joi, 12 martie 2020

Romanul pe vremea pandemiei: Migranți fără bagaje (II)... Un politician de „gașcă”


Ion Ardelean se privea în oglindă. Costumul îi cădea bine pe corp, era încă tânăr și îi făcea plăcere să se admire. Se considera un bărbat bine, cu prezență, cu magnet. Considera că, desigur, și carisma avea rolul ei în vremurile acestea. Oamenii sunt preocupați de modul cum arată, cum se prezintă în public. Femeile aveau o adevărată pasiune pentru haine, bărbații au început să se intereseze și ei de „țoale”, că dă bine. Mustăcioara îi dădea un aer de șmecher, de om descurcăreț. Așa pozau și personajele din filmele americane, aveau ceva interesant care atrăgea atenția damelor. Vremurile au trecut pentru Ion Ardelean, nu mai era directorul uzinei, se remarcase, însă, în agricultură, îi mergea bine, s-a fixat în piață, utilajele dobândite pe vremea în care a fost director i-au dat un avans apreciabil. Țăranii din zonă erau cam modești, nu dispuneau de mijloace mecanizate, nu știau cum stă problema vânzărilor, nu știau nimic despre marketing, promovare. Vremurile au fost bune, sunt bune, vin fonduri de susținere, cine este deștept se aruncă în proiecte de tot felul, agricultura este susținută. Oamenii au nevoie de produse alimentare, viața are ritmul ei.
Era o zi specială pentru Ardelean, trebuia să se întâlnească cu Gigi Zugravu, parlamentarul ales în județ. Acesta îl invitase cu un motiv practic, amândoi trebuiau să candideze în partea partidului la alegerile care se apropiau. Gigi avea experiență, a fost parlamentar în toate mandatele începând de la „loviluție”, cum ziceau noii politicieni. A fost din prima mișcare în fruntea celor care au ieșit în acel decembrie în stradă, s-a înfipt în primele structuri, dobândise titlul de revoluționar. Era un avans considerabil, omul ținea la poziția lui. În primele ore din acea zi de decembrie, a avut acces la listele cu oamenii securității, le-a găsit în biroul fostului viceprimar, ex-vicele.   În parlament a fost mereu în comisia juridică, în probleme de constituție, a participat activ la „nașterea” noii legi de bază în faza aceasta istorică. A intrat în contact cu mulți oameni importanți, cu profesori universitari, cu politicieni, diplomați, demnitari. Era din „gașcă”, cum afirmau cei din stradă. Lumea se dezghețase, exista libertatea cuvântului, a opiniilor, oamenii nu se mai fereau de realitatea politică. Bancurile politice erau tot mai rare, spectacolul era pe viu, la televiziuni, radio, pe stadioane, era realitate amestecată cu mult umor, cu satiră în direct, cu multă ironie, cu replici acide. Un actor de umor s-a plâns la televizor că „ăia” de la parlament i-au mâncat pâinea, că umorul lor în direct era valabil și bun. S-a străduit actorul să intre în parlament, nu i-a mers  prea bine. Era ceva special pentru ca partidul să te propulseze în față.
Din prima clipă cei doi au fuzionat. Gigi era volubil, obișnuit cu discuțiile, cu aranjamentele politice, nu avea inhibiții. Cuvintele îi zburau de pe buze, avea replică, ideile veneau ca apa la moară. Ardelean s-a lipit și el, dorea să facă un salt, să ajungă sus, cum ziceau neamurile lui.  
Gigi locuia într-o vilă, undeva aproape de munte. Mai avea un apartament în Capitală, pentru nevoile de parlamentar. Se mișca dezinvolt între provincie și centru. Vila era cu doar trei camere și o bucătărie, avea o curte spațioasă, o terasă.  Circulau în voie două pisici, una blondă, una neagră, un câine gălăgios și mereu prietenos. Camera de sus era mobilată pentru musafiri, pentru întâlniri de taină. Gigi avea pregătită o sticlă cu whisky pentru prieteni și musafiri. Ardelean a adus cu el o sticlă de țuică de prima clasă, cu aromă specială, culoarea specială, care atrăgea atenția. I-a întins-o parlamentarului, s-a făcut comod, era pregătit pentru discuții.

C Stancu
(Fragment din romanul Migranți fără bagaje)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu