vineri, 16 iunie 2017

Iv Martinovici: Arhivele iubirii... Durerea adamică





Iv Martinovici lasă un semn important în vreme prin volumul, scris la două inimi, împreună cu fiinţa sa apropiată Carmen Demea, purtând titlul ARHIVELE IUBIRII.
O viaţă în căutarea iubirii, aproape preot al iubirii, dar totul curgând printre degete, ca nisipul, ca ecoul timpului pe piatră.
Editura Sigma Plus, Deva, 2001 a pus în operă poemele de dragoste, la limita dragostei pământene dintre doi poeţi, pentru o singură imagine – a poeziei.
Din toată frământarea, din toată căutarea, rămâne cenuşa unui poem, dar nici atât, doar rugăciune către Bunul Dumnezeu ca imaginea iubirii să fie chiar iubire.
Iv Martinovici - Sursa USR Fil. BV
Orbit de tema dragostei, căutând mereu femeia ca un  liman pe acest pământ, dorind aproape imposibilul – refacerea perechii de început, poetul cade în timp ca o pasăre, în căutarea aripii pierdute. Moartea iubitei, ruperea de realitate a poemului şi urma rugăciunii pe coala albă de hârtie, e un semna al destinului tragic al visătorilor într-o lume care nu mai poate accepta iubirea ca pe eliberare. Între lacrimă şi bucurie, poemele îşi caută loc în arhiva sentimentală a vremii, sunt animale în căutarea cuibului şi el nu mai este la locul lui, a căzut din Eden.
Puterea dragostei de a trece prin pereţi, smuls gravitaţiei, gesturile simple de peste zi, erorile de peste zi, toate cad în poem, un sărut inocent, ura pe luna aceea neagră din iulie 1999, calendarul care arde sub impusul neantului.
L-am cunoscut în Ţara Haţegului pe Iv Martinovici, trecea uşor aerian prin oraş, străzile parcă aveau o lumină aparte, poetul chema poezia în oraş pe nume. S-a străduit tot timpul să nu greşească în ale poemului, vorbea cu multă căldură despre dragoste şi despre poezie, se simţea atracţia pe care o exercita asupra noastră, totul curgea, deşi nu bănuiam tragediile care se ascund în afund de vers, nu bănuiam păcatul care atingea pe cel îndrăgostit, se dorea poet pur şi simplu, era o forţă care îl mâna în toate. Citeam din marii poeţi ai lumii, discutam pe marginea poemelor şi a erorilor timpului, am fost atins de vers şi, totuşi, nu am mers până la capăt cu sensul poeziei la Haţeg.
Trecerea prin această localitate a fost efemeră, poetul a fost legat mai mult de municipiul Hunedoara, acolo avea un loc aparte, între poeţii de acolo, între zgurile de acolo, între femeile de la Hunedoara.
Dar toate s-au întâlnit la moarte iubitei pentru Iv, a fost acolo semnul îndurării venit de Sus, copleşitor, atins de ruga eliberatoare.
„Mă vor invidia poeţii, muza mea, / rug albastru şi verde aprins în cer / pe care ardem laolaltă, stea / de-acum iubirea s-a adâncit în mister”. Totul este cântec pentru Iv., chiar dacă melodia se sparge în bocet.
„ Viaţa … viaţa nu e altceva/ decât un joc al naturii / care se bizuie  pe moarte, / e - un joc care desfată şi întristează…”, scrie Carmen, în căutarea iubirii.
Parcă poemele se amestecă, se topesc unele în altele, doar moartea le este margine, poetul mai speră într-o reîntoarcere, dar întrebarea planează peste fiinţă : vom mai fi în stare să ne recunoaştem ?  Totul pare sub ocrotirea Îngerului, a Celui de la început, pus să vegheze peste moarte şi peste viaţă. De aceea poetul are curajul să-şi pună pelerina pe umeri şi să intre în poveste.
Dar de dincolo de poem Carmen mai are puterea să scrie cu degete de ceaţă: „vânător tu mi-ai fost / înmiit / din păduri şi din ape de lut / am venit / în bătaia puştii tale cu flori/ vânător şi vânat” ….Aşa cum de altfel a scris în poemul din volumul cu acelaşi nume       Verb şi flacără, Editura „ Helicon „, Timişoara, 1999.
Conştient de trecerea prin această viaţă, poetul mai poate spera la nunta din cer: „durerea adamică e greu de biruit, / la origini, doar iubirea mă întoarce - / din osul mânii pironit / voi mă desprindeţi, Parce”.
În marmură rămâne cuplul, atins de vreme, în clipa, totuşi,                                          nenăscută din cerescul suflu...
În final se aude un cântec de dragoste şi de moarte al păsării Iv.
La Hunedoara, poeţii îşi alcătuiesc arhivele iubirii, neştiuţi…

Constantin Stancu