sâmbătă, 25 aprilie 2020

O bibliotecă virtuală oferită de Florentin Smarandache

 

Florentin Smarandache și biblioteca virtuală

 

 

Cărți românești gratuite


Cărți de știință:
 
 
Cărți de literatura și artă:
 
http://fs.unm.edu/LiteratureLibrary.htm
 
 
Cine este Florentin Smarandache?
Matematician, poet, romancier si dramaturg, Florentin Smarandache s-a nascut pe 10 decembrie 1954 in comuna Balcesti, judetul Valcea. Dupa absolvirea Facultatii de Matematica din cadrul Universitatii din Craiova, lucreaza ca profesor in comuna natala, apoi la Colegiul "Nicolae Balcescu din Craiova". Intre 1982-1984 va trece dincolo de granitele tarii, predand matematica la Colegiul "Sidi El Hassan Lyoussi" din Sefrou, Maroc. In 1984 se intoarce in tara, de unde va continua colaborarea cu diferite reviste de matematica din tara si strainatate, unde publica o serie de articole: "Gazeta Matematica", "Monthly", "Math. Magazine", "College Mathematical Journal", "Zentralblatt fur Mathematik", "Crux mathematicorum", "Gazeta Matematica" (Spania).
Intre 26 iulie-3 august 1986 este invitat la "International Congress of Mathematicians", Berkeley, C.A. unde urma sa prezinte lucrarea "An Infinity of Elementary Unsolved Problems". Statul roman ii interzice insa participarea la congres. Desi nu era pentru prima oara cand intampina greuttai din partea statului roman, aceasta interzicere a umplut paharul: a facut greva foamei timp de 15 zile. Urmarile nu s-au lasat nici ele asteptate: pentru ca a fost "recalcitrant" , dupa cum povesteste in volumul "Fugit ... Jurnal de lagar", "... dupa ICM-86 mi-au interzis sa public matematica si m-au tinut somer un an jumate" (1).
Isi pregateste foarte minutios, matematic am putea spune, fuga din tara, nespunand nimanui nimic, nici macar sotiei sale care-l credea plecat la Bucuresti sa discute cu un profesor de la Universitate despre niste articole de cercetare matematica. Ii va scrie la 10 zile dupa ce ceruse azil politic in Turcia, la data de 09.09.1988, cu dorinta de a emigra in SUA, tara tuturor posibilitatilor. Dupa ce-si cere scuze ca i-a ascuns dorinta de a emigra, isi motiveaza gestul cu urmatoarele cuvinte: "Dar stii cat m-au umilit, somer, semi-somer, cersetorul inspectoratului, gunoiul lor, imi interzisesera si sa public, si doctorat etc. N-am mai putut rabda! Orice suferinta are o limita" (2)
Dupa aproape doi ani de stat in lagare de "fugiti", America ii va da acceptul de intrare in tara. A facut de toate: spalat vase in restaurante, sapari de santuri, incarcat--descarcat etc. Mai tarziu a prins un post mai bun: soft-ware engineer la o firma producatoare de terminale electronice. A vazut multe si a suferit si mai multe.
Insa incapatanarea in realizarea visurilor si dorinta de afirmare nu l-au parasit niciodata. Isi ia doctoratul in matematica, in prezent fiind "Associate Professor of Mathematics" la "University of New Mexico, Gallup" din
USA.
Increderea in geniul sau si pasiunea pentru matematica coroborate cu o munca asidua il vor conduce la afirmarea in domeniu, descoperind functia care ii poarta numele, Functia Smarandache, si pe care Florentin Smarandache o poarta ca pe un blazon: "S(n) is defined as the smallest integer m such that m is divisible by n ". 

Sursa: Florentin Smarandache
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu