duminică, 25 februarie 2024

Biblioteca, jurnalistul și politica

 

Jos labele de pe bibliotecă și bibliotecari!

 

 

Un anume domn jurnalist, pe numele său domnul Daniel Guță din Hunedoara, a găsit de cuviință să critice Biblioteca Județeană „Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva deoarece are o puternică amprentă politică și cam expune oamenii politici. Invită tinerii să ocolească biblioteca…

Din avion domnul jurnalist pare independent și poate că este, cel puțin în viziunea (vizuina, vorba lui Marin Sorescu) sa.

Biblioteca funcționează din bani publici și ei vin și din activitatea politică. De obicei instituțiile direcționează bani spre sectoare de interes public. Probabil că, în viziunea domnului jurnalist, banii ar trebui să fie direcționați spre propaganda indicată de jurnaliști, nu? Așa cred de cuviință jurnaliștii, nu? Sunt doar o putere în stat…

În marea majoritate a județelor festivalurile culturale și literare se organizează pe baza proiectelor aprobate de instituțiile în care activează politicieni. Politicienii prezidează aceste evenimente, iau cuvântul etc. La Alba Iulia, Zilele Romanului Românesc Contemporan sau Zilele Poeziei se organizează în același mod. La fel la Iași etc. A se vedea și proiecte Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2024. Nimic nou sub soare. Și-n anii trecuți, alți politicieni au susținut biblioteca și bibliotecarii. Domnul Mircea Moloț a inițiat acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” unor importanți scriitori din județ pe baza activității bibliotecii. Exemplele pot continua.

Pe de altă parte, cultura este susținută din bani privați de unii scriitori: Ioan Barb („Algoritm literar”), Paulina Popa („Semne”), Dumitru Velea („Banchetul”), regretata Mariana Pândaru („Ardealul literar”) etc. La Hunedoara a fost o revistă: „Provincia Corvina”/ „Nova Provincia Corvina”, ținută de regretatul Eugen Evu. Nu am văzut pe domnul jurnalist să fie pasionat de promovarea operei, activității și vieții acestor iubitori de cultură.

Organizarea de evenimente cu importanță costă mult. La noi oamenii de afaceri mai susțin fotbalul, festivalul berii, zilele orașului etc. Acolo ei câștigă.



Marile companii promovează literatura străină, vezi cărțile și abțibildurile distribuite de acestea cu referire la vrăjitoare, povești mondene cu vrăjitori, cărți de aventuri străine etc.

Cine ar trebui să promoveze cultura și literatura de azi din România? Este în atributul bibliotecilor. Dacă Michelangelo nu ar fi avut un susținător în Papa din vremea sa, nu ar fi putut realiza marile sale capodopere.

Cea mai mare catastrofă din umanitate a fost incendierea Bibliotecii din Alexandria. Atunci s-au pierdut numeroase cărți din tezaurul umanității. Irecuperabil. S-a făcut pe criterii politice, musulmanii nu doreau cultura, era politica lor! Aveau cărțile profetului, nu? Toate au un preț, asta e, domnului jurnalist.

În Hunedoara, locul unde „trăiești bine” au fost/ sunt importanți scriitori. Îi poți promova, dacă biblioteca te deranjează… Iată câteva nume: Ioan Evu, Eugen Evu, Liviu Ofileanu, Victor Isac, IV Martinovici, Ion Urdă…

Poți promova, dacă te deranjează biblioteca, doar ești independent, scriitori din județ: Nicolae Crepcia, Ladislau Daradici, Valeriu Bârgău, Dumitru Velea, Dumitru Hurubă, Dumitru Tâlvescu, Radu Igna, Gligor Hașa, Camelia Ardelean, Voicu Lăzăruț etc. Biblioteca și-a făcut partea, le-a prezentat opera, viața etc. Asta e, banii vin și datorită politicienilor. Indiferent de culoarea politică.

Domnul Gabriel Liiceanu a făcut parte dintre intelectualii lui Băsescu; efectul? Editura domniei sale a beneficiat de reeșalonări ale datoriilor către stat etc. Trăim în lume, nu într-un loc ideal, făcut de jurnaliști…

În 21 martie va fi ZIUA POEZIEI, ia inițiativa să organizezi acest eveniment, pe banii dumnitale, prin sponsorizări, donații etc. Nu te oprește nimeni, domnule jurnalist! E libertate cât încape! Așteptăm!!!

În condițiile în care majoritatea tinerilor nu prea mai citesc, nu dau pe la bibliotecă, sunt numeroase cazuri în care preferă drogurile, practică bullying-ul cu talent, ar trebui blocată și biblioteca, nu? După ce aproape 20% (peste un milion) dintre absolvenții de liceu nu lucrează, stau cu părinții până spre 25-28 de ani, a opri tinerii de la bibliotecă, înseamnă iresponsabilitate.

Așa că: JOS LABELE DE PE BIBLIOTECĂ ȘI BIBLIOTECARI!

Sau mai bine. DĂ-TE LA O CARTE! Chiar și din biblioteca pe care o blamezi! Are numeroase cărți, chiar din istoria jurnalismului din Hunedoara!

În România peste 42% dintre absolvenții de studii superioare sunt analfabeți structurali. Doar 0,5% din veniturile unui cetățean sunt alocați pentru cultură, artă, în condițiile în care și „cablul” este inclus în aceste sume…

Libertatea de opinie este garantată de Constituție!

Opinia nu ține loc de expertiză!

 

Cu drag,

 

 

Constantin Stancu

Februarie 2024


Foto: Cărțile lui Eminescu în  prezentarea Bibliotecii Județene „Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva, 15 ianuarie 2023

 

 

 

 

2 comentarii:

  1. Felicitări pentru atitudine. Obiectivitatea Domniei voastre este cunoscuta. Regretabil ca un tânăr cu reale veleități jurnalistice blamează atât de urât activitatea bibliotecii în cea mai prolifica și de înaltă ținută calitativa. Ba mai mult, mi se pare chiar tendențios, ca să nu zic cu atac direct la persoane, fapt care nu i face cinste defel.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vă felicit pentru atitudinea corectă și promptă, domnule Stancu ! Lupta politică e întotdeauna urâtă, dar să îndemni tinerii să nu mai meargă la bibliotecă și să nu participe la evenimentele culturale organizate de Biblioteca județeană, e o mare mizerie și o mare prostie din partea autorului !

    RăspundețiȘtergere