vineri, 23 februarie 2024

DRAGOBETE, 2024 - MUZICĂ, POEZIE - ACTORII, POEȚII, MUZICIENII ÎN ACȚIUNE

 

   POEZIA ȘI MUZICA SUB ARCADELE DRAGOSTEI

 

 

În data de 22 februarie 2024, începând cu ora 17, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, Biblioteca Județeană „Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva, Asociația Oamenilor de Cultură și Artă din Județul Hunedoara  (ASOCA) şi în parteneriat cu Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroşani, s-a desfășurat cu entuziasm  evenimentul cultural-literar „Dor şi drag de Dragobete”, în foaierul teatrului din Petroşani. O seară în care scriitorii şi poeţii hunedoreni, alături de actori şi muzicieni au prezentat din creațiile lor, din lirica românească, cu inspirație și bucurie, poeme de dragoste, poeme care au pus în lumină această temă universală, dincolo de limitele în timp și spațiu.

Evenimentul a fost deschis de domnul Ioan Sebastian Bara, directorul bibliotecii județene, care a avut cuvinte de încurajare și  deschidere pentru cei prezenți.

Moderatorul evenimentului a fost domnul Tiberiu Vințan, jurnalist și editor de carte, promotor al culturii din zonă.



Televiziunea HD 365 TV a preluat evenimentul integral și l-a prezentat în data de 23 februarie 2024 începând cu ora 12, la fel și pe pagina de Facebook a bibliotecii, televiziunii, a celor prezenți.

Domnul Constantin Fulga, subprefect, care a reprezentant Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, a avut cuvinte de caldă apreciere la adresa acestui eveniment.

Un grup de actori ai teatrului au recitat cu aplomb din lirica românească poezii de Marin Sorescu, Nichita Stănescu etc.  Actorii Andrada Dobre, Laurențiu Vlad, Oana Crișan, Robert Vladu, Simona Codreanu au dat glas unor versuri care au entuziasmat pe cei prezenți.

Domnul Ciprian Roman, acompaniat de grupul instrumental de muzică populară „Drăgan Muntean”, condus de domnul George Câlțea, au dat glas unor melodii de muzică populară. La un moment dat, cei prezenți au cântat împreună cu mini-orchestra și rapsodul popular, versurile aducând un suflu de bucurie.

La final, au susținut un concert de muzică bună, clasică, Cvartetul Cuore din Deva. Publicul și cei prezenți au primit momentul cu atenție și deschidere.

Au recitat din creațiile lor, printre alții, scriitorii: Camelia Ardelean, Mărioara Ardelean, Mihai Barbu, Elisabeta Bogățan, Ruben Bucoiu, Dumitru Dumitrescu, Radu Igna, Constantin Stancu, Dumitru Tâlvescu, Ioan Vasiu etc. Tema iubirii a fost prezentă prin diferitele forme literare, de la poezia clasică, în ritm și rimă la poezia modernă, seara aducând în fața tuturor bogăția creațiilor literare din județul Hunedoara.  

Domnul Dumitru Tâlvescu, președintele asociației, a ținut să sublinieze activitatea ASOCA și contribuția revistei „Piedestal” la promovarea culturii și artei în județ și în țară, încurajând iubitorii de literatură să contribuie la tezaurul liric din această parte de țară..

 Domnul Costel Avram, administratorul Consiliul Judeţean Hunedoara și domnul Ioan Sebastian Bara au fost, în urmă cu 2 ani, inițiatorii acestui frumos proiect cultural dedicat sărbătorii de Dragobete, tradițională în cultura română, punând în evidență identitatea oamenilor din aceste locuri. Dragostea a fost și rămâne o temă eternă.  

La finalul evenimentului, domnul Ioan Sebastian Bara și domnul Constantin Fulga au dăruit doamnelor și domnișoarelor prezente câte un buchet de flori, semn de apreciere și empatie.

S-au realizat fotografii de organizatori și de cei prezenți. 

Scriitorii prezenți au schimbat impresii, cărți, au salutat eternitatea poeziei prin acest sentiment unic: dragostea, manifestată în diverse forme și expresii.

Organizatorii au mulțumit participanților pentru implicarea în acest proiect cu amprentă națională.

Teatrul a fost pentru câteva momente un templu al artei în sensul bun al cuvântului.


A consemnat C. Stancu ©

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu