vineri, 24 septembrie 2021

Toate interdicțiile de carte, indiferent în numele căror principii s-au făcut, rămân diabolice

 

 

“SCRIITORII NU SUNT NICI ÎNGERI, NICI DIAVOLI(…) ŞI EI SUNT

OAMENI”

PAULINA POPA în dialog cu ROMUL MUNTEANU

(fragment)

Revista „Semne”, nr. 1-2-3-4/2021, p. 41



 

Romul Munteanu:

 

O experiență milenară a demonstrat că artiștii de toate felurile, fie cei care au cultivat artele verbale, fie artele non-verbale, au reușit să traverseze perioade favorabile ca şi etape de criză, când societatea se închide prin sistemul de autoreglare față de marile valori sau mai exact față de exponenții unor idei ce nu acceptă şi sistemele social-politice respective. Scriitorii şi artiștii au trecut prin închisori şi prin lagăre, au participat la războaie victorioase sau înfrângeri şi unii au supravieţuit unor evenimente catastrofice, alţii au murit dar le-au rămas cărţile.

Aşadar, această experienţă milenară ne întreţine credinţa că valorile autentice depăşesc epocile de criză chiar dacă o vreme sunt ţinute în stare latentă. Nici scriitorii români ca şi scriitorii din alte locuri n-au fost scutiţi de un lanţ de suferinţe ,aşa cum alţii n-au ştiut rezista ispitei de a

participa la guvernări nefaste sau de a susține grupuri de interese ostile marilor idei de cultură. Dar scriitorii nu sunt îngeri, nici diavoli, nici martiri, nici eroi, şi ei sunt oameni supuși erorii sau, din nefericire, uşor cuceriţi de false idealuri umanitare. Rămân partizanul ideii că operele mari nu trebuie pedepsite pentru erorile tipografice, asta nu înseamnă să le ascundem. E timpul să nu se mai scrie hagiografii, să se spună totul despre viaţa autorilor pentru a înțelege opera, dar nu pentru a o exclude din circuitul valorilor. Toate interdicțiile de carte, indiferent în numele căror principii s-au făcut, rămân diabolice. Acum când ne apropiem de sfârşitul de mileniu este timpul să ne privim cu sinceritate valorile şi să le propagăm în numele convingerii că întotdeauna producțiile spirituale, fie cărţi, monumente sau alte opere au șansa unei trăinicii mai lungi decât moda sau alte produse ale civilizației contemporane.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu