vineri, 8 mai 2020

Creștinismul de-a lungul secolelor. Un semn... de lectură...


                                O ISTORIE A CUVÂNTULUI 


            O istorie a Bisericii creştine înseamnă o viziune de ansamblu asupra modului cum Dumnezeu  şi-a realizat, cu dragoste şi înţelepciune, lucrarea sa vie cu lumea pe care a creat-o.
                  Creştinismul  de-a lungul secolelor, studiu semnat de Earle E Cairns satisface dorul de informaţie despre taina unei lucrări ce se întinde pe mai multe secole, aproape trecând prin noi şi izbucnind în viitor, anticipând lumina. Studiul a fost editat de  Editura  Cartea Creştină din Oradea încă din anul 1997 si înseamnă acoperirea unui gol în cultura română, înseamnă o conexiune la valorile universale, uneori ocolite, dar necesare.
            Creştinismul, ca val important, poate cel mai important în istoria lumii, este înţeles de autor din punctul de vedere al creaţiei, ţinând cont de situaţia politică, economică, intelectuală, socială, artistică a fiecărei epoci. Vremea trece dar lucrarea lui Dumnezeu rămâne în veşnicie, aceasta este mesajul. Autorul a fost atent la şocul produs de creştinism  în fiecare secol, un şoc semnificativ care a schimbat dramatic si  benefic cursul  anormal al vremurilor.
            Cititorul constată cu satisfacţie faptul că autorul leagă eficient şi revelatoriu informaţiile istorice, mesaje spirituale,  modalităţile de realizare a voinţei divine în timp, legat strâns de veşnicie, sinteza este  solidă  şi rezistă eventualelor critici şi erodării prin păcat şi mândrie.
            Autorul anexează studiului diagrame, hărţi, fotografii, note specifice  interne care au menirea de a creiona diferitele curente creştine în istorie.
            Calitatea principală a lucrării este obiectivitatea, efortul autorului a fost de a se debarasa de diferitele tente confesionale, devenind astfel utilă, cu o vădită trăsătură nonconfesională. Se detaşează o filozofie creştină asupra istoriei, se deschid cititorului marile  sensuri ale istoriei. Fără Dumnezeu am fi fost mult mai singuri, acesta este mesajul.

            Creştinismul a trecut  cu bine prin încercarea Armagedon, a rezistat acolo unde puţine lucruri au rezistat. Biserica nu a fost copleşită pentru că avea, are şi va avea o puternică armătură spirituală indestructibilă. In vremuri de criză, creştinismul a oferit soluţii spirituale, confirmând scrierile apostolului Pavel că toate lucrurile văzute sunt făcute prin lucruri nevăzute. Trezirea s-a realizat cu evidentă în fiecare secol, chiar şi secolul al  XX - lea şi cel în care abia am intrat, dovedesc că lumea are nevoie de un izvor de apă vie, ţâşnind direct din inima lui Isus. Tinerii îşi regăsesc scopul, lumea devine mai plină de bogăţii spirituale şi materiale, ţările unde s-a lăsat liberă credinţa sunt în prezent ţările cele mai puternice ale lumii.
            Studierea Bibliei a devenit o preocupare constantă dovedind faptul că în Noul Testament, ca şi în Vechiul Testament toate segmentele vieţii sunt acoperite, de la lirism şi dragoste, la rod şi biruinţă. Este semnul libertăţii şi al suferinţei ca indicator al sensului adevărat.
            Cartea insistă asupra  rolului misiunii în istorie, oamenii dedicaţi transmiterii simple şi directe a Cuvântului lui Dumnezeu  au determinat sensul istoriei, indiferent de zona geografică, totul fără violenţă, numai cu puterea din vestea bună a învierii, cu vestea bună a faptului că Dumnezeu a fost pe pământ din dragoste eternă pentru viaţă.
            Evanghelia a  schimbat oameni, lumi, popoare, conducători şi a rămas, după cum ni s-a promis. Acesta este mesajul, există în lume ceva sigur, cert şi trainic, indiferent de curente sociale, politice, artistice, în spatele lor se află mâna lui Dumnezeu.
            Desigur că elevi, studenţi, oameni de cultură          , teologi redescoperă modul cum am rămas pur şi simplu în viaţă.
            Cartea ne demonstrează că lumea poate fi schimbată prin Cuvânt.


                                   Constantin Stancu

Foto: Icoană din Biserica Ostrov, Jud. Hunedoara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu