Deodată, în ușa restaurantului
a apărut un tip bine legat, solid, cu o privire hotărâtă, cu blugi și giacă la
modă, cu umeri largi. Jude a înțeles că acesta era sârbul. Omul s-a apropiat de
masa lui, vorbea limba română, lucru care l-a speriat pe Ioan Jude, nu se
aștepta. Omul s-a așezat la masa lui, pe un scaun liber. I-a întins mâna, mare
cât o lopată, o mână de sportiv.
-
Spune-mi Sârbul, tu ești agentul meu. O știu,
mașina din parcare e a ta, numerele… Nu te
speria, vezi, vorbesc destul de încet. Nu ne
înregistrează aici, știu eu zona.
-
Da… te așteptam. Eu zic să ascultăm „Submarinul
galben”, merge?
-
Poate, îți propun „Dancing Queen”, ce zici?
Amândoi au zâmbit, așa au
schimbat parolele de contact, Guru l-a instruit pe Jude în această privință, nu
era de joacă. Mai erau și ofițeri sub acoperire în această afacere. Cei doi se
priveau, încercau să citească fiecare ce se întâmplă.
-
Iau și eu un gulaș, e bun aici.
Sârbul făcu semn către femeia
de la bar, aceasta veni la el, avea același zâmbet și același mers. Probabil că
se cunoșteau, Sârbul a mai fost pe acolo. Jude le-a surprins privirile, ceva
era între ei. Omul i-a comandat un gulaș, o cafea, o apă minerală și o porție
de clătite.
Văd că te cunoaște…
-
Ei…, răspunse străinul. Suntem pe traseu, ne
cunoaștem în trecere, lumea bună se adună!
Dar tu? Cum a fost drumul? Ai „colivia”? Jude înțelegea că întreba de pachetul cu
pașapoarte false.
-
Am…
-
Nu te jena, așa e în lume acum. Trebuie să-i
ajutăm pe cei care vin peste noi, îi plasăm mai
departe, spre alte zări, la noi… nu e de trai. E război
hibrid, cum scriu ziarele.
-
Bine zici, lumea se mișcă și noi…
-
E o afacere, nu te teme, pe Guru l-am plătit eu,
am fost Capitală, știi nu ne jucăm, dacă nu
venea „colivia”, era de rău…
-
Îl știu pe tip ca om serios, eu doar…
-
Știu despre tine multe, nu ne jucăm. Vii de la
Vadu Ars, pe vremuri am lucrat cu voi. Aveați
marfă bună, uzina voastră era tare. Ultima livrare de la
voi nu am plătit-o. Nu mai puteam. Ne-au bombardat americanii, știi? A fost
prin anii 90, ne-au ciuruit. Au rupt țara, voi ați avut noroc, ați scăpat! A
fost o campanie de presă prin occident, cine a putut să oprească valul? Eram
prea mici…
-
Cu ce preț? Da, uzina a fost tare, am trăit bine
acolo, i-a răspuns Jude.
-
Uite, vine tanti cu ciorba, cafeaua o beau la
urmă.
Omul a început să servească
din castronul cu gulaș. Mâncarea era gustoasă, avea un gust iute, bucătarul de
aici punea multă paprica, ardei iuți, era trăsnet. Îi plăcea felul aceasta, era
picant.
-
Acesta mergea cu un pahar de vin, spuse Sârbul.
E trăsnet. Dar, acum… Am tăcut că mi-era
foame, dar e bună rețetă. Nu o fac la ceaun, la ceaun e
mai tare! Clătitele au să-mi ia din iuțeală.
-
E bună, răspunse Jude. Merge, și prin Ardeal se
servește destul de mult gulaș, dar și
mămăligă se servește cu sarmale… Mămăliga noastră e
cunoscută, iar sarmalele… Vezi, vine și Prințul Charles pe la noi, din Anglia,
știi…
-
Da, sarmale. Îmi plac. Noi… circulăm pe bază de
rețete, știi… Prinții au alte cărări.
-
O, da…, suspină Jude.
Omul mânca cu poftă, scoase o
foaie de dafin din gulaș și o puse în farfuria suport a castronului, se șterse
pe degete cu șervețelul de pe masă și continua să mănânce.
-
Nu-ți place dafinul!
-
Multe nu ne place, dar le înghițim…
După ce termină de mâncat
ciorba aceasta groasă și gustoasă, omul împinse castronul spre centrul mesei,
întinse mâna după ceașca de cafea, bău o înghițitură, apoi își tună un pahar cu
apă minerală. Bău cu poftă, se șterse la buze și-l privea pe Jude. Se vedea pe
fața lui că i-a plăcut. Probabil regreta că nu putea să bea un pahar de vin.
-
Vinul altă dată, domnule, zise Jude.
-
Da, da, poate ai dreptate, să nu ne grăbim, dar
mergea pentru regie…
Jude avea răbdare. Îl privea
și aștepta ca omul să mai vorbească despre el. Înfuleca la clătite cu poftă.
-
Uite cum stă treaba, eu iau „colivia” și plec
primul, banii ți-i las pe bancheta de la mașină…
-
Da, obiectul e acolo și, sigur, pleci primul, e
mai igienic, nu?
-
Da, da… M-am cam moleșit, gulașul a fost bun și
cald…
-
Ca ospătarița, nu?
-
Ei, altă dată. Nu vă lăsați, rezistați, cum
ziceam am cumpărat de la voi marfă bună, acum… Pe
noi ne-au rupt, păcat de țară, era faină. Acum suntem mai
multe țări, nu trebuia, sper ca voi să rămâneți întregi. Vor face jocuri,
marile companii au interesele lor, marile puteri au resurse, își fac jocul…,
ținut Sârbul să sublinieze.
-
Da, dar ce folos, economia ni s-a dus, ori la
fier vechi, ori cu bombardamentele, tot aia e…
Jude îl privi cu interes. Războiul este economic, acum și
migranții care vin spre Europa de peste tot, e tot un război… Unul dur, armele
sunt oamenii!
-
Da, e un război, câștigă tot șefii. Doar ei
organizează valul acesta, migranții vin cu bani,
călăuzele costă, actele costă… Pe urmă, toate costă.
Boșii umflă potul, noi, ce mai rămâne, nu-i așa? Și pe voi v-au dorit rupți, în
nouăzeci la Târgu Mureș a fost prăpăd, noroc că ați rezistat. Totul a fost pus
la cale…
-
Da, nu e de joacă. Oricum războiul cel tare este
economic, trăim și noi din resturile de la
masa bogaților, nu crezi? Am citit mărturiile unui
scriitor important despre evenimentele de atunci, le explica clar și am înțeles
că…
-
Ești deștept, îi zise Sârbul. După ce termin
cafeaua, ieșim la mașina ta, facem schimbul și tu
vii la loc, mai comanzi o cafea, atât ai timp, de o cafea
și pe urmă te duci unde îți este drumul. Mă bucur că te-am cunoscut. Ești de
treabă, nu uita să-ți pui fermoar la gură, că nu e bine să povestești ce gust
are gulașul. Până la urmă, ca la gulaș, rețeta este secretă, nimeni nu divulgă
cantitățile de alimente ce se pun în ciorbă.
Să-ți zic rețeta: „Se face din pulpă de vită, cartofi, ceapă, usturoi,
unt, roşii decojite, piper, paprica dulce şi iute, neapărat, sare, foi de
dafin, puţin oţet, ardei iuţi, o linguriţă de făină şi două linguri de
smântână. Tradițional și pe felie. Se pune untul să se înfierbânte în cratiţă,
ca unguroaicele, şi se prăjesc pe rând bucăţile de carne, cât să prindă culoare, ca ungurii. Se adaugă ceapa,
usturoiul şi se lasă să se călească împreună cu carnea. Se adaugă paprica,
sarea, frunzele de dafin, oţetul, roşiile decojite şi apă fierbinte şi se lasă
la fiert. La foc mic, o oră şi jumătate, ca la femei. Ardeii iuţi, tăiaţi în
felii mici se adaugă în gulaş după o oră de fiert, iar la sfârșit se pun şi
cartofii. Făina se amestecă cu puţină apă şi se adaugă în gulaş, la fel ca şi
smântâna”. Ce zici? O pui pe Angela să o prepare?
Jude tresări, nu știa de unde
cunoștea omul numele soției sale... Era prea exact. Rețeta a fost doar
condimentul care i-a pus lui Jude răbdarea la încercare. Acesta zâmbi,
înțelegea că era o amenințare voalată, că așa se practică. Abia aștepta să se
termine totul. Sângele îi urca în obraji. Sârbul zâmbea și-l privea.
-
Ți-a plăcut gulașul?
Jude nu i-a răspuns, știa că era o
amenințarea subtilă, probabil tipul a lucrat în serviciile secrete, sau pe firme
de pază și protecție. L-a însoțit la mașina sa, a scos pachetul din torpedo, i
l-a dat. Sârbul a lăsat plicul cu bani pe banchetă, nu a mai zis nimic și a
dispărut pe autostradă. El a reintrat în local, a mai comandat o cafea. Era
tensionat la maxim, aproape nu a vorbit cu ospătărița, a privit-o tâmp, se
gândea la ale lui. Trebuia să se întoarcă la Budapesta, să-l ia pe Bill, să
ajungă la Vadu Ars. După ce a terminat cafeaua, s-a dus la autovehicul său, a
luat plicul, l-a cântărit în mână, era destul de greu. Spera să nu aibă
probleme cu toată afacerea aceasta.
„Doar n-o să fac hemoroizi de la
gulaș?! Iute tare, ardeii de aici sunt rapizi!”
C Stancu
Fragment din romanul Migranți fără bagaje, Ed. Limes, 2019
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu