joi, 20 iunie 2024

SCRIITORII ALEG: ALBA IULIA, 20 IUNIE 2024. Eveniment organizatoric, cultural, informal

 

ALEGERI ÎN LUMEA SCRIITORILOR

-        ALBA IULIA, 20 IUNIE 2024 -

 

 

La sediul Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, în data de 20 iunie 2024, începând cu ora 10, la convocarea făcută de președintele filialei, domnul Cornel Nistea, a avut loc adunarea generală extraordinară a scriitorilor din această structură, având ca obiect alegerea președintelui uniunii pe o durată egală cu durata rămasă din mandatul domnului Nicolae Manolescu, fost președinte, decedat. S-a ținut un moment de reculegere în amintirea fostului președinte, s-au punctat câteva aspecte legate de activitatea marelui critic.

Au fost prezenți majoritatea membrilor filialei, ședința fiind condusă de președintele filialei, care a arătat regulamentul, a făcut prezența membrilor filialei etc.


 Au fost prezenți doi candidați, unul s-a retras din cursă, respectiv: doamna Simona Vasilache și domnul Varujan Vosganian, domnul Doru Ciucescu s-a retras din cursă. Acești candidați prezenți au fost validați Comisia de Monitorizarea Alegerilor la nivelul uniunii.   

Aceștia și-au prezentat programele de candidatură, arătând starea actuală privitor la activitatea uniunii și proiectele de viitor. Proiectele au fost publicate pe situl Uniunii Scriitorilor din România, au fost transmise scriitorilor din filială. Fiecare membru participant având cunoștință de conținutul lor.

Dezbaterea a fost vie, dinamică, deschiderea candidaților fiind evidentă.     

S-au pus întrebări, s-au cerut lămuriri, s-au făcut propuneri.

Pe marginea programelor prezentate de domnul Varujan Vosganian și de doamna Simona Vasilache au luat cuvântul mai mulți membrii ai filialei.       

S-au expus doleanțele privind mai buna organizare a evenimentelor literare, propunerile de prezentare a scriitorilor români și a cărților lor.

Domnul Varujan Vosganian a subliniat necesitatea atragerii tinerilor scriitori în cadrul uniunii, a încurajării lor și a promovării unor proceduri simplificate pentru accederea în această breaslă. Totodată a arătat necesitatea unei legături mai bune a uniunii cu ministerele de resort, cultură, educație, dar și cu structurile locale ale administrației.

Doamna Simona Vasilache și-a prezentat programul, subliniind necesitatea ca scriitorii mai puțin vizibili din filială să fie promovați, evenimentele literare să prezinte activitatea tuturor, plus legătura cu instituțiile de cultură și educație.

Din cadrul filialei au avut intervenții, printre alții: domnul Aurel Pantea, domnul Dumitru Augustin Doman, domnul Mihai Barbu, domnul Flaviu George Predescu, Constantin Stancu etc.

S-au prezentat câteva obiective pentru a fi preluate de candidați, în viitor: sesiuni de promovarea tinerilor scriitori în extrasezon la Casa de Creație și Odihnă de la Eforie Nord, legături cu ministerul educației pentru a permite accesul scriitorilor în școli, reparații la casa scriitorilor de la Eforie Nord, legătura cu instituțiile de cultură, prezentarea scriitorilor din filială la evenimentele organizate la Alba Iulia (poezie, proză, critică literară) în afara celor stabiliți de comisiile uniunii, la nivel central.

Personal, am arătat, că indiferent de câștigător, fiecare trebuie felicitat, tabloul stării literaturii române fiind veridic prezentat de cei doi candidați, iar analiza domnului Varujan Vosganian fiind pertinentă. Plecând de aici,  megatendințele afectând domeniul cultural, suntem în prezența unei literaturi globale, cu forțele ei economice, ideologice. În acest sens, managementul având un rol important, ambii candidați având experiență în ceea ce privește conducerea de megastructuri și relațiile necesare promovării intereselor scriitorilor. Marketingul literar având și el un rol important, în acest sens, fiecare scriitor poate să promoveze interesele uniunii, cu deschidere, obiectiv. În ce privește tinerii scriitori, e nevoie ca aceștia să aibă în vedere acumularea valorilor culturale necesare formarii viziunii asupra existenței, iar pe de altă parte să se aibă în vedere impactul tehnologiilor din societatea informațională, multe lucrări literare fiind promovate în format electronic. Lumea se schimbă, imaginea este alta, abilitățile altele.

Am propus înființarea unui festival de poezie creștină, el fiind necesar în această perioadă deoarece lipsește din proiectele uniunii, în Europa fiind susținută diversitatea. În fond, valorile creștine nu sunt legate neapărat de o biserică sau alta, de o denominațiune sau alta, ci de înțelepciunea ebraică, filozofia greacă, valorile promovate de societate în timpul Imperiului Roman, perioadă similară cu actuala perioadă. Candidații fiind deschiși spre un astfel de eveniment.

La finalul dezbaterilor, s-a trecut la vot, cu respectarea regulilor stabilite prin statut, regulamente, norme interne. Fiecare scriitor semnând pentru votul acordat în mod secret, evidența fiind strictă și urmărită de Comisia de Monitorizarea Alegerilor. Urna, sigilată, a fost preluată de comisia uniunii, urmând să fie deschisă la finalul acestei runde de alegeri, în data de 26 iunie 2024, când Comisia de Monitorizarea Alegerilor va prezenta situația finală în cadrul consiliului uniunii, pe baza unui proces verbal de finalizarea alegerilor din fiecare filială.

Procesul verbal privind desfășurarea alegerilor din filială a fost redactat de doamna Elisabeta Bogățan și semnat de domnul Cornel Nistea, președintele filialei.

La finalul ședinței, scriitorii au participat la o agapă, cu apă minerală, cafea, pizza, au schimbat cărți, au făcut fotografii, s-au încurajat, au punctat calendarul literar comun.

Din județul Hunedoara au participat, printre alții: Radu Igna, Dumitru Tâlvescu, Nicolae Crepcia, Gabriel Petric, Silvia Beldiman, Daniel Marian, Constantin Stancu, Ladislau Daradici, Mihai Barbu, Elisabeta Bogățan etc.

Domnul Varujan Vosganian și doamna Simona Vasilache, candidați, au plecat la o rundă de alegeri în filiala din Sibiu, conform calendarului stabilit.  

 

 

A consemnat:

Constantin Stancu

2 comentarii:

  1. Întrebarea capitală este: unde se află promovarea literaturii române în străinătate, o situație in existent până în prezent la Uniunea Scriitorilor din România? Nu există o secție de traducere și promovare a literaturii românești!

    RăspundețiȘtergere
  2. USR este un fel de asociație. Promovarea o face Institutul Cultural Român. Suntem în capitalism, fiecare trebuie să-și facă marketingul sau să apeleze la un agent literar (care nu prea există, nici nu-i reglementată profesia. Poate în Codul civil apare ceva legat de contractul de reprezentare). Toate costă. Uite, pe blogul acesta există opțiunea de traducere. Este citit de oameni din toată lumea. Nici eu nu am crezut că materialele mele vor ajunge în America, Hong Kong, Rusia, Canada, Germania etc. Dar e posibil cu mijloacele tehnice de astăzi. Oricum, în capitalism, literatura este și o afacere... Să nu ne mințim. Nimeni nu mai face muncă voluntară!

    RăspundețiȘtergere