vineri, 10 ianuarie 2025

AVRAM IANCU - UN OM ÎNTRE OAMENI - 2024... Carte reper... De la Consiliul Județean Hunedoara și Academia Română - Centrul de Studii Transilvane



 „Avram Iancu – un om între oameni”, o carte reper care coagulează  în paginile sale lucrările prezentate la Conferinţa internațională „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. „Omul, contemporanii, epoca” a fost organizată în primăvara anului 2024, între 9-10 mai 2024, de Consiliul Judeţean Hunedoara, prin Biblioteca Județeană „Ovid Densușianu” Hunedoara - Deva, în parteneriat cu Academia Română și Institutul de Istorie „George Barițiu” din
Cluj-Napoca.

În data de 13.12.2024 a fost lansarea volumului, au participat domnul prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, directorul Institutului de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, care a făcut o emoționantă prezentare tomului, domnul Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, domnul Sebastian Bara, managerul bibliotecii,  care au susținut acest eveniment editorial deosebit și au prezentat în luările de cuvânt importanța cărții.

A participat un numeros public din județ: oameni politici, personalități ale vieții  sociale, scriitori, artiști, profesori etc.

Coordonatorii lucrării au fost Ioan Bolovan și Ioan Sebastian Bara; a apărut sub egida Institutului de Istorie „George Barițiu” a Academiei Române, filiala Cluj Napoca și a Bibliotecii Județene „Ovid Densușianu” Hunedoara – Deva.

Ideile și temele sunt importante, ele vizează destinului unei personalități, apoi este creionată epoca și revoluția de la 1848, cu implicațiile interne și internaționale. Sunt tratate relațiile eroului cu maghiarii, este prezentată imaginea lui în presa maghiară. Memoria istorică păstrează vie activitatea lui Avram Iancu, bătăliile duse de el și ortacii săi, disputele pentru pădurile moților și administrația imperială. Este evocată personalitatea eroului de-a lungul timpului și modul cum este perceput de presa internațională a vremii și ulterior. Avram Iancu apare în manuale, dicționare, enciclopedii, jurnale, piese de teatru, cărți…

Lucrarea conține 713 pagini, o ediție îngrijită, reper pentru iubitorii de istorie, pentru generațiile care vin.





Note C Stancu ©

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu