vineri, 22 martie 2024

DEVA - 21 MARTIE 2024: STRADA POEZIEI...

 

POEZIA PE STRADA POEZIEI

 

 În data de 21 Martie 2024, începând cu ora 17, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, Biblioteca Județeană „Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva, Asociația Oamenilor de Cultură și Artă din Județul Hunedoara  (ASOCA), în sala de lectură a bibliotecii, s-a desfășurat cu entuziasm  evenimentul literar ZIUA INTERNAȚIONALĂ A POEZIEI. O seară în care scriitorii şi poeţii hunedoreni, alături de iubitorii de poezie, bibliotecari și reprezentantul Consiliului Județean Hunedoara, domnul Costel Avram, au prezentat, recitat, afirmat din creațiile lor, din lirica românească, cu inspirație și bucurie, poeme de dragoste, poeme sociale, existențiale, poeme pe diverse teme, inspirate de viață, trăirile personale, evenimente importante din existența de zi cu zi, inclusiv poezie populară, trecătorii, iubitorii de poezie, toți au auzi versurile care au animat existența celor care le-au scris.


În fața sediului bibliotecii organizatorii au prezentat pe panouri publicitare, în format mare, poeziile scriitorilor din județ.

A fost o mărturie veridică despre frumusețea cuvintelor potrivite. Pentru o zi, poezia a obturat panourile publicitare care îndeamnă oamenii la schimbarea stării, din cetățeni în „consumatori vulnerabili”… Au avut o șansă și „consumatorii de poezie”, vorba poetului Ioan Evu… Strada bibliotecii a devenit strada poemului albastru…

Evenimentul a fost deschis de domnul Ioan Sebastian Bara, directorul bibliotecii județene, care a avut cuvinte calde pentru cei prezenți, a citat din doctrina poeziei eterne.

Moderatorul evenimentului a fost domnul Tiberiu Vințan, jurnalist și editor de carte, promotor al culturii din zonă, care a făcut scurte note pentru fiecare poet.

Cei prezenți au preluat evenimentul integral pe dispozitivele lor, la fel angajații bibliotecii, toți au postat și pe pagina de Facebook, pe rețelele sociale.

Domnul Costel Avram, administratorul public al consiliului, a avut cuvinte de  apreciere la adresa acestui eveniment, a poeților, a bibliotecii, girând evenimentul ca unul care face parte integrantă din viața județului.

Au recitat cu pasiune din creațiile lor, printre alții, scriitorii: Camelia Ardelean, Mărioara Ardelean, Mihai Barbu, Elisabeta Bogățan, Ruben Bucoiu, Dumitru Dumitrescu, Nicolae Crepcia, Paulina Popa, Constantin Stancu, Dumitru Tâlvescu, Ioan Vasiu, Sorin Micuțiu etc. Temele au fost diverse, exprimate prin diferitele forme literare, de la poezia clasică, în ritm și rimă la poezia modernă, apoi la poezia populară, seara aducând în fața tuturor tezaurul creațiilor literare din județul Hunedoara. S-a citit din volumele publicate, din manuscrisele aduse, din memorie, de pe dispozitivele personale.

 S-a ținut un moment de reculegere și au fost pomeniți poeții dispăruți dintre noi: Mariana Pândaru, Valeriu Bârgău, Eugen Evu, Gligor Hașa etc.

Domnul Dumitru Tâlvescu, președintele asociației, a ținut să sublinieze activitatea ASOCA și contribuția revistei „Piedestal” la promovarea culturii și artei în județ și în țară, încurajând iubitorii de literatură să contribuie la tezaurul liric din această parte de țară…

Au solicitat să recite și alte persoane, iubitoare de poezie și creatoare de poezie din creația proprie. Părea că seara nu va avea un sfârșit previzibil, organizatorii și prezentatorii fiind surprinși de entuziasmul celor prezenți.

Daria Dalin, membru al Uniunii Scriitorilor din România, la final, a recitat un poem din lirica americană și universală dedicat femeilor, mai ales că martie este și luna sărbătoririi femeii, purtând titlul: Fiecare femeie ar trebuie să știe

La încheierea evenimentului, domnul Ioan Sebastian Bara a invitat pe cei prezenți să realizeze o fotografie de grup în fața panourilor cu poemele prezentate de bibliotecă în fața sediului, pe strada poeziei, devenită astfel o stradă a literaturii pentru o zi.

Scriitorii prezenți au schimbat impresii, cărți, au salutat eternitatea poeziei prin prezența lor, entuziasmul și bucuria de a fi reclădit împreună, pentru câteva ore, frumusețea pierdută a vieții…

Organizatorii au mulțumit participanților pentru implicarea în acest proiect cu amprentă națională.

Biblioteca a fost, pentru câteva ore, un loc al frumuseții, pasiunii, regăsirii, al proclamării dreptului la timp.

Menționăm că din anul 1999  UNESCO a proclamat-o zi de celebrare internațională a poeziei.


A consemnat C Stancu Hațeg ©

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu