sâmbătă, 19 august 2023

Radu Igna despre Nicolae Arsenie... Jurnalistul și istoria

 

                       Despre imaginea inexorabilă a vremurilor

                      

       Nicolaie Arsenie (n. 1039), ziarist binecunoscut în publicistica actuală, și-a petrecut copilăria și adolescența în satul hunedorean Lăpușnic. După absolvirea Liceului Decebal din Deva în 1955, devine student la Facultatea de Filozofie, Secția Ziaristică din București. Absolvent cu rezultate remarcabile (1960), după un an de profesorat la liceul din Ilia, catedra de filozofie, este angajat ziarist în București la Scânteia tineretului, unde efectuase practica în ultimul an de studenție. Se va remarca prin talentul său de om al condeiului în toate genurile publicistice. În 1977 este transferat la revista Flacăra condusă de poetul Adrian Păunescu unde va ocupa funcția de redactor-șef adiunct, în paginile căreia va fi mereu prezent.  


             În 2019 publică la Editura Semne volumul Fără Ieri nu e Mâine (249 de pagini), ce cuprinde articolele publicate în revista Flacăra lui Adrian Păunescu între anii 2009-2019.  Este o carte despre problemele „fierbinți” aflate pe scena politică și socială românească. În primul rând, realitatea actuală. În al doilea rând, similitudinile la ordinea zilei și în alte vremuri, în alte epoci. „Aceleași fenomene, situații care au întreținut și întrețin animația bulversată de pe scena socială au marcat neîntrerupt preocupările societății românești, aceleași întrebări și controverse au inflamat mereu dezbaterea publică acum ca și cu decenii și chiar secole în urmă... M-am străduit pe cât mi-au îngăduit mijloacele documentare să ilustrez neperisabilui adevăr relevat de binecunoscutul vers eminescian după care „Toate-s vechi și nouă toate” (p.8).

      Distingem în aceste eseuri politice, ce compun cartea, străduința cărturărească a autorului, care a scotocit bibliotecile, arhivele, documente oficiale, cărți, colecțiile de ziare. Bine scrise, însemnările sale  dovedesc că, în adevăr, fără Ieri nu e Mâine. Pledoaria este vie, citim astfel o istorie bine documentată a politicii românești. Întâlnim în multe pagini forma explozivă a satirei, a pamfletului.      

Temele abordate rezultă chiar din titlurile textelor, la care ne vom referi: Corupția nu au inventat-o comuniștii”; „De ce se opune inginerul Ion Iliescu”, „Un deziderat de un secol și jumătate: Descentralizare, dar nu autonomie”; „De la Iuliu Maniu către Emil Boc”; Organizarea haotică de astăzi trebuie să înceteze”; „Dorințele Partidei Naționale sunt actuale și astăzi”. „Despre mintea care ne cam lasă”, „Politica noastră, afacerile noastre”, De la Dunăre la Mare,un pustiu de nepăsare”, „Listele lui Iuliu Maniu și listele de astăzi”, „Poveste  cu și despre generali”.

 Sau „Bucureșteni, apărați-vă dreptul, Snagovul și Pădurea Băneasa sunt ale voastre”. Sau: „Ce ar scrie astăzi filozoful Nae Ionescu despre partidele politice și politicieni? Ceea ce a scris și pe vremea lui!”.

 

 

Scrie despre mari personalități implicate în marile evenimente ale timpului lor. Despre noi și Europa, cum reedităm Epoca Fanariotă. Despre balastul moștenit, în opinia unor noi specialiști, din epoca comunistă, corupția, construcții ceaușiste, dar cu precădere politica cea de toate zilele. Orice încălcare a legii, tot amalgamul ce sfidează legea, toate se datorează, în opinia unor comentatori, de obicei tineri, moștenirii regimului trecut detestat în 1989. Răsfoind Monitorul Oficial din anii interbelici, iată ce constată: „Nu era zi în România monarhică în care de la tribuna Camerei Deputaților să nu se rostească cuvântul corupție”.  Citează pe două pagini extrase din procesele verbale ale vechiului parlament, conchizând cu „Situațiile relatate se confundă lesne cu întâmplări din ziua de azi, cu deosebirea că prezentul apare indiscutabil mai generos și ca frecvență și ca dimensiuni în astfel de situații ( p10).


În 2009, guvernul Tericeanu a lansat ideea reluării lucrărilor la proiectul de realizare a Canalului București-Dunăre. Au început controversele, interesele.  Cel mai înfocat oponent a fost inginerul Ion Iliescu, argumentând că a fost o aberație a ceaușismului. Îi citim istoria în cele opt pagini din cartea în discuție. Proiectul inginerului energetician Dimitrie Leonida pentru construirea Canalului Argeș-București-Dunărea și electrificarea liniei ferate București-Brașov a fost adoptat de Parlamentul României în 1929, cu  un sigur vot împotrivă. „O idee mare, o concepție îndrăzneață”, scria Pamfil Șeicaru. Lucrările au început în 1984 și avansau în ritmul specific epocii, abandonat în 1989.      

             În „De unde vine vorba: Te uiți ca pisica în calendar?” scrie despre evenimete  ce au marcat istoria noastră. Suntem obișnuiți cu sărbătorirea unor evenimentelor fără semnificație, chiar locale, chiar medaliate, cheltuindu-se sume importante, în schimb despre cele care au marcat cu adevărat istoria  precum Răscoala țărănescă din 1907, la  o sută de ani în 2007, nu s-a rostit nici un cuvânt. Din contră, după 1989 a apărut un puternic curent de expulzare a tristului eveniment din istoria națională. Sunt prezentate și alte evenimente: prima sală de cinema, înființarea Muzeului Tehnic Român, Societea Scriitorilor Români, și altele. Încheie articolul cu: „Nu-mi fac iluzii. Constat că amneziile acestea, ingratitudine față de propria istorie sunt în ultima vreme tot mai numeroase. Am dobândit o exclusivă mutație internațională, calendarul național de evenimente și sărbători fiind trecute la o parte și înlocuite  cu altul străin” (p   53).  

             Nu lipsite de dramatism sunt și paginile despre învățământ, domeniu unde, la fel, toate-s vechi și nouă toate. Dezbaterile parlamentare au fost mereu altele și altele. Învățământul de toate gradele a fost supus unor neîntrerupte „bulversări, încât s-a ajuns ca nimeni să nu mai priceapă încotro se îndreaptă și unde va ajunge”. 

        Întreaga deontologie a politicii românești între cele două războaie se sintetizează în cele cinci pagini ale textului întitulat „Ce ar scrie astăzi  filozoful Nae Ionescu despre  partide, politică și politiceni? Ceea ce a scris și pe vremea lui”. Textul este un profund comentariu  la cartea „Roza vânturilor”, o culegere de articole publicate de filozof între anii 1929-1933. Partidele, prin veșnicile controverse, își urmăreau propriile interese. Nu aveau programe clare, predomina adularea șefilor  în orice împrejurare,  numai cu vorbe de laudă orice ar fi făcut. Nu exista nici o legătură între mulțimea care aplaudă și mase (p.80). Filozoful analizează legăturile țării cu mai marii Europei, pe care „Noi îi iubim, ei-cel mult se lasă iubiți”. De aceea „activitatea noastră politică trebuie să pornească de la realitățile românești -  singura cale  pe care  se poate, eventual, ajunge la sprijinul Europei” (p.98).

          În textul final, „Altădată ca și acum. Tovărășia hoților  și proștilor”, citim despre conflictul dintre partidele conservator și liberal, conduse de Cantacuzino și Tache Ionescu. „Cantacuziniștii fac pe tachiști: o bandă de hoți. Tachiștii fac pe cantacuzini: ciocoi panglicari și proști”. Nicolaie Arsenie lasă cititorului prezenta scriere cu îndemnul de a înlocui numele personajelor și al partidelor prezentate mai sus  cu  cele din zilele noastre. dovadă, pe bună dreptate, că „Fără Ieri ne e Mâine”!

 Textele din ultima parte a cărții sunt închinate Centenarului Unirii, cu îndemnul să ne cunoaștem istoria, să zădărnicim ceea ce se încearcă în zilele noastre când „puternice  forțe  țin  să uităm  cine am fost și cine suntem, ca asfel  să le satisfacem dorința  că nu mai suntem”. Se cunoaște  că ”Istoria României” sau „Istoria Românilor” a fost expulzată din programa școlară, manualele tradiționale au fost înlocuite cu o însumare de confuzii intenționate, lipsite de valoare educativă.

          Pilduitoare este aici  cartea marelui istoric Gh. I.Brătianu „File rupte din cartea războiului”. Fiecare filă, fiecare moment evocat este încărcat cu tonicul sentiment  că eroismul  este pretutindeni. Personajul central, un tânăr, rănit în război, este fiul  primului ministru, autorul cărții.

Trei articole au ca titlu „Timpul lui Mihai Eminesc și timpul nostru”. Un comentariu la cartea „Ultimele zile ale lui Eminescu la ziarul Timpul” de profesorul Nicolae Georgescu. Personalitatea poetului nu s-a manifestat numai în poezie, ci în aceiași măsură și în publicistică. A fost îndepărtat din redacția ziarului nu pentru că a fost bolnav, ci pentru poziția lui intrnsigentă de apărare a intereselor neamului românesc.

        Încheiem prezentarea acestui valoros volum, cu sinteza autorului de pe coperta a patra: „Totul e val și ce e val ca valul trece, dar valul revine, viața omului și viața omenirii nu stau pe loc…subzistă întotdeauna un filon repetitiv, sub pecetea căruia multe lucruri vechi arată ca noi și în multe lucruri socotite noi o privire atentă descoperă semne de vechime incontestabilă”.

12 februarie, 2021                                                  RADU IGNA

 


Foto: Radu Igna vorbind despre cărțile scriitorilor. Deva, Biblioteca Județeană „Ovid Densușianu”, 2019. În spate: Ioan Sebastian Bara și Constantin Stancu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu