miercuri, 27 iunie 2018

Alexandru Petria, portret. „Alexandru Petria a devenit un personaj important al vieții literare stând departe de ea! Scrie bine, inteligent și provocator (atât poezie, cât și proză) și folosește Internetul ca pe o armă cu rază mare de acțiune pentru a ataca, de la distanță (tocmai din Bistrița) probleme ale literaturii de azi pe care alții, lipsiți de curajul opiniei, le evită” (Alex Ștefănescu)


Nouăți: cartea de versuri Până unde are oxigen dragostea, volum al poetului Alexandru Petria.

Alexandru Petria (n. 1968) a debutat în revista Tribuna, în 1983. A publicat următoarele volume: Neguțătorul de arome (poezii, 1991), 33 de poeme(1992), Zilele mele cu Renata (roman, 2010), Deania neagră (proză scurtă, 2011), Călăul harnic (poezii, 2012) și Rugăciuni nerușinate & alte chestii(poezii, 2013), Convorbiri cu Mircea Daneliuc(2013), România memorabilă (interviuri cu scriitori, 2013), Cele mai frumoase poezii ale anului, Cele mai frumoase proze ale anului (antologii, în 2014 și 2017).

A colaborat cu poezie, proză și interviuri la toate revistele literare importante din țară. După 1989, devine șeful Comisiei pentru Abuzuri și Drepturile Omului în cadrul CPUN Dej și, alături de câțiva prieteni, a pus bazele săptămânalului dejean Gazeta someșeană. A fost redactor și reporter la mai multe publicații: „Zigzag”, „Cotidianul”, „Hermes”, Partener, „Monitorul de Someș”. A fondat propria publicație, cu apariție lunară, „Realitatea” de Bistrița-Năsăud, Dej și Gherla, al cărei director este în prezent.
Poeziile sale au fost traduse în catalană, maghiară, franceză, spaniolă și olandeză.
I s-a tradus, în Olanda, romanul Zilele mele cu Renata/ Mijn dagen met Renata, la editura Nobelman din Groningen, în 2014.
Referințe critice despre cărțile lui Alexandru Petria:

„Specialitatea lui Alexandru Petria o reprezintă o ingenioasă asociere de frivolităţi şi de profunzimi fulgurante. Ca şi cum cele dintîi ar alcătui o pavăză în faţa celorlalte, prea tulburătoare pentru a fi receptate în sine. O pereche de ochelari de soare împotriva dezlănţuirii luminii. Sub masca de macho, poetul e un sensibil, un „sufletist” care ezită abil între „poză” şi mărturie emoţională. Impresia generală e a unei inspiraţii pe cît de fluide pe atît de unitare, purtînd marca unei puternice personalităţi.”- Gheorghe Grigurcu.
„De unde ştiu degetele tale, Alexandru Petria, că mâinile săpunite ale iubitei, după ce te-au cercetat, caută şi-n apă dacă moartea-i călduţă? Degetele tale fugind ca mercurul uneori pe cearşaf. Cum vorbeşti tu cu Dumnezeu, semeţindu-te ca un satir pădureţ? Frumosule Poet?!”- Mircea Daneliuc.
„Alexandru Petria a devenit un personaj important al vieții literare stând departe de ea! Scrie bine, inteligent și provocator (atât poezie, cât și proză) și folosește Internetul ca pe o armă cu rază mare de acțiune pentru a ataca, de la distanță (tocmai din Bistrița) probleme ale literaturii de azi pe care alții, lipsiți de curajul opiniei, le evită. Poemele din volumul Rugăciuni nerușinate & alte chestii, lapidare, imprevizibile, scoțând maximum de nervozitate din calma limba română, merită citite cu atenție. Ele sunt „brichete care se sperie de propria lor flacăra” (pentru a folosi o imagine foarte expresivă inventată de autor). Emoționează, seduc, provoacă, dau de gândit, contrariază, chiar irită, dar nu plictisesc niciodată.”- Alex Ștefănescu.

Sursa: Știri pe surse
 


https://www.stiripesurse.ro/eveniment-editorial-marca-alexandru-petria_1273613.html