duminică, 18 august 2024

Silviu Guga și mirajul iubirilor imposibile... Călan, 16 august 2024, plus puțină istorie literară

 

Silviu Guga – Incredibile iubiri și istoria de azi

 

 

În data de 16 august 2024, într-un loc admirabil, Restaurant Royal, la Călan, a fost lansată cartea „Incredibile iubiri”- semnată de profesorului sibian Silviu Guga, apărută la Editura Limes din Florești, jud. Cluj. Eveniment cultural în cadrul Zilelor Orașului Călan.


Au fost prezenți, alături de primarul orașului, Filip Adrian Iovănesc, mai mulți iubitori ai literaturii, mulți elevi ai fostului profesor de limba și literatura română din zonă. Evenimentul a fost coordonat de directorul Casei de Cultură din Călan, dânsul făcând prezentările. Au participat mai mulți scriitori din județul Hunedoara: Ioan Barb, Dumitru Tâlvescu, Daniel Marian, Constantin Stancu, alți iubitori de literatură, inclusiv din partea Bibliotecii Municipale Hunedoara.

Daniel Marian a prezentat cartea, cele câteva note de lectură au pus în evidența valoarea romanului, modernitatea lui.

Au avut scurte intervenții: Dumitru Tâlvescu, Ioan Barb, Constantin Stancu. Primarul orașului Călan a înmânat scriitorului Silviu Guga o diplomă de excelență, evidențiind contribuția autorului la formarea a numeroși elevi iubitori ai culturii. Foști elevi, locuitori ai orașului, au avut scurte intervenții emoționante.

Silviu Guga, prin discursul său a făcut o scurtă istorie literară a locului, a menționat legătura sa cu personalitățile din lumea culturală a vremii: Nicolae Manolescu, Romul Munteanu, Ștefan Popescu, Ionel Amăruiței, Eugen Evu, Radu Ciobanu, Adrian Păunescu etc. A evidențiat rolul revistei „Algoritm literar” promovată împreună cu fostul elev, scriitorul Ioan Barb, contribuția lui Daniel Lăcătuș la recuperarea memoriei culturale a orașului. La Călan au existat un cenaclu literar, s-a editat o antologie „Sub arcuri de lumini”, ceea ce a dinamizat zona în peisajul cultural al județului, în vremuri complicate. A făcut câteva remarci legate de apropierea domniei sale de actualul președinte a României, domnul Klaus Iohannis, de legătura care s-a format între profesori, știind că președintele a fost un profesor cunoscut în Sibiu.

A dezvăluit faptul că lucrează la un roman dedicat lui Emil Cioran, încercând să depășească aspectele delicate legate de personalitatea marelui filozof, scriitor, eseist.   

Silviu Guga este un maestru al comunicării, stăpânind bine arta didactică a expunerii limpede,  atunci când dă curs curiozității pentru o epocă complexă, cu trăiri abrupte din parte celor cu talent. Romanul ”Incredibile-le iubiri” are șansa de a fi existat cu adevărat, înainte de a fi scris.

I-au fost alături, susținându-l, reprezentanți ai Primăriei din localitate, ai instituțiilor locale de cultură și artă, cunoscuți, prieteni...

Cartea a stat în stadiul de creație aproape zece ani la o editura care, iată, s-a hotărât să o publice, până la urmă... Există și o altă poveste în spatele ei, pe lângă poveștile în sine, în jurul cărora este țesută acțiunea cărții...

Silviu Guga a fost profesor în Călan din 1967! La început, la Liceul Teoretic de pe strada Independenței (în prezent, Școală generală), apoi la Liceul Industrial. A fost un profesor care, prin metodele folosite, i-a determinat până și pe cei dezinteresați, să citească, să aprecieze o carte! Pentru orașul Călan a fost o pierdere faptul că profesorul a plecat de aici, în anul 1984, din motive familiale. A plecat la Cisnădie. Soția dumnealui, de asemenea profesor, devenise titular la o catedră din Sibiu, cu câțiva ani mai înainte. În domeniul pedagogic, a fost membru al Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale. Literar, are sute de articole și lucrări publicate! A fost implicat și în critica literară. A fost colaborator activ al vestitului Cenaclu de la Păltiniș.

Silviu Guga este legat de zona Călanului, de oamenii săi, influența sa s-a manifestat în județul Hunedoara, la Deva, Hațeg, Hunedoara, a legat prietenii și a cunoscut oameni de valoare, atrăgând atenția asupra locului. Prin revista „Algoritm Literar”, alături de Ioan Barb, au deschis ferestre culturale spre județ, spre lumea literară din țară și au pus în evidență frumusețea locului, misterul istoriei de pe Valea Streiului.

Tema iubirii, una complexă, este tratată la nivel spiritual, dincolo de șocul imediat al unui spectacol atractiv. Este un nivel practicat de mulți scriitori maturi, începând cu Emil Cioran, maestrul cuvintelor pline de energiei.

O zi de excepție, o zi a regăsirii amprentei culturale a Călanului.  


A consemnat C stancu ©

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu