirea se regăsește cel mai bine! Cu toate iubirile înmugurind în filele cărților…

Cărţile


Cărţile, nesfârşitele cărţi,
citite într-o viaţă de om, cerşind alte vieţi,
pentru a învăţa că sunt limite,
pentru a se deprinde cu pustiul,
cu nisipul,
cu micile vietăţi care trec neobservate
dar marchează cu veninul lor eternitatea.

Ele te readuc în pustiu, singur,
faţă în faţă cu tine
în oglinda mirajului
pentru a descoperi dacă te poţi învinge,
sau eşti învins de tăceri.

La marginea pustiului
flacăra ca o femeie,
multiplicându-se,
strigând la tine, fără cuvinte,
făcând semne luminoase…

Tăceri pe care le auzi cu pielea,
miracole care îţi frâng oasele,
doar soarele biruie nisipul pustiei,
făcându-l să cânte domol
un imn despre piatra care a fost cândva…

(Fragment din volumul Etemenaki [Ultima săptămână],
poeme, Sibiu: Editura CronoLogia, 2014)

Constantin Stancu
Ianuarie, 2016