marți, 12 iulie 2022

Dorin Socaci: ȚARA HAȚEGULUI CAPTIVĂ ÎNTR-O CULOARE

 

Cu Dorin Socaci în patria unei culori…

 

 

Dorin Socaci este un artist din Țara Hațegului. Trăiește la Peșteana, este generos, matur și adolescent, totodată. Tablourile sale sunt încărcate de un optimism aparte, de bucuria vieții. Locul unde trăiește îi definește opera, culorile exprimă o tensiune aparte. Istoria se întrevede în aceste frânturi de viață, muntele reflectă dorul după o lume înaltă. Pădurea cu arbori albi prefigurează o lume mai bună. Florile au o personalitate aparte, exprimă sinceritatea a tot ce-i viu în fața Creatorului. O rugăciune dinamică se întrevede în tablouri, culorile au o personalitate aparte. Biserica din Densuș apare mereu, este o prezență care marchează alte prezențe. Diferite ipostaze ale bisericii redau stările omului în fața lui Dumnezeu. Analogia este subânțeleasă.


Muntele Retezat domină întinderea, tinde spre eternitate. Culorile se amestecă într-o culoare unică: un anotimp în Retezat, un munte cucerit. Macii izbucnesc în planurile imaginii, sunt uneori trei, sugerează picăturile de sânge de la Cruce, o suferință transfigurată. Au aceeași direcție, curg spre cer, pogoară spre țărână. O legătură dintre lumea de Sus și lumea de Jos.

Ochiul de apă, lacul Bucura din Retezat este Ochiul. El privește spre Univers, este deschis, un albastru rece și cald, totodată, caută sensul vieții. Omul nu apare în tablouri, omul absent este prezent prin privirea presupusă. O călătorie a privirii de la o margine de curcubeu la alta.

Floarea soarelui indică spre un destin ales demult, o călătorie în galben la margine de lume. Influența lui Vincent van Gogh este evidentă, asumată, transfigurată. Fiorul este purtat mai departe. Lanurile arse de soare sunt înlocuite de infinitul pădurilor de la munte, de fiorul care străbate planurile. Ramele albe sau maro, simple, delimitează spațiul, culoarea are patria ei în tablourile lui Dorin Socaci. 


 

Florile sunt galaxii de culoare, ele absorb privirea, un hău colorat captează clipa în care privești lumea aceasta construită simplu, din elemente cunoscute: apă, lemn, piatră, aer cu nestemate, focul pasiunii care le unește. Florile au un mesaj: lumea poate fi mai frumoasă! Este o simplitate a culorii pure, posibilitatea învierii în planuri lichide, eliberatorii.

Fluturii exprimă transformările pe care le suportă tot ce-i viu, bucuria mișcării se simte cu fiecare aripă fragilă și transparentă, cu orice joc. Fântâna cu dreaptă cumpănă ține în echilibru perspectiva. Când renunță la culori, pictorul se întoarce la culoarea unică: alb, albastru, verde și galben, mov, roșu. Culorile din curcubeu au evadat și își caută stăpânul.

Despre tablourile lui Dorin Socaci, putem afla mai multe la: https://www.facebook.com/dorin.socaci.1/photos_by...


 

O călătorie fără întoarcere, o călătorie în care singurătatea este frântă de atâtea prezențe; de o lume pură, abia ieșită de sub degetele pictorului flămând de timp și perspective subtile.   

 

Constantin Stancu

 

Text din rev. „Vatra veche”, nr. 6-7/2022 

FOTO: Tablouri de Dorin Socaci - Muntele Retezat, flori din Țara Hațegului

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu