luni, 10 iunie 2019

GALA POEZIEI ROMÂNE CONTEMPORANE: LISTA CANONICĂ, POEȚII, MUZICA, TIMP ÎN MIȘCARE - 08.06.2019


Gala a fost organizată de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor, Consiliul Județean Alba, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a beneficiat de sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Institutului Cultural Român. Parteneri ai evenimentului: Primăria Municipiului Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Inspectoratul Școlar Județean Alba.
Manifestarea culturală de excepție, care a avut loc, sâmbătă, 8 iunie 2019, în Sala Museikon din cetate, în prezența unui public atent și receptiv.


A fost a IX-a ediție și a fost un succes. Organizatorii Galei și coordonatorul Galei au avut în vedere proiectul revistei „România literară”, realizat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor: Lista canonică a poeziei române – 100 de poeți în 100 de ani, 1918-2018.
Nicolae Manolescu, coordonatorul Listei canonice, dar și al Galei Poeziei Române, a inițiat ritualul poetic:
-        O introducere despre proiectul Lista canonică, susținută de Gabriel Chifu și trei conferințe despre poezia română canonică din perioada 1918-2018, privită din trei unghiuri diferite de criticii și istoricii literari ai revistei „România literară”: Nicolae Manolescu, Răzvan Voncu și Daniel Cristea-Enache. A fost un moment dens, culorile tari ale poeziei fiind bine puse în evidență.
-        Patru actori de la Teatrul Național din Cluj-Napoca, Adriana Băilescu, Alexandra Tarce, Ruslan Bârlea și Petre Băcioiu, au susținut recitaluri din lirica unor poeți clasici români: Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Barbu, Lucian Blaga, Emil Botta, Leonid Dimov, Ștefan Aug. Doinaș, Ion Horea, Ion Minulescu, Florin Mugur, Ion Pillat, Marin Sorescu, Nichita Stănescu și George Topârceanu.
-        Domnul Nicolae Manolescu a ales să pună în lumină poezia română de astăzi invitând câțiva poeți,  care au citit din versurile lor, în lecturi apreciate de cei prezenți: Gabriel Chifu, Vasile Dan, Marian Drăghici, Ovidiu Genaru, Ioan Mureșan, Aurel Pantea, Ioan Es. Pop și Adrian Popescu. Momente muzicale, reușite și semnificative în execuția Laurei Orian – voce și lui Dima Belinski – pian.
-        Lista canonică a fost bine pusă în evidență prin toate aceste intervenții de ținută.
Au fost vizați de acest eveniment: profesorii de limba și literatura română, elevii și studenții cu interes pentru literatură din liceele și, respectiv, universitatea din Alba Iulia, dar și din alte localități ale județului Alba, din județul Hunedoara și din țară. 

Video:

https://www.facebook.com/bibliotecajudeteanaalba?__tn__=%2CdlC-R-R&eid=ARCoMUJk27k9Wjzti0BD4qmCIxDuC7c_m7b13jRoeWcRYxh005_5MxtPhVZIjl3haUNK4cr56Fdy8Qu0&hc_ref=ARRxTjY0oa3tIwQ9pYSfidS2p8uwZTISYyH2QdLZ5-sZopMIv-9np1kkrBJC9Y70DtI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu