Dacă încă nu ați auzit despre SCOALA DE LITERATURĂ „EUGEN DORCESCU -80” de la Timișoara, aflați că ea există de prin vara lui 2021 și s-a dovedit, în scurtă vreme, o instituție de creație literară în plină desfășurare. Undeva, universitara Mirela-Ioana Dorcescu preciza că anul trecut, în 2021,„alături de soțul meu, am pus bazele unei școli de interpretare a textului literar”, „o școală fără note, fără catalog, în care discipolii – profesori, literați, iubitori de carte – citesc, scriu, publică, dar, mai presus de atât, sunt îndrumați de mentorii lor, deveniți – în școală – profesori exigenți” (Mariana Anghel, „Laudatio EUGEN DORCESCU”, în „Leviatanul”, Eurostampa, 2022, v. subter, pp. 161-168).
Sunt nume importante în biobibliografia lui Eugen Dorcescu, deja afirmate sau pe cale de afirmare, lucrările unora dintre aceștia au fost comentate și de noi, în vremea din urmă, făcând dovada unor reale aptitudini critice, interpretative (Silvia-Gabriela Almăjan: „Eugen Dorcescu – un écrivain pas comme les autres”, EUROSTAMPA, Timișoara, 2022; Marian-Cătălin Ciobanu, „Et in Arcadia ego”, Eurostampa, 2022; Mariana Pâșlea: „Lectio profana”, Eurostampa, 2022 etc.)...
„Onest, demn, integru, exigent îndeosebi cu sine, - scrie Mariana Anghel - Eugen Dorcescu este pentru noi un model de factură spirituală, imaginea elocventă a unui «clasic în viață». El este poetul care a scris despre o lume în care și pentru care Dumnezeu există. Opera lui are vocația universalului” (este, de fapt, cuvântul rostit la sărbătorirea a 80 de ani de viață și a 50 ani de trudă literară, ce a avut loc la sediul Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România, din Piața Sf. Gheorghe, nr. 3).
Note Zenovie Cârlugea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu