miercuri, 9 august 2023

Povestea lui Dan Groza din Moneasa... Când rădăcinile prind viață și natura sare sub arcadele artei

 

Rădăcini cu poveste, povestea lui Dan Groza

 

 

Stațiunea balneoclimaterica Moneasa este situata în vestul tarii, localizată intr-o mica depresiune de pe valea Moneasa, la poalele arcului muntos a Masivului Codru-Moma. Altitudinea medie este de 280 m. Moneasa se afla la 110 km de Arad si la 20 de km de orășelul Sebiș.

Clima din Moneasa este acceptabilă, datorita adăpostului oferit de relieful zonei. Foarte des, ierna are loc fenomenul de inversiune de temperatura. Aceste fenomene nu produc geruri prea mari, astfel castanului comestibil cât și liliacul sălbatic pot rezista în peisaj. Masivul Codru-Moma din Apuseni este constituit din roci calcaroase și înălțate la altitudini ce nu depășesc  1000 m. Zonele calcaroase ies în evidență în raport cu verdele pădurilor. 


Natura își arată frumusețea și generozitatea. Apele termale au temperatura de 25-32°C și sunt ape bicarbonate, calcice, magnezice, sodice, hipotone, potrivite pentru tratamentul  asteniei nervoase și al afecțiunilor aparatului locomotor și a sistemului nervos periferic.
Stațiunea Moneasa dispune de instalații pentru băi calde cu apa minerala în cazi si bazine, kinetoterapie, gimnastica medicala, instalații de elecro și fizioterapie, masaj, împachetări cu parafina, bazine cu apa mezotermala în aer liber, solarii pentru aero-helioterapie, plus aerul plăcut ozonat al parcului din jurul stațiunii și a pădurilor din apropiere.

În această zonă bogată în resurse naturale și cu o poveste aparte trăiește Dan Groza, artist plastic, bun cunoscător al oamenilor, a istoriei locale, îndrăgostit de artă, ajuns la o vârstă a împlinirilor, păstrător a memoriei locului.

Apropiat de pădure și natură, el creează numeroase opere de artă într-un stil propriu, apelând la rădăcinile prelucrate de vreme, timp și temperatură, la ramuri de arbori, la materia primă oferită de universul special din zona Moneasa. Este o artă cu izvoare vechi, natura este lăsată să lucreze până la absolut rădăcinile, mimetismul natural apare ca o operă inițială în care omul nu intervine. Primele forme sunt cizelate de imaginația lui Dan Groza, de inspirația lui, de stările care dau sens acestora, astfel forma brută ia forma artei. Plus valoarea vine din imaginație, din depășirea limitelor umane. Sunt teme și idei legate de civilizația noastră, de credințe, de punctele de contact dintre om și timp. El „vede” dincolo de forma brută a rădăcinilor, vede povestea. Sunt Rădăcini de Poveste, un album care s-a format în timp. Cu fiecare operă inspirația artistului devine tot mai acută. Se bazează și pe imaginația privitorului, acesta este invitat să participe la poveste cu istoria sa, cu năzuințele sale, cu foamea după frumos. Un element aparte al operelor este armonia naturală, neforțată, energiile care sunt lăsate să izbucnească discret, eleganța liniilor care se întretaie în poveste. Există și o doză de naivitate specifică artistului care-și rezervă doza de inocență, plăcerea începuturilor timide. Legătura dintre natura care creează, omul care adaugă la aceasta, poziția în spațiu a obiectelor artistului, timpul concret în care se ivește creația, dau naștere la „sculpturi” cu narațiunea inclusă. Sunt figuri artistice reușite, cu mesaj și sugestie, cu mister natural:  Maternitate, Extraterestrul, De la Alfa la Omega, Infernul, Salt mortal, Yng – Yang, Nud la malul mării

Unele sunt curajoase, au o bază socială, dar sugerează direcțiile: Intrarea României în UE. Altele abisale, cu doză de absurd precum Urechea lui van Gogh.


Sunt și lucrări care se bazează doar pe imaginația privitorului, dar toate demonstrează că arta face parte integrantă din taina naturii. Seninătatea artistului și pasiunea sa au dat naștere la figuri care răzbat prin timp.

De reținut, fiecare loc își are oamenii lui, fiecare loc are un artist menit să conserve frumosul pus la dispoziție chiar de Dumnezeu.

Inspirat, un prieten, Em. Teodor*, a alcătuit un album vizual legat de operele lui Dan Groza, muzica și titlul sugerează privitorului că arta are multe fețe, că infinitul se află în țesătura divină, în efortul naturii, în imaginația omului. Acest infinit are tot atâtea petale, tot atâtea soluții vizuale și armonioase. Echilibrul este generat de frumosul din om. Moto-ul este preluat din Einstein: „Logica te va duce din punctul A în punctul B. Imaginația te va duce oriunde”.

 

Constantin Stancu

 

August 2023

https://www.youtube.com/watch?v=DD1NHzbAFrE

 

 

* Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=DD1NHzbAFrE




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu