miercuri, 5 decembrie 2018

GALA POEZIEI ROMÂNE CONTEMPORANE LA CENTENAR, Alba-Iulia, 24 noiembrie 2018 - Câteva gânduri, eveniment care pune în lumină starea poeziei române de azi... Fotografii, participanți, muzica și poezia, teme și alte stări...


Domnul Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, a comunicat modul cum s-a făcut selecția poeților prezenți la Gală: 12 critici literari, din toată țara și din diferite generații, care cunosc îndeaproape fenomenul poetic de la noi, au fost invitați să aleagă fiecare câte 20 de poeți pe care îi consideră reprezentativi pentru poezia română de astăzi, respectiv: Al. Cistelecan, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Gabriela Gheorghișor, Gheorghe Grigurcu, Ioan Holban, Nicolae Manolescu, Mircea Mihăieș, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Alex Ștefănescu și Răzvan Voncu. 


Au fost nominalizați 74 de poeți care au primit de la 12 voturi la 1 vot, în timp ce 40 de poeți au primit un singur vot. Primii 23 de poeți clasați au fost invitați să citească la acest eveniment. 

De reținut că poeții Ana Blandiana, Emil Brumaru, Mircea Cărtărescu, Dinu Flămând, Angela Marinescu, Ion Mircea și Marta Petreu nu au putut sau nu au vrut să participe la eveniment.

Iată că 15 poeți, pe care Nicolae Manolescu i-a invitat să-și prezinte opera, au fost: Gabriel Chifu, Vasile Dan, Nichita Danilov, Gellu Dorian, Marian Drăghici, Ioan Moldovan, Ion Mureșan, Aurel Pantea, Ioan Es. Pop, Ion Pop, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Liviu Ioan Stoiciu, Arcadie Suceveanu și Eugen Suciu. Ei au recitat două-trei poeme.


La final, domnul Nicolae Manolescu a citit un poem de Ion Horea, unul care a avut ca temă „veșnicia s-a născut la sat, undeva în Ardeal”, o poezie calmă, a omului împăcat cu Dumnezeu...

De remarcat temele care au stat la baza poemelor recitate de poeții prezenți: singurătatea în fața timpului, schimbarea valorilor în lume, degradarea omului, lipsa de orizont a omului și limitele sale fizice și spirituale, iubirea care s-a stins, întrebările rămase fără răspuns, angoasa în fața unui viitor incert etc.
 


De reținut momentele muzicale, desfășurate pe durata Galei, în interpretarea sopranei Raluca Lucia Cîmpean, a lui Liviu Cernat la vioară și a lui Ovidiu Pîrjol la pian, publicul și, mai ales, poeții au fost încântați de acestea.



Organizat de Uniunea Scriitorilor din România, evenimentul s-a bucurat de sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Identității Naționale, al Primăriei și al Consiliului Județean Alba prin Biblioteca Județeană „Lucian Blaga" Alba iar partenerii Galei au fost: Universitatea „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia și Inspectoratul Școlar Județean Alba.


La Gală a participat un public sincer iubitor de poezie, care a apreciat momentele în care poeții au recitat din creația lor, unii au solicitat autografe poeților prezenți pe cărțile achiziționate anterior. 


Au fost prezenți Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean și Mircea Hava, Primarul municipiului Alba Iulia, ambii susținători constanți ai actului de cultură. Au mai participat scriitori din Filiala Alba-Hunedoara a U.S.R., fiind prezent și domnul Cornel Nistea, președintele filialei. 



Din județul Hunedoara au participat scriitorii Ladislau Daradici, Mariana Pândaru-Bârgău, Damșa Toma Maria, Constantin Stancu etc. Din județul Alba au participat scriitorii Mircea Stâncel, Dincă Ștefan, Monica Grosu, Muntean Ironim,  Virgil Todeasă etc.

Domnul Daniel Cristea-Enache a dat un comunicat din parte U.S.R., marcând evenimentul ca unul important pentru uniune. 




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu