TEOLOGIA PRACTICĂ ÎNTRE SPERANȚĂ ȘI
ETERNITATE
Setea de cultură a omului este nelimitată. În fața fiecăruia stă adevărul și poate nu-l percepem, dar există întotdeauna o cale pentru a-l afla, există calea pentru a ajunge la viată.
La Editura Cartea Creștină din Oradea, în anul 1998, a apărut, lucrarea TEOLOGIE CRESTINĂ, o lucrare complexă, plină de sensuri mereu actuale. Deși a trecut ceva timp de la apariție, carte este importantă pentru iubitorii Cuvântului. S-ar părea că lucrarea aceasta, autor Millard J. Erickson, s-ar adresa în primul rând teologilor, dar nu este exact așa, lucrarea este una care se adresează și celor care sunt pasionați de adevăr, lumină, echilibru. Se adresează și scriitorilor pasionați, care caută să-și cristalizeze o viziune corectă asupra vieții. Ne place să credem despe noi că ne-am întors cu fața la divinitate, că ne-am acordat o șansă. Ne place să credem că suntem credincioși, dar drumul până la credință inseamnă multă muncă, multă putere de a accepta încelepciunea lumii, multă răbdare.
Autorul este profesor de teologie din anul 1969, după ce a a obținut doctoratul în filozofie a urmat studii esențiale la Universitatea din Munchen, Germania.
Cartea pemite cititorului să aibă acces la temele și conținutul Vechiului și Noului Testament, la mesajul divin, la esențe, așa cum s-a cristalizat în Biblie, în forma pe care o avem astăzi, canonic. Este o lucrare în trei volume, de referință, care analizează, cu profunzime, fenomenul credinței, revelația celor divine. Primim răspunsuri despre teologie, aflăm ce este teologia și filozofia, diferențele dintre ele, cum se realizează studiul critic al Bibliei, revelația specială și cea universală a lui Dumnezeu, umanitatea, păcatul, persoana lui Isus Hristos, lucrarea Duhului Sfânt, natura Bisericii, rolul Bisericii, etc. Mai ales, se actualizează mesajul divin, într-o lumină simplă, dar nu simplistă, clară, pătrunzătoare.
Avem nevoie de această actualizare, poate că avem nevoie să ne lămurim asupra noastră și asupra posibilităților noastre de a ajunge la adevăr, ca la un izvor de apă vie, un izvor nesfârșit, etern, care ne împrospătează ființele.
Lucrarea nu este de stufoasă, stintetizează temele fundamentale, cu materialul bine organizat, ajungând la esențele creștinismului, trecând prin istoria lumii, prin etapele de ardere spirituală, care înalță omul la rangul de ființă eternă, ce are în stăpânire acest pământ, prin voia divină, pe bază de delegație.
Precizăm că autorul mărturisește că teologia cărcii este cea a ortodoxiei clasice protestante moderne, foarte multe persoane au contribuit la realizarea lucrării, timp de mai multi ani autorul a studiat scrierile altor teologi, studiul transformându-se în dragoste pentru acest subiect delicat și plin de revelații. Se aplează și la doctrinele catolice, ortodoxe sau evenghelice, comparațiile făcute ajută cititorul să observe diferențele de formă sau conținut în cadrul diferitelor denominațiuni.
Autorul mărturisește că a fost impesionat de înteresul și competența teologică a persoanelor laice, fapt ce l-a îndemnat să caute și să găsească modalități de exprimare a fenomenului teologic la nivel cultural, universal. Este un aspect care leagă lucrurile între domeniile vieții și face o apropiere mai mare asupra paradigmei religioase creștine.
Cartea se structurează firesc pe marile teme ale creătinismului, pornind de la studiul asupra lui Dumnezeu, ajungându-se la un anumit nivel de cunoaștere a lui Dumnezeu, descoperind cum este și ce face Dumnezeu. Temele sunt tentante, provoacă la meditație și la reflecție, sumulgându-ne din trepidațiile zilnice, pentru a ne transpune într-o eternitate presupusă religios.
Erickson ne provoacă mereu curiozitatea, aflăm ce este umanitatea, cum se comportă chipul lui Dumnezeu în om, care este lucrarea Duhului/ Spiritului Sfânt în timpurile stabilite ale lumii, cum se poate ajunge la mântuire, cum se ajunge la starea finală a celor drepți, dar și la starea finală a celor răi. Judecata divină fiind o realitate susținută biblic și științific.
Desigur că secvențele cele mai interesante sunt legate de persoana lui Isus, privită din mai multe puncte de vedere, dar amintim doar două - divinitatea lui Hristos și umanitatea lui Hristos. Interesante și revelatoare sunt și studiile despre nașterea din fecioară, o temă care atinge puritatea și forța sfântă de a recreea lumea, de a determina nașterea din nou a individului care acceptă chemarea divină, la modul real și miraculos, când miraculosul face parte din viața de fiecare zi.
Cartea ne dă răspunsuri la frământările noastre și aflăm că deciziile pe care le luăm în această viată ne vor determina viitorul, de aceea trebuie să ne aplecăm asupra factorului decizional, ca fenomen de viață esențial, bazat pe trei direcții: a cunoaște voința divină în legătură cu omul, a avea voința proprie de a aplica aceste idei și capacitatea de a realiza ceea ce ajungi să cunoști și să vrei să atingi în viață. Pe de altă parte, suntem puși în fața eternității, iar viitorul pare a fi mai intens ca prezentul, bucuriile noastre vor fi mult mai trainice și mai arzătoare în viitor, iar iadul pare a fi ruptura definitivă de Dumnezeu, singurătatea absolută, fără sens, zidirea în neant, în loc de zidirea în Duhul Sfânt, de zidirea în încelepciunea veșnică, cea care era de la începuturi.
Cu Dumnezeu toate lucrurile devin mai ușoare, cuvântul scris ne înalță și ne scapă de efemer. Ideea că Dumnezeu a apărut în lumea aceasta sub o formă umană, că a murit și a înviat dintre cei morți pare de nerealizat, aproape un mit, dar mulți oameni au crezut în acest mesaj divin și au proclamat acest lucru, iar impactul pe care l-a avut creștinismul asupra istoriei lumii este covârșitor, el a determinat reforma în schimbul revoluțiilor sângeroase, fără sens, a faliilor în timpul care pare tot mai puțin. La nivel individual, omul a realizat că schimbarea sa și eliberarea de limitările proprii este posibilă.
Cartea ne îndeamnă să ne reîntoarcem la starea noastră firească, de copii deschiși lumii, curioși și ascultători de autoritatea divină, dornici de cunoaștere și acceptând veșnicia ca o realitate efectivă, realizabilă...
Cu această lucrare devenim mai luminoși, religia nu este doar un eveniment de sărbători, ci un fapt de viată, necesar pentru un viitor previzibil. Cuvântul divin este plin de energie, raportat la cuvântul omului, lipsit de energie, ducând la crize, la stres, la tristețe. Dincolo de toate limbajele folosite, de teologia comparativă, de cea istorică sau existențială, cartea trimite la un limbaj poetic și de cunoaștere care ne întărește, făcându-ne să vedem posibilitatea unor șanse pentru o viață mai bună, pragmatică și dedicată, cu adaptarea la schimbările inerente lumii de astăzi și din totdeauna.
Cartea vine să completeze în mod firesc și scrierile autorilor români despre eternitate. Multele întrebări pe care și le-au pus scriitorii, artiștii sau oamenii de știință au răspunsuri în textele teologice, chiar dacă sunt codificate prin mit, legendă, pildă, hiperbolă, simbol, ritual.
Limbajul poetic al Scripturii conservă valorile necesare.
Constantin Stancu ©
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu