marți, 9 octombrie 2018

Colocviilor Romanului Românesc Contemporan - ”Romanele din Anul Centenarului”, 2018


Mai mulți scriitori din țară au participat la a XI-a ediție a Colocviilor Romanului Românesc Contemporan. ”Romanele din Anul Centenarului”, eveniment care a avut loc la Alba Iulia în perioada 5-6 octombrie 2018.  


Sesiunea de comunicări a avut o ținută academică și  a fost moderată cu aplomb și ironie de criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din România. 

Evenimentul s-a desfășurat în Aula Mare a Universității 1 Decembrie 1918 Alba Iulia în prezența unui public numeros, majoritatea persoanelor interesate de fenomen fiind tineri. Au fost prezenți și scriitori membri ai Filialei Alba-Hunedoara a USR, alături de președintele filialei domnul Cornel Nistea, prozator important. Dânsul a avut o intervenție apreciată referitor la valoarea și complexitatea vieții din romanele românești, exemplificând cu evenimente profunde și cutremurătoare din Cel de al Doilea Război Mondial. 


Colocviile Romanului Românesc Contemporan sunt organizate de Consiliul Județean Alba, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Identității Naționale. Parteneri în proiect au fost Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Prima zi a colocviilor a debutat la ora 17.00, și au avut expuneri interesante scriitorii: Adrian Alui Gheorghe, Horia Gârbea, Sorin Lavric, Răzvan Voncu, Gabriel Chifu și Flavius Predescu. Organizate ca un dialog deschis, s-au spus puncte de vedere și au avut loc discuții și schimburi de păreri între participanți.


Cea de-a doua zi a colocviului, sâmbătă, a început la ora 10.00, iar la dezbateri au participat scriitorii: Vasile Spiridon, Irina Petraș, Gheorghe Schwartz, Ioan Lascu, Adriana Lesenciuc, Daniel Cristea-Enache, Mihai Zamfir, Cristian Pătrășconiu, Cornel Nistea și alți invitați.
Domnul Nicolae Manolescu a precizat că se impune o reevaluare a literaturii române în această perioadă, reperele artistice, morale, vizionare schimbându-se mult, ceea ce înseamnă o nouă privirea asupra fenomenului, cu alți ochi și alte perspective...

S-au acordat premiile colocviului, printre care:

Dan Stanca pentru Detonarea, Editura Polirom; Adrian Lesenciuc, Cimitirul eroilor, Ed. Libris Editorial, 2017;
George Flaviu Predescu, Perechea dragoste, perechea moarte, Ed. Rao, 2018.


Vizualizare la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=vhQUzkNu55s

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu