miercuri, 10 mai 2023

Nicolae Prelipceanu, Premiu Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia, Lancrăm, 9 mai 2023. Câteva date...

 

Nicolae Prelipceanu

 

Poetul s-a născut la 10 august 1942 in Suceava.

În copilărie își duce existența în mai multe localități: Babadag, Crasna-Sălaj, Marghita-Bihor, Curtea de Argeș. În  anul 1960 a terminat liceul. Între anii 1961-1966 urmează Facultatea de Filologie din Cluj, pe care o absolvă cu bine.




Lucrează ca redactor la ziarul "Unirea din Alba Iulia, apoi ca șef de club pe lângă Universitatea din Cluj, plus (din 1969) ca redactor la revista „Tribuna”.

A debutat cu versuri in revista "Contemporanul” (1961), iar in volum in anul 1966, în colecția "Luceafărul”, de notorietatea în acea perioadă. Este publicist si reporter, apoi i se decernează  Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru volumul de interviuri Dialoguri fără Platon( 1976). Se remarcă în mod deosebit ca eseist, prozator si, desigur, poet. Primește Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor in 1978 pentru volumul De neatins de neatins, si in 1982 pentru volumul Fericit prin corespondenta. Titlurile îi reprezintă temele, ideile, pasiunile. În lumea literară contemporană Nicolae Prelipceanu aduce câteva tușe personale: o luciditate fără tușe sacre, abordate de mulți artiști, dar dinamică și expresivă, care supune marile teme unui spectacol de tip ironic și ciudat, ușor ironic.  Toate generate de inteligenta superioara și o asumare a trăirilor poetice anterioare. Lirica sa se înscrie în paradigma cunoscută, cu o atracție aparte pentru poezia ca destin si destinul in poezie, cum remarca și critica literară.



Ceea ce este original la poet, după părerea criticului literar Dan Cristea, este fantezia cu care  bulversează evenimentele și lucrurile, arta cu care știe să lege absurdul cu familiarul, paradoxalul cu mundanul. Se poate observa că în ultimele volume apare o notă aparte, se face trecerea  "de la o poezie burlesca la una confesiva si elegiaca, dominata de semnele extincției” (Val Condurache).

Volume de versuri:

Turnul inclinat, București, Editura Tineretului, 1966;
Antu, București, E.P.L., 1968; 13 iluzii, Cluj, Editura Dacia, 1971;
Arheopterix, București, Editura Cartea Româneasca, 1973;
Întrebați fumul, Cluj, Editura Dacia, 1975;
De neatins de neatins, Iași, Editura Junimea, 1978;
Jurnal de noapte, Cluj, Editura Dacia, 1980;
Un civil in secolul douăzeci, București, Editura Cartea Româneasca, 1980;
Fericit prin corespondenta, Iași, Editura Junimea, 1982;
Degetul de gheata, volum selectiv în colecția "Hyperion, București, Editura Cartea Româneasca, 1984;
Arma anatomica, București, Editura Eminescu, 1985;
Mașina de uitat, București, Editura Cartea Româneasca, 1990.

Etc.

Este prezent în revistele literare cu poeme și alte texte, un publicist activ și lucid.

A fost premiat de-a lungul timpului.

În anul 2023 i se acordă Premiu Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia, în data de 9 mai 2023, la Lancrăm, județul Alba, de un juriu condus de academician Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România. Eveniment național organizat de Consiliul Județean Alba, Uniunea Scriitorilor din România, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba Iulia, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

 

În prezent, este redactor-șef al revistei "Viața Românească".


Foto: Nicolae Prelipceanu citind din poezia sa și din poezia scrisă de Lucian Blaga, 9 mai 2023. Sub cireșii lui Blaga, alături de Dan Cristea.
 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu