luni, 3 februarie 2020

Florin Vasiliu: Japonia, o aventură spirituală


                                 Florin Vasiliu  întinerind  între doi cireşi

Prin cartea Japonia necunoscută autorul Florin Vasiliu ne îndeamnă la o cunoaştere mai aprofundată a sufletului propriu. Suntem întăriţi în ieşirea din propria carapace, din propria scoică uitată pe fundul mării care se cheamă timp. Cu cât te apropii de Japonia mai mult, cu atât eşti mai aproape de România, mai aproape de misterele sufletului românesc. Acest lucru se datorează lui Florin Vasiliu care aplică asupra gândirii noastre o formulă  absolută, credinţa că putem călătorii în spaţiu şi timp, iar la capătul călătoriei se află un arhipelag de sentimente.
Cartea s-a născut firesc, chiar dacă autorul a petrecut peste 30 de ani într-o Japonie de multe ori imaginară. Aflat  în România Florin Vasilescu  a fost purtat de cuvânt  în Orient, undeva lângă soare răsare. După atâta vreme de călătorie totul se termină suprem ca-ntr-un `` haiku `` absolut. Autorul mărturiseşte că a fost ajutat de soţie la edificarea cărţii, acest lucru  ne duce cu gândul la unirea dintre yng şi yang, conform credinţei orientale.
Florin Vasiliu mărturisea: „Arde-n foc un pai / Dincolo, după moarte/ ne vom întâlni iarăşi”. Ca să-l parafrazez adaug, dacă se mai poate adăuga ceva -  „Am fost cu tine în Japonia/ După răsăritul soarelui / Ne vom întâlni în Retezat”.

Primul lucru pe care l-am deprins după citirea cărţii a fost disciplinarea spiritului.
Nu ştiu dacă am reuşit, dar  am deprins convingerea că un templu se poate clădi în suflet fără să foloseşti nici un cui de fier, totul poate fi lemn, lemn  viu, mirositor, pregătit                să-nfrunzească la sfârşitului veacului. Totul este să ai răbdare. Oare suntem noi învăţaţi cu răbdarea ? Japonezul se grăbeşte încet, privind marea, muntele, grădina, buchetul de flori, gheişa, tradiţia, templul, cartea, părinţii, soarele la răsărit.
Cel mai frumos este într-o grădină, alături de flori şi eternitate. Japonezul ne învaţă cu o grădină de piatră, pură, clară, pregătită să-l primească pe Dumnezeu în vizită în timp ce noi numărăm pietrele secrete, care nu ne ies  niciodată la număr. Aşa aflăm că piatra poate          să-nflorească, că este mirositoare că aşteaptă ca şi noi răsăritul soarelui. Totul este să nu calci pe sufletul pietrei.
Un mister este scrierea japoneză, un mister întărit de cuvântul pe care se sprijină Japonia, poate de aceea sunt atâtea cutremure-n arhipelag, poate de aceea marea te botează cu viaţă fără de moarte, mare cea furioasă, mare cea darnică.
De la Japonez poţi învăţa cum se uneşte fiinţa omului cu cerul, doar savurând o ceaşcă de ceai. Este o adevărată artă, este un adevărat ritual  întâlnirea dintre om şi o simplă ceaşcă de ceai. Trupul uită aroma, trupul uită căldura, doar sufletul priveşte-n sine pentru a descoperi un zeu tainic.
Cu Florin Vasiliu intri-n casa Japoneză ca-ntr-un templu, acolo uiţi de toate, de ieri, de astăzi, de mâine, de Japonia, de lume, pentru că în casa aceea descoperi universul, este o adevărată ieşire, un adevărat exod.
Adevărul este că Hiroshima a fost înfrântă de floarea de cireş, iar americanii nu pricep, ei se miră cum bomba atomică a dat flori de cireş, cum înfloreşte timpul, cum dă muguri piatra de la Hiroshima. Răspunsul se află în cartea lui Florin Vasiliu : „ Cireşul înfloreşte între doi poeţi”`. Lipsa de armă, lipsa de violenţă, lipsa bombei atomice, este arma cea mai temută...Matsuo Basho este un poet de geniu, el ne transmite simplu – „Fără casă, între cer şi pământ - doi călători”. Mesajul său este profund, înţelegi că în orice călătorie, nu vei fi singur niciodată...
De la japonez  înveţi  cum să rezişti la valurile tsunami, la valurile vieţii, mai mult înveţi cu adevărat cum să mergi pe ape, simplu, cu o puternică speranţă, iar sub tine vulcanii  fierb, provocând răsăritul. Trebuie să fi spulberat de tsunami pentru a te renaşte, mai pur, mai curat...
Dacă  vreodată vei avea ocazia să porneşti spre Japonia înainte de a atinge ţărmul trebuie să-nveţi de la pescuitoarele de perle gustul adâncului, să te depinzi cu albastru ca stare, nu culoare, să-ţi  ţii respiraţia şi atunci vei descoperi „lacrimi de zeiţă” în bagajul tău de drumeţ.
Florin Vasiliu ştie şi este un ghid perfect, nu vei rătăci insulele, cu siguranţă vei trece de Naausica, poate chiar te vei uita într-o scoică, dacă zeii se vor îndura...
Florin Vasiliu ne-a oferit prin cartea Japonia necunoscută , Editura Haiku, 1998 , 99 de ideograme, 99 de speranţe, regăsiri şi uitări, plus 99 de blesteme scăldate în lumina soarelui, dimineața...


                                                                Constantin Stancu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu