joi, 15 noiembrie 2018

Când pleacă scriitorii: Fernando del Paso (April 1, 1935 – November 14, 2018)

Fernando del Paso (April 1, 1935 – November 14, 2018) a fost un scriitor Mexican romancier, eseist și poet), poate fi caracterizat ca un autor prolific de romane istorice, poet şi diplomat, contestatar şi excentric, a decedat miercuri, la vârsta de 83 ani, într-un spital din Guadalajara, fără a se comunica, însă, cauza decesului.
Pe parcursul carierei sale, Fernando del Paso a primit numeroase distincţii literare dintre care se remarcă celebrul Premiu Cervantes, în anul 2015.
La ceremonia de decernare a acestui premiu, autorul a criticat intens statul mexican, în ciuda unei dificultăţi de exprimare ca urmare a unui accident vascular cerebral suferit în 2013. "Furturile, extorsiunile, răpirile, dispariţiile, abuzul de putere, corupţia, impunitatea şi cinismul continuă" în Mexic, a spus el cu această ocazie.
În tinereţe, scriitorul a lucrat pentru postul britanic BBC din Londra, apoi pentru Radio France Internationale (RFI).


Selected works
  • Sonetos del amor y de lo diario (poetry, 1958)
  • José Trigo (novel, 1966)
  • Palinuro de México (1976; translated as Palinuro of Mexico, 1989)
  • Noticias del Imperio (novel, 1986; translated as News from the Empire, 2009)
  • Douceur & passion cuisine mexicaine (París, 1991)
  • Linda 67: Historia de un crimen (novel, 1995)
Câteva date. Del Paso sa născut în Mexico City și a absolvit doi ani de studii în economie la Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM). A locuit la Londra timp de 14 ani, unde a lucrat pentru British Broadcasting Corporation și în Franța, unde a lucrat pentru Radio France Internationale și pentru scurt timp a fost consul general al Mexicului.

A fost membru al colegiului Nacional de México din 1996 și a câștigat mai multe premii internaționale, printre care Premio Miguel de Cervantes (2015), Premio Internacional Alfonso Reyes (2013), Premiul literaturii FIL (2007), Târgul internațional de carte Guadalajara, Premiul Rómulo Gallegos (1982), premiul pentru cel mai bun roman lansat în Franța (1985) pentru Palinurus din Mexic, Premiul Xavier Villaurrutia (1966) și premiul Mexic Novel (1976).

Noticias del Imperio (1986) este o contribuție importantă la noul roman istoric din America Latină. Romanul, bazat pe viețile lui Maximilian și Carlota și pe Intervenția Franceză în Mexic, este numit de autor un roman "istoriografic". Acest roman enciclopedic este remarcabil prin faptul că, în loc să încerce să descopere "adevărul" despre "ce sa întâmplat cu adevărat", autorul prezintă o serie de posibile versiuni ale unor evenimente importante și controversate.


De urmărit:
https://www.youtube.com/watch?v=NtAhUOfZgmE

Sursa: Presa, Internet



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu