luni, 27 ianuarie 2020

Maria-Daniela Pănăzan: Blajul și Eminescu... Reportaj despre cultură, oameni, poezia ca salt

Din valurile vremii... Ocrotiți de Eminescu, la Blaj!

Palatul Cultural Blaj a găzduit sâmbătă, 25 ianuarie, cea de-a 20-a ediție a Concursului Național de Poezie „Ocrotiți de Eminescu”, concurs organizat de Asociațiunea ASTRA, Despărțământul „Timotei Cipariu” Blaj, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filialele Cluj, Alba-Hunedoara, Brașov, DJPCC Mureș, Biblioteca Județeană „L. Blaga” Alba și Primăria Municipiului Blaj, cu susținerea financiară a unor oameni generoși, prieteni ai Astrei blăjene. Programul a început la ora 10, cu primirea oaspeților, cuvântul de Bun venit fiind rostit de președintele de onoare al Astrei Blaj, dr. Mircea Frențiu, și de ing. Ioan Mihălțan, președinte executiv, completat fericit de prof. Livia Mureșan, viceprimar al municipiului Blaj. Programul a continuat cu acordarea unei Diplome de Excelență domnului prof. Ioan Pop, pentru contribuția deosebită adusă la organizarea tuturor edițiilor concursului, domnia sa fiind, alături de Doamna Silvia Pop, soție și devotată președintă a Astrei blăjene în perioada 1995-2018, un important susținător al acestui prestigios eveniment.
În continuare au fost acordate premiile la secțiunea creație, la care au participat 88 de concurenți. Președintele juriului, doamna Irina Petraș, ne-a onorat și ne-a fost alături și de data aceasta, motiv pentru care îi suntem profund recunoscători. Stabilirea câștigătorilor a fost, dacă vreți, o misiune imposibilă. Este foarte greu de realizat o ierahie, atât la creație, cât și la recitare, fiindcă nu faci o serie de calcule matematice, lucrezi cu imagini, cu suflete de copii, cu alese cuvinte izvorâte din ocrotirea ...eminesciană. Îi asigurăm însă pe toți concurenții, de la cele două secțiuni, de corectitudine și de empatie. 

O mare bucurie pentru noi a fost prezența în concurs a unor tineri talentați din Republica Moldova. Depășirea granițelor, iată, se face și și pe tărâm literar, iar acest lucru se întâmplă datorită unor tineri minunați. Sunt impresionată!
Singurele clipe / minute libere au fost dedicate scriitorilor invitați la manifestare și anume Valeria Bilț, Nicolae Suciu și Gabriela Costescu, aceștia prezentând câteva aspecte din cărțile publicate recent. Ne exprimăm părerea de rău că timpul nu a permis o prezentare detaliată a mai multor cărți...!
La ora 13 a avut loc cel mai așteptat moment: întâlnirea specială cu Maestrul Dorel Vișan, care ne-a încântat prin cuvintele vii, de suflet, pe care le-a adresat distinsei asistențe. Prezența marelui actor Dorel Vișan la Blaj, semnalată în presă, a avut rolul de a sensibiliza pe tinerii participanți la concurs, dar și pe profesorii lor coordonatori și pe invitați, asupra nevoii de a învăța poezie, de a-l învăța pe Eminescu, de a-i cunoaște opera și de a se forma în spiritul iubirii de neam și a aprecierii valorilor naționale. Prezența la Blaj a Maestrului Dorel Vișan se datorează implicării deosebite a domnului dr. Mircea Frențiu, atât de generos cu tinerii noștri concurenți. Întâlnirea emoționantă a fost dedicată acestor tineri excepționali și, poate, a fost cel mai frumos premiu care ar fi putut fi conferit, dincolo de toate neajunsurile, inerente desfășurării unei asemenea manifestări de amploare.
În final, la ora 14, au fost conferite premiile la recitare, pentru liceeni, pentru elevii de gimnaziu și pentru elevii de la ciclul primar. Îmi asum „vina” de a permite celor mici să participe la recitare, deși dorința Doamnei Silvia fusese de a se organiza doar pentru liceeni și studenți. Sunt convinsă însă că a fost o decizie înțeleaptă, luată acum câțiva ani, cu greu, iar elanul și bucuria celor mici ar trebui să devină elocvente și pentru noi, ceilalți, care ne implicăm sufletește. Și chiar dacă nivelul concursului nu a permis clasarea pe primul loc a tuturor concurenților, cum a sperat fiecare dintre recitatori, nădăjduiesc că volumul omagial în care se regăsesc ei și întâlnirea cu Maestrul Dorel Vișan au fost cele mai alese recompense pentru efortul depus de a participa la concursul de la Blaj și pentru emoția trăirilor sub ...ocrotirea eminesciană.
În numele conducerii Despărțământului Blaj și al meu personal, aducem sincere felicitări tuturor participanților, invitaților, membrilor juriului, scriitorilor, dar și profesorilor coordonatori sau părinților care au depus eforturi mari pentru a se prezenta la concurs, președinților altor Despărțăminte Astra din țară și membrilor acestora (Dej, Câmpeni, Sibiu, Tg. Lăpuș, Târnăveni, Alba Iulia, Dumbrăveni). Mulțumiri aducem și Bibliotecii Județene „L. Blaga” Alba, care și-a făcut datoria și în acest an, prin prezența doamnei Daniela Floroian, oferind premii în cărți laureaților. Premii în bani au fost oferite de dr. Mircea Frențiu, ec. Silvia și Dumitru Ilia, ec. Ioan Rus, manager Victor Mateș, ec. Ion Grigorie Pop, Ioan Zereș, Aurel Munteanu. Ștefan Rednic Bălin, Ioan Brad, ing. Ioan Mihălțan. Mulțumim de asemenea Televiziunii TV AS din Târnăveni care a transmis în direct derularea Concursului și emoționata vibrație lirică a întâlnirii de excepție cu Maestrul Dorel Vișan.
Tuturor, mulțumiri și calde felicitări!

Desfășurarea secțiunii de Recitare din lirica eminesciană (pentru liceeni pe de-o parte, pentru elevi de gimnaziu și de primar pe de altă parte) a adus multe emoții concurenților (62 în total), dar nu a putut conferi premiul I tuturor așa cum, cu siguranță, ar fi meritat. Emoțiile, dar și diferențele dintre concurenți (cu valori sensibil egale) au făcut ca misiunea juriilor conduse de poeții Nicolae Băciuț și Răzvan Ducan să fie extrem de grea. La ora 12.15, în Sala Mare a Palatului a avut loc lansarea unei cărți-document, Ocrotiți de Eminescu – 20. Antologia Concursului Național de Poezie de la Blaj, în care sunt evocate cele 20 de ediții ale concursului (2000-2020). Volumul coordonat de profesoarele Maria-Daniela Pănăzan, de la Colegiul Național „Gh. Lazăr” Sibiu, și Claudia Oancea-Raica, de la Colegiul Național „I. M. Clain” Blaj, se bucură de o prefață scrisă de Nicolae Băciuț, de cronicile fiecărei ediții (Iacob Buta, Aurel Roman, Răzvan Ducan, subsemnata), de palmaresul fiecărie ediții, dar și de cuvintele de suflet împărtășite tinerilor creatori sau recitatori de către renumiții scriitori Irina Petraș, Ion Mărgineanu și Valentin Marica, membri ai juriului la mai multe ediții. Cartea-album este dovada că tinerii creatori sunt ocrotiți la Blaj de ...Eminescu, de Poezie, de Frumusețe, de Dragoste.


Maria-Daniela Pănăzan
Text preluat de pe Facebook
Foto: Maria-Daniela Pănăzan Lorinczi și soțul Francisc-Mihai Lorinczi la Densuș (2015) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu