vineri, 2 martie 2018

Regele Mihai și Țara Hațegului, o epopee în două epoci diferite. Badiu Iancu și monografia extinsă a Țării Hațegului... 1 martie 2018 sub tensiunea memoriei acute. Biblioteca și regatul...





În data de 1 martie 2018, la Biblioteca Orășenească Hațeg, Iancu Badiu și-a lansat cartea Regele Mihai și Țara Hațegului. Au participat mai multi iubitori de cultură, profesori, admiratori ai fenomenului. A fost prezent domnul primar Goia Marcel care a subliniat importanța evenimentului pentru viața culturală a Hațegului. Doamna Adina Grădiștean, bibliotecar coordonator, a prezentat cartea și autorul. Au vorbit despre carte mai multe persoane, printre care  Radu Igna, scriitor, Sigismund Duma, profesor, Iosif Pop, fost procuror, în prezent pensionar, Constantin Stancu, scriitor etc.
Unele persoane au rememorat emoționate amintiri despre fostul rege și au punctat simbolurile regalității.
Iancu Badiu a dat autografe la finalul evenimentului și a mulțumit tuturor pentru participare și pentru implicare.  

Cu tact, cronicarul prezintă regii României, viața Regelui Mihai I de România, și intră în zona de educație a unui monarh, zona aceea menită să formeze un conducător apt să adune oamenii în jurul ideii de patrie. Face o analiză a clasei palatine care i-au oferit Voievodului ocazia să prindă marile paradigme care susțin un popor. Se concentrează pe esența educației de nivel înalt, atât teoretic și practic, cât și uman. Sigur, de o astfel de educație ar trebui să beneficieze mulți români, din păcate, în modelul clasei palatine, avem doar un model. Educația profundă necesită resurse, oameni, deschidere. Numele profesorilor fostului rege sunt importante și au făcut carieră în epocă. Oare timpurile moderne, cu modul de comunicare rapid, pot oferi astfel de resurse? Rămâne modelul care poate fi implementat în orice formă.
Iancu Badiu prezintă Țara Hațegului ca un ținut special, unul care cuprinde în miniatură întreaga țară. Autorul preia ideile sale și temele care l-au preocupat în monografiile anterioare referitoare la ținut și ne oferă o scurtă sinteză despre lumea românească în secolul al XX-lea, deceniul al patrulea, dens și tensionat, cu frământări în cadrul societății, a sistemului monarhic, a credințelor și speranțelor care modelau o țară. 

A consemnat C Stancu