luni, 20 decembrie 2021

CĂRȚILE HAȚEGULUI: OLGA RODICA TOMA, ESEURI, ÎNȚELEPCIUNE ȘI LUMINĂ ÎN ȚARA HAȚEGULUI! Despre spiritualitate și limbajul interior...



 

Olga Rodica Toma este dedicată profesiei, culturii și sensului în viață. Prin cartea de eseuri ea abordează partea sensibilă a existenței: partea spirituală. Temele analizate sunt generoase, exprimă nevoia de echilibru într-o lume tot mai materialistă: emoțiile, credința, educația și sensul în istorie pentru om.

Cartea Eseuri*, publicată la Editura Călăuza v.b. în anul 2021, ne prezintă o autoare dedicată culturii.  Sunt mai multe capitole cuprinzătoare și surprinzătoare: Emoțiile, cum ne descurcăm cu ele; Credință și cultură; Educația, mai este ea necesară astăzi; Problema morții  în opera lui Mircea Eliade. Cartea începe cu un Cuvânt înainte în care Olga Rodica Toma se prezintă și susține despre această carte: „În cea de a trei carte, Eseuri, încerc să-mi lămuresc mie însămi câteva probleme legate de emoții, de credință, educație, de problema morții la Mircea Eliade și nu numai…” (p. 12). Anterior, autoarea a mai publicat În sala de așteptare (2014) – proză scurtă, urmată de O poveste de la malul mării (2017) - miniroman. De remarcat la început și motto-ul semnat de Pierre Hadot care ne transmite un mesaje esențiale despre înțelepciune, despre limbajul lăuntric, despre lupta permanentă în sfera spirituală, dând și un exemplu din Marc Aureliu.  Cartea este încadrată de tema supremă a luminii, temă abordată la început și la final, ca o punte peste viață. Concluzia generoasă a eseistei: „Și dacă este așa, de ce oamenii uită adesea că sunt purtători de lumină, irosindu-și darul cel mai de preț - viața?” (p. 300).

C Stancu ©

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu