luni, 27 noiembrie 2023

Maria Nițu, SĂMÂNȚĂ DE VORBĂ... Editura David Press Print, Timișoara, 2023. Semnal, câteva note...



 

Daniel Pișcu, CEL MAI MARE ROMAN AL TUTUROR TIMPURILOR... Editura Aula, Brașov, 2002

 

Dictatura realismului absolut la Daniel Pişcu

 

 

Un vis, un gând, poate obsesie la Daniel Pişcu[1] în anii studenţiei. Prin romanul său de frontieră, Daniel Pişcu ne propune Cel mai mare roman al tuturor timpurilor[2]. E titlu, dar e şi speranţă, e un ţel şi rezistenţă, totodată…

Romanul a fost scris în anii studenţiei, înainte de 1989, autorul a fost student la litere, a studiat literatura română, literatura universală, a studiat viaţa ca un salt spre altceva, i-a studiat pe colegii care aveau potenţialul să modeleze literatura română, s-a studiat pe sine. Era vreme cunoaşterii…

Firul roşu din roman e unul simplu: autorul povesteşte în amănunt, fără a pune la bătaie fantezia în mod explicit, viaţa din acea vreme a studentului care speră să devină persoană emblemă a societăţii.



Scrierea romanului s-a făcut zilnic între cursuri, studiu, iubire, coadă la cantina studenţească, călătorii cu autovehiculul de transport public, cu stresul fiecărui examen, cu năzuinţa de a sparge limitele impuse de sistem persoanelor care doreau să pună un semn vremurilor în care s-au trezit trăind.

Titlul e unul sfidător la adresa sistemului social din acea vreme: romancierul nu avea liber de la partid să scrie un astfel de roman.

Curajul studentului era unul atipic, declara în public faptul că scrie la un astfel de roman. Profesorii aveau reacţii timide, colegii îşi scriau operele, transpirau la examene şi vorbeau ironic la adresa operelor capitale ale literaturii. Ei erau chemaţi de focul generaţiei lor să redescopere limitele literaturii, era o chemare invizibilă, dar evidentă. Deşi condiţiile materiale şi administrative erau de obşte pentru studentul român în acea vreme, argumentele teoretice era evidente: se studia cu seriozitate opera marilor scriitori universali, cărţile artiştilor români, poeţii erau cunoscuţi din revistele literare şi din viaţa boemă pe care o trăiau. Viaţa boemă era emblema rezistenţei la munca forţată din acea vreme…

Daniel Pişcu a crezut în demersul său, a făcut aplicaţia cu talent, tenacitate, inconştienţă. El rezista prin scris. S-a format ca om scriind. A depăşit barierele impuse de regimul comunist. A legat prin acţiunea sa literatura bună a timpurilor care au fost înainte de generaţia sa, de literatura bună a celor inspiraţi şi, uneori, geniali.

Boema este simbolizată prin pofta de fumat. Trupul este biciuit de senzaţia savurării unei ţigări, studentul român pare a spune: „Dau Premiul Nobel pentru o ţigară”! Agresiunea asupra simţurilor este un surogat la agresiune propagandei comuniste din acea vreme, aceasta din urmă era o agresiune asupra persoanei. Daniel Pişcu pare indiferent la aspectul social, se concentrează pe viaţa sa, fără prea multe comentarii, dar asta spune totul: rezist prin artă! Prin inteligenţă era sfidată organizarea socială bazată pe directive, plan, muncă patriotică, angajamente… Inteligenţa nu părea a face parte din grupa „materiilor prime” în acea perioadă socială din România…

Romanul are calitatea de a prezenta un film realist al vremurilor care au fost în ţară. Aduce în prim plan personalităţi ale literaturii române actuale care atunci erau onorabili studenţi cerşind o cartelă la cantina studenţilor, vânând o ţigară, organizând o întâlnire cu o prietenă, boemi într-un bar de zi cu oferta limitată, prezenţi la examenele de an, absolvind facultatea cu note mari. Era marii nebuni ai literaturii: ei puteau să scrie cele mai mari opere cu uşurinţă şi detentă.


„Toate personajele trebuie să le reliefez bine. Fiecare cu caracterul său:Al. M.: savant, boem; R.B: bun lingvist, uneori vulgar, bonom de multe ori; I.S.: inteligent, spiritual; R.I.: dă rar pe acasă, dar e băiat bun. Poate îl bag pe Cherciu cu obsesia lui pentru „igienă” şi dorinţa sa de a dormi la timp… Păcat că ideea de a scrie această „schiţă” mi-a venit doar acum, spre sesiune, şi nu prea am timp s-o fac cât mai reală. Să nu uit discuţiile de la masă (pariul cu Iulică, că voi agăţa o fată… în cantină) etc.”   

Sunt personaje care trăiesc live, sunt online cu epoca lor şi cu ei însăşi, fac efortul de a ieşi din timpul lor gri şi a marca istoria literară, conştienţi sau nu: Ion Stratan, Alexandru Muşina, Romulus Bucur, Florin Iaru, Radu Călin Cristea[3]  

Sunt creionaţi profesori de excepţie de la facultate, se reţin până şi numerele de autobuz, de tramvai sau mici reclame mai puţin prezente în viaţa capitalei în anii şaptezeci-optzeci. Bucureştiul nu avea nevoie de reclame atunci…

De remarcat dialogul dintre personajele ireal de reale, active şi stresate, inteligente şi talentate, avide de cultură şi de vicii necesare sau închipuite, apoi enumerarea unor opere literare de excepţie sau a unor mari scriitori, acestea fac din roman un script (film) care şi-a depăşit epoca, lumea seamănă mai mult cu studenţii de la literatură decât cu viaţa de zi cu zi din acea vreme. Pişcu o ştia, a acceptat aventura. Este chiar el personaj, un personaj care scrie un roman în care poate include pe oricine, e dictatura democraţiei absolute la care numai un poet ar fi putut visa.

„Eu: Nu mi-e frică de examene pentru că am idealul romanului meu.

Stratan: Eu îţi scriu postfaţa.

Eu: Nu mai ai ce scrie pentru că voi fi şi critic…

Stratan: Şi autocritic…”

Dialogurile dintre studenţi demonstrează potenţialul acestora în faţa viitorului, sau efortul de a căuta formula potrivită pentru operele lor aflate în proiect permanent, ştiau că pot fi scriitori, dar nu au aveau tot timpul la dispoziţie, sistemul era potrivnic, cenzura era pe faţă, toată lumea ştia...

„D.: Zi-i, zi-i, Sandule, eu notez totul.

Al-M.: Tu vrei să spui tot la Agie!...

D.: La Agenţie, la Agigea, agea miilor…

Al. M.: Taci odată! Taci odată!

D.: Zi, Sandule, zi, eu notez totul.

I.S.: (după ce spune ceva în stilul-i caracteristic, pe care nu l-am reţinut, relativ la metoda mea, a lui D): Închideţi lumina!

R.I.: Lăsaţi băiatul în pace să scrie. Aşa se face literatură…”

De remarcat acea replică: închideţi lumina! Replică aproape de realitatea imediată. Înainte de anul 1989, în România, se închidea… pe bune! Acum această replică ar trece neobservată, atunci te costa chiar facultatea…

Daniel Pişcu scrie frust, nu adaugă la script fapte sau vorbe care nu s-au spus, pare a fi de un realism dus la extrem, e un stil exemplar care demontează că este un original până la capăt, dar simte marea temă a vieţii, pune ureche la pulsul epocii, priveşte spre timpul care va veni. Acest lucru se sesizează din cuvinte, din replici, din boli, din foamea cea de toate zilele care a dat un impuls extraordinar multor studenţi.

A fost altceva, era o afacere privată într-o lume care nega afacerea. Detaliul merge până la limită: manuscrisul romanului a fost dactilografiat în 9 august 1997, în bucătărie, ora 18,00, Braşov, în apartamentul său de profesor de la etaj, semn că studentul a reuşit să treacă marele test al vieţii, dar nu a renunţat la filmul necesar într-o lume în mişcare, pregătită mereu să citească cel mai mare roman al tuturor timpurilor. Sau să-l refuze, ori să-l cenzureze…

 

 

Constantin Stancu

Noiembrie, 2012.

  

 



[1] Daniel Pişcu, n. 1954, poet român, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Braşov, a absolvit Facultatea de Limba şi literatura română, secţia română – franceză, în cadrul Universităţii din Bucureşti, între anii19751979.

Autor al cărţilor: debut în volumul de poeme Aide-mémoire, Ed. Litera, Bucureşti, 1989; Scrisorile de acasă, poeme, Ed. Vlasie, Piteşti, 1995; Titlul poemului este aforism, poeme, Ed. Axa, Botoşani, 1997; Mă chemau păsările, roman, Ed. Augusta, Timişoara, 2000; Game, poeme, Ed. Aula, Braşov, 2002; Cel mai mare roman al tuturor timpurilor, Ed. Aula, Braşov, 2002; A venit un iepuraş (Azi Isus a înviat), Ed. Augusta, Timişoara, 2003, carte pentru copii; " Jucătorul de cărţi", poeme, Ed. Vinea, Bucureşti, 2006.

A debutat în revista Amfiteatru în  anul 1978 .A fost membru al "Cenaclului de luni" (1977-1983). A debutat în volum în anul 1989, cu "Aide-memoire", Ed. Litera, Bucureşti. Colaborează cu poezie, proză, eseuri și articole de critică literară în reviste literare: România literară, Timpul, Interval, Convorbiri literare, Vatra, Bucovina literară, Euphorion, Poesis, Contrapunct, Familia etc.

 

 

[2] Daniel Pişcu, Cel mai mare roman al tuturor timpurilor, Editura „Aula”, Braşov, 2002, colecţia „Frontiera”, coordonată de Alexandru Muşina. A absolvit liceul teoretic la Haţeg în anul 1973, coleg cu scriitorul Constantin Stancu. Ţinând realismul romanului său, Daniel Pişcu a făcut menţiuni despre colegii de liceu de la Haţeg. 

 

[3] „Mă sprijin de bustul lui Eminescu. Îmi zic in gând: „Ajuta-mă, Eminescule, ca, daca nu o sa pot scrie o poezie buna despre tot ceea ce vad eu aici, sa scriu măcar o schiţa, o nuvela si memoria sa nu-mi joace feste in lipsa unui aparat „memorial minune". De trei ori mă rog in gând in acest fel la Eminescu al cărui chip încurajator e sculptat pe un soclu, in spatele meu, tangent la el. trece domnul Nicolae Manolescu, in costumul lui kaki. Îmi place costumul. Îmi place si omul, deşi nu-l cunosc încă decât de la TV. Dar îmi amintesc ca alaltăieri i-am dat buna ziua si mi-a răspuns”.

Revista „Vatra veche”, nr. 10/2023. Semnal, sumar, lecturi de toamnă în primăvara literaturii...




 

Nicolae Manolescu, portret public... Data nașterii 27 noiembrie 1939...

 

NICOLAE MANOLESCU: Născut la 27 noiembrie 1939, Râmnicu Vâlcea. A fost exmatriculat în anul 1958 de la facultate, pentru un an, a fost şomer, în 1962; iar din anul 1963 a urcat treptele universitare, devenind profesor şi doctor în litere până în prezent.

A  avut profesori pe G. Călinescu, Tudor Vianu, Al Rosetti, Iorgu Iordan, Al. Byck, E. Papu şi pe alţii. Cariera literară am început-o în anul 1962, când G. Ivaşcu, i-a încredinţat cronica literară la „Contemporanului“.




Despre Nicolae Manolescu, ca personaj public și om de cultură, au scris mai mulți oameni ai literaturii: Mircea Mihăieș (Totul despre Nicolae Manolescu, Ed. Amarcord, 1996); Alexandru Laszlo (Criticul literar Nicolae Manolescu, Ed. Dacia, 2003; reedit. Ed. Paralela 45, 2009); Călin Vlasie (coord.), Ion Bogdan Lefter (coord.) ( Nicolae Manolescu-70, Ed. Paralela 45, 2009); Daniel Cristea-Enache  (Convorbiri cu Nicolae Manolescu, Ed. Cartea Românească, 2017)etc.; Scriitorul Daniel Pișcu, fost student al profesorului și academicianului, îi face un portret pe „viu”, pe vremea când acesta era student la București, așa cum apare în cartea Cel mai mare roman al tuturor timpurilor, Editura „Aula”, Braşov, 2002, colecţia „Frontiera”, coordonată de Alexandru Muşina. A absolvit liceul teoretic la Haţeg în anul 1973. Ţinând de realismul romanului său, Daniel Pişcu a făcut menţiuni despre colegii de liceu de la Haţeg, despre oamenii întâlniți la facultate etc.  Iată fragmentul: „Mă sprijin de bustul lui Eminescu. Îmi zic in gând: <<Ajuta-mă, Eminescule, ca, daca nu o sa pot scrie o poezie buna despre tot ceea ce vad eu aici, sa scriu măcar o schiţa, o nuvela si memoria sa nu-mi joace feste in lipsa unui aparat - memorial minune. De trei ori mă rog in gând in acest fel la Eminescu al cărui chip încurajator e sculptat pe un soclu, in spatele meu, tangent la el. trece domnul Nicolae Manolescu, in costumul lui kaki. Îmi place costumul. Îmi place si omul, deşi nu-l cunosc încă decât de la TV. Dar îmi amintesc ca alaltăieri i-am dat buna ziua si mi-a răspuns>>.

 


 

Nicolae Manolescu, născut la 27 noiembrie 1939Râmnicu Vâlceajudețul Vâlcea, este un critic și istoric literar român, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române (din 2013). Ambasador al României la UNESCO și președintele Uniunii Scriitorilor din România, pentru al treilea mandat. Manolescu este considerat, în general, ca unul dintre cei mai importanți critici literari români din perioada modernă. Între anii 1992-1996 a fost ales ca senator în județul Sibiu, pe listele partidului OCL-(PAC).

Este cunoscut pentru masiva lucrare Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008 într-o ediție definitivă. Este directorul revistei România literară. În luna decembrie 2011, Senatul Universității din București l-a declarat Profesor emerit. Administrația prezidențială l-a decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a statului român.

S-a născut într-o familie de profesori de liceu, cu numele Nicolae Apolzan. Tatăl său, Petru Apolzan, care a fost la un moment dat și inspector școlar, era originar din Sibiel, cu ascendență în Apoldu de Jos. Mama sa, Sabina, centenară, profesoară de limba franceză, a fost profesoara lui Virgil Ierunca. În anul 1953, după arestarea părinților săi din motive politice, a fost înfiat de bunicul matern și a luat numele acestuia, Manolescu.


Anul 1956: Nicolae Manolescu a absolvit studiile preuniversitare la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu. Anul 1962:  licențiat al Facultății de Filologie a Universității din București. Anul 1974: titlul de Doctor în Litere cu teza Opera lui Titu Maiorescu la Universitatea din București. Anul 1963: Începe cariera didactică universitară la Catedra de literatură română a Facultății de Filologie din București;

Anul 1990: este numit profesor titular. Predă, de asemenea, și studenților străini. Debutează cu cronica literară în Gazeta literară. Devine apoi cronicar literar al României Literare vreme de treizeci de ani, o bună parte din timp sub conducerea lui George Ivașcu.

De semnalat: a coordonat lucrările Cenaclului de luni, la care au debutat majoritatea poeților optzeciști până la desființarea acestuia, din motive specifice perioadei. Anul 1990: director și editorialist al revistei România Literară.

Între anii 1962-1972: cronicar al revistei Contemporanul, perioadă în care textele sale capătă un stil aparte. Între anii 1972-1989: cronicar al revistei România literară.

Anul 1997: membru corespondent al Academiei Române. Din anul 2005: este președinte al Uniunii Scriitorilor din România.

Anul 2006: funcția de ambasador al României la UNESCO.

Debutul: Lecturi infidele, 1966.

Anul 2008: a publicat Istoria critică a literaturii române, care poartă subtitlul 5 secole de literatură , în care a continuat eforturile de canonizare, cea de-a doua istorie a literaturii române de la origini până în zilele noastre,după cea lansată de G. Călinescu.

Anul 1997: membru corespondent al Academiei Române.

Medalii și decorații: Ordinul Național „Serviciul Credincios” în rang de Mare Cruce, Ordinul național „Steaua României” în rang de Mare Cruce (cea mai înaltă distincție a statului român) și cu medalia și titlul „Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres”, din partea Ministerului Educației Naționale, Învățământului Superior și Cercetării din Franța.Din octombrie 2016: profesor doctor honoris causa al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău.

Anul 2017: doctor honoris causa al Universității din Bălți, Republica Moldova.

Cărțile publicate:

1963 - Primii noștri poeți.

1965 - Literatura română de azi, 1944-1964, în colaborare cu Dumitru Micu.

1966 - Lecturi infidele, eseuri de critică și istorie literară. Debut editorial.

1968 - Metamorfozele poeziei, un studiu foarte important, sinteză a poeziei române interbelice.

1968 - Poezia româna modernă de la George Bacovia la Emil Botta. Antologie. La scurtă vreme de la lansare, cartea a fost retrasă din librării și topită. Ediția a doua apare abia după 1990.

1970 - Contradicția lui Maiorescu, monografie, eseu psihanalitică, biografie,istorie literară. La origine stă teza de doctorat numită mai sus.

1971 - 1988 - Teme, 7 volume de eseuri, critifiction.

1974 - Prelegeri de literatură română contemporană - autori și opere, 1944 - 1974, în colaborare cu Dumitru Micu.

1976 - Introducere în opera lui Alexandru Odobescu, monografie critică.

1976 - Sadoveanu sau utopia cărții, o monografie atipică, în stil manolescian a operei lui Mihail Sadoveanu.

1980 - 1983 - Arca lui Noe. Eseu despre romanul românesc, 3 volume.

1984 - Julien Green si strămătușa mea

1987 - O ușă abia întredeschisă

1987 - Despre poezie, ediția a doua, Aula, 2002.

1988 - Desenul din covor

1990 - Istoria critică a literaturii române, volumul I. De la Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung la perioada romantismului timpuriu și a literaturii post-pașoptiste, la Hasdeu și Alexandru Odobescu. Volumul I se închide cu capitolul dedicat romanului postpașoptist.

1991 - Dreptul la normalitate: Discursul politic și realitatea, eseuri și editoriale pe teme politice publicate în revista România literară la începutul anilor 90.

1995 - Cărțile au suflet, volum care reia o parte din Teme.

1998 - Începuturile literaturii artistice. Prima poezie lirica

1998 - Arhivele paradisului: un dialog cu Mircea Mihăieș,

1999 - Metamorfozele poeziei. Metamorfozele romanului

1999 - Poeți romantici, prima parte din al doilea volum al Istoriei critice a literaturii române. Conține analize ale operei lui Vasile CârlovaIon Heliade RădulescuGrigore AlexandrescuDimitrie Bolintineanu și Vasile Alecsandri.

2001 - Teme, Editura Universalia

2001 - Cronici literare - O panoramă critică a literaturii române contemporane, 4 vol.

2002 - Literatura română postbelică. Lista lui Manolescu, Editura Aula, trei volume, vol.I, Poezia, vol. II, Proza, Teatrul, vol. III, Critica, Eseul.

2003 - Cititul și scrisul.

2003 - Lectura pe înțelesul tuturor.

2003 - Inutile silogisme de morală practică.

2003 - Poeți moderni.

2005 - Decalogul criticii literare.

2006 - Teme franceze.

2006 - Cum citim.

2006 - Andersen cel crud și alte teme.

2006 - Începuturile literaturii artistice. Prima poezie lirică.

2008 - Istoria critică a literaturii române, Ed. Paralela 45, 2008.

2009 - Viață și cărți. Amintirile unui cititor de cursă lungă, Ed. Paralela 45, 2009.

2011 - Povești pentru oameni mari

2012 - Cum se scrie un roman?

2014 - Istoria literaturii române pe înțelesul celor care citesc

2020 - Istoria critică a literaturii române - 5 secole de literatură

Este coautor la manualele de limbă și literatură română pentru clasele a IX-a (1977) și a XII-a (1979).

 

Sursa: Presa, Wikipedia.

A consemnat C. Stancu


Foto: Nicolae Manolescu la diferite manifestări literare la Filia Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România (Zilele Romanului Românesc Contemporan (2018); Alegeri (2023); Festivalul Național ”Lucian Blaga” (2023), Lancrăm/ Sebeș, jud. Alba.

joi, 23 noiembrie 2023

Gabriel Petric, VIZIUNE ȘI SPIRIT TRAGIC ÎN LITERATURA ROMÂNĂ A SECOLULUI XX, Editura Limes, 2014. Semnal, câteva note, semne pe câmpia culturii române



 

Revista „Vatra veche”, nr. 10/2023. Cultura în cetate, cărți, scriitori, iubitori de lecturi, semne în anotimpul literar de azi cu Nicolae Băciuț și colaboratorii




 

Memoria literară: MARIANA PÂNDARU ȘI CELE O SUTĂ DE POEME... Urme pe zăpada poeziei... „O sută una poezii, un număr al lumii întregi încă, sub zăpezile vremii. Un număr simbol, rotund și plin ca un fruct pârguit…”

 

Mariana Pândaru - Viața ca un salt mortal

 

Poezia marchează viața celui/celei care scrie versuri inspirate, care se lasă învăluit de lumina din cuvinte. Pentru Mariana Pândaru, cartea O sută una de poezii, apărută la Editura Academiei Române în anul 2022, reprezintă oglinda vieții sale trăite sub gravitația poemului. Este o antologie densă, reprezentativă, cu note asupra ediției de Florian Copcea, bibliografia de Nicu Ciobanu, cu numeroase referințe critice menite să ofere informații pertinente despre poetă, una reprezentativă pentru literatura din Ardeal și din literatura română.

Clasică în exprimare, cu fulgere romantice și tușe postmoderniste, valorificând experiențele de viață, de la bucurii la tristeți, poezia se simte bine în pielea ei de cuvinte. Sinceritatea și capacitatea de a rămâne pe poziții, de a duce menirea până la capăt, Mariana Pândaru ne oferă poeme din volumele anterioare: Ferigi înzăpezite (1996), Lacrima de ambră (1998), Fulgere pe mare (2002), După căderea nopții (2007), Leoaica albastră (2012). O viață dedicată poeziei, mai mult decât o sută una poezii, sensibilitatea receptivă la marile sărbători din viața sa și a comunității, valorificând experiența de jurnalist (Călăuza) și editor (Ed. Călăuza v.b.), atentă la poezia din literatura română, mai ales în zona tăcerilor abisale și a zicerilor de suflet, redând fiorul ființei aflată sub inspirație și dedicare, pe linia lui Lucian Blaga. Poeta preia motivele clasice ale poeziei: viața, moartea, legătura cu părinții și familia, amprenta locurilor prin care a trecut, anotimpurile din calendarele divine, generozitatea ființei în fața crizelor de tot felul. Taina dă puterea de a vedea dincolo de realitatea imediată: „Mă-ntreb uneori/ ce e dincolo de viața noastră/ dincolo de trupul măcinat/ în picătura secundei/ și nu știu niciodată răspunsul./Știu doar că inima mea/ încearcă odihna pe rug aprins./ Știu că există o taină a lucrurilor/ iar noi rămânem mereu/ nevolnice umbre/ în fața misterului” (Taina lucrurilor, p.28). Iată punctul din care poezia migrează în cuvinte, se face prezență.


Despre mamă: „Prin ochii tăi/ văd lumea din urmă./ Așa cum prin ochii fiului meu/ văd lumea ce va să vină” (Mama, p.29). Firul roșu al vieții se continuă, trimițând o scrisoare fiului: „Și-mi amintesc doar de tine/ cel răstignit pe aripa lumii/ tocmai când veneau ploile// De-aceea îți spun/ învelește-mă cu iarba din munți/ și pregătește-mă de sărbătoare…” (Scrisoare către fiul meu, p.33).

Chipul bunicului marchează timpul, deschizând un portal existențial. El urca spre via sa frumoasă, „privea satul ca un împărat/ puternic și mulțumit/ de viața lui pământească” (p.34). Legătura cu familia, cu „ai săi”, este puternică, reală, bazată pe rădăcini adânci. Asta o face stăpână peste un univers apropiat, care o îngăduie sub blana lui de lumină: „Îmi doream în copilărie/ un glob pământesc/ un glob electric/ la care, printr-o ușoară aprindere/ să vezi de departe/ toate continentele și/ toate oceanele lumii,/ iluminate, vii” (Lumea întinsă pe sticlă, p.53).

Poeziile au un și un fir epic, decantat de sentimente profunde și sincere, e povestea poetei, ca un dar mai presus de cuvinte.

Locurile prin care a trecut au un fior aparte, intră în carnea trecătorului și-i dau impresia unei împărății care aparține tuturor, fără discriminare: „Orașul cu motoarele vieții/ în continuă veghe” (Istanbul, p.76). Montmartre este colina cu păsări, acolo „babilonul este în floare” (p.72). La Praga oamenii au „ochi de mărgele”, iar inima trecătorului înflorește…(p. 71). Babilonul a devenit un loc comun, ars de istorii de tot felul, drama lumii de azi.

Libertatea are o dimensiune eternă, de neînlocuit, deși viața stă înainte „ca un salt mortal”, sentimentul este abrupt, poeta se simte mai liberă decât știa că ar putea fi (Îmi furau bucuria, p. 85).

Despărțirea de cei dragi este un sentiment abisal, dar zăpada generoasă va acoperi toate urmele trecerii, parcă nimeni nu a existat. Dincolo de aparențe, de umbra uitării, se simte prezența: „Numai cuvintele rămase în urmă/ ne vor salva de nefericita uitare/ mărturisind cum se trăiește/ între viață și moarte” (Zăpada va îngropa urmele, p. 105).


Uitarea lasă adânci semne în existența omului, există un cimitir al anonimilor, acolo „ne lăsăm veșmântul de carne”, apoi ne înălțăm precum fluturii albi, spre o altă lume, mai bună (Cimitirul anonimilor, p. 121).

Existența este un dar, o experiență care merită prețuită, se înfiripă un cântec nou, al celor care pot cânta acel cântec unic, special: „Erau zăpezi frumoase/ Căzute peste noi/ Când alergam pe dealuri/ În taină amândoi./ Eram ca niciodată/ Aproape de pământ/ Ne-nzăpezise părul/ Sub fluiere de vânt/ Eram un zbor sălbatec/ În ochiul tău de jar/ Erai cuvântul magic/ Cu iz de cântec rar” (Cântec, X, p.137).

La fel ca viața, puterea celui/ cele care scrie, stă în rugăciune, una sinceră, directă, fără meandrele impuse de contextul social. Iată izvorul: „Doamne/ cel mai adesea/ mă folosesc/ de slăbănoagele mele cuvinte/ să te întâmpin/ în pragul casei mele cu umbre/ Dar Tu, blând și îngăduitor/ cu neștiutorii,/ aștepți răbdător/ apoi intri/ și luminezi întunericul/ cu dragostea Ta/ cea fără de margini” (În crucea nopții, p.79). Se observă în acest poem cum prima strofă are regula postmodernismului, lipsesc semnele de punctuație. În strofa a doua, semnele de punctuație sunt la locul lor, o reverență luminează poezia, poate cea unică, după cele o sută de poezii care au năvălit în volumul de față.

Marian Barbu remarca, în referințele critice de la finalul volumului: „La nivel de suprafață, toate formele de exprimare ale poetei sunt de o modernitate vădită, lăsând loc de subtilități și interpretări, nu unele aleatorii, ci dirijate cu scop” (p.148).

Constanța Buzea nota: „Mariana Pândaru, un suflet zbuciumat, poezia ei aduce documente romantice asupra unui destin în desfășurare, e un om inteligent, complexat poate de binele și răul din noi înșine” (p. 144).

Poeta nu urmărește să șocheze neapărat, rămâne originală între limitele bunului simț, atrasă de luminile de sus, respectând poezia și pe sine. Chiar dacă unele poeme au grafia modernă, ea renunțând la semnele de punctuație, versurile au un sunet aparte. Când are ceva important de zis, respectă fluxul liric, matematica versului cu mesaj, rigoarea formelor și cuvintele care vin spre ea ca o ninsoare blândă. O antologie în care a captat viața sub puterea acestor cuvinte care îi aduc vindecare într-o lume în suferință. O sută una poezii, un număr al lumii întregi încă, sub zăpezile vremii. Un număr simbol, rotund și plin ca un fruct pârguit…

 

Constantin Stancu


 

 

*Mariana Pândaru, O sută și una de poezii, antologie, 158 pagini, București: Editura Academiei Române, 2022.

*Text apărut în revista „Vatra veche”, nr. 10/2023

 

Revista „Portal Măiastra”, nr. 4/2023. Semnal, memoria literară, poezia de azi, cartea de identitate a poporului român, anotimpuri literare cu Zenovie Cârlugea



 

sâmbătă, 18 noiembrie 2023

Copiii de la sfârșitul lumii, copiii de la început de lume...

 

Copiii luminoși

 

 

...Întinși, umăr lângă umăr, pe întuneric,

                la fel ca la începutul lumilor...

 

                Se îmbrățișează pe întuneric

                               la fel ca la sfârșitul lumilor...




 

                ...copii luminoși se vor naște,

                jucăuși, vor trage  de firul nopții,

                vor destrăma pătura uitată din primul, din al doilea,

                din al treilea mondial,

 

              se vor trezi în plină lumină,

 

                ca la sfârșitul lumilor,

                            ca la începutul lumilor, într-un timp de fosfor...



Constantin Stancu ©

Ion Hirghiduș, IARBA FRAGEDĂ DIN CUVINTE... Poezia și poeții care stau în picioare în fața zeilor, cu libertatea în gând și cuvinte... De la Editura Eikon, 2023... Semnal, semn., poemul din iarba mereu fragedă



 

Revista „FEED BACK”, nr. 11-12/2023. Semnal, sumar, cărți noi, texte cu impact. Daniel Corbu și literatura între experiment și certitudine




 

Personalități hunedorene: scriitorul GABRIEL PETRIC, logos și melos



 

miercuri, 8 noiembrie 2023

O crimă politică? Proza de azi, romanul actualității și dramele de fiecare zi

 

Constantin Stancu

 

O crimă politică?

 

(fragment din romanul Migranți fără bagaje)

 

 

Ana Nor era în pauza convenită că patronii din Germania. De data aceasta a preferat să urmărească știrile pe Internet. Îi era dor de acasă, de oamenii din Vadu Ars. Gazda a fost amabilă, i-a creat posibilitatea de a avea acces la domeniul virtual. Primise chiar un card special pentru accesul gratuit, un cadou de la instituțiile care gestionau problemele cu munca persoanelor aflate în relații cu angajatori locali. Era mulțumită, avusese o zi bună. Ieri seara, ducând punga cu gunoiul menajer la tomberonul public, a avut o surpriză, un șarpe i-a apărut pe cărarea amenajată în acel loc. S-a speriat pe moment, apoi și-a revenit. Se pare că unele asociații ecologiste au populat zona cu astfel de specimene pentru a elimina șobolanii, șoarecii, pentru paza caselor. Nu era obișnuită cu astfel de apariții, acasă îi apăreau pisici, câini, alte animale domestice. A rămas blocată într-o zi când a aflat că urșii coborau din păduri pentru a căuta hrană în tomberoanele din orașele de munte din țară. Era un fenomen obișnuit, unii cetățeni au filmat sau au fotografiat urșii care cucereau localitățile sub privirile speriate ale oamenilor. Poliția nu era dotată cu arme cu tranchilizante pentru animalele flămânde, ele reprezentau pericole pentru trecătorii de seară. Toate aceste evenimente stranii o țineau legată de țară, de mediul în care trăise. Vedea cu ochii deschiși scenele din orășelele de munte în care apăreau animale sălbatice. Și-a adus aminte că un vecin, pe vremea când era elevă, a capturat un pui de căprioară și l-a crescut cu mult drag, ca pe un copil. Vecinii nu aveau copii, s-au îndrăgostit de puiul de căprioară, ca în basmul vechi…

Urmărind știrile din Vadu Ars, un articol de jurnal i-a atras atenția. Nu-i venea să creadă dacă era adevărat ceea ce lectura, cuvintele îi săreau în ochi, o mușcau de față, era ceva agresiv și barbar. La început și-a spus că nu era adevărat, apoi textul curgea spre un final dramatic. Jurnalistul scria cu litere destul de mari despre o crimă petrecută în ultima duminică în Vadu Ars.

 

 

Duminica aceasta două persoane din Vadu Ars s-au deplasat la Valea Rea în locul unde s-a descoperit o localitate veche din timpul romanilor. Cei doi au fost directorul casei de cultură din localitate, domnul Alex Feraru, însoțit de Radu Costin, pensionar, fost profesor, s-au deplasat pentru a revedea stadiul lucrărilor efectuate în situl arheologic și pentru face fotografii la fața locului, ambii interesați de noile descoperiri. Se știe că în Valea Rea s-a deschis un șantier arheologic important pentru zonă. Dacă cercetările vor da roade, potențialul turistic al zonei va crește mult.

Deși era după-amiaza, nu se înserase, iar cei doi au fost văzuți de câțiva oameni din sat cum s-au apropiat de locul unde se făceau săpături de către echipa angajată de muzeul județean în colaborare cu primăria din localitate și o echipă de profesori universitari. Cum era duminică, la locul vizitat nu se aflau muncitori, iar paznicul de noapte nu sosise, conform graficului convenit cu primăria din localitate. Pe la ora douăzeci și două, după ce soția directorului casei de cultură a semnalat absența soțului de acasă, o echipă de poliție s-a deplasat la Valea Rea pentru a verifica la fața locului situația celor dispăruți. Spre marea surpriză a celor doi polițiști, în situl arheologic se aflau două cadavre. Au recunoscut ca fiind ale directorului și ale pensionarului, pe jumătate acoperite cu două table metalice luate din șantierul în lucru. S-a dat alarma și imediat au sosit specialiștii de la crima organizată și laboratorul criminalistic, însoțiți de un procuror de serviciu. Cercetările au început imediat, sub lumina reflectoarelor, s-a izolat zona, s-au luat probe, s-au interogat persoanele din localitate.

Din informațiile noastre rezultă că cei doi au fost împușcați de persoane necunoscute momentan, cu arme de vânătoare. Au fost trase cinci cartușe, cei doi fiind atinși de proiectilele provenite din armele de vânătoare. Deocamdată nu se cunosc persoanele care au tras asupra victimelor, echipa care efectuează cercetarea crimelor continuă investigațiile. Se apreciază provizoriu că vânătorii au fost la braconaj și, observându-i pe cei doi, au încercat să-i sperie, folosind armele din dotare. În Vadu Ars se discuta de o revanșă politică, mai ales după evenimentul de la casa de cultură când fostul primar s-a angajat într-o altercație cu alte persoane din zonă. Zvonurile de acest fel circulă cu intensitate și oamenii sunt interesați de aflarea adevărului. Alte persoane susțin că a fost o revanșă economică deoarece directorul casei de cultură, acum decedat, ar fi împrumutat mai multe persoane din Valea Rea cu bani, făcând camătă, iar acestea nu ar fi restituit banii împrumutați la termen, iar presiunile făcute asupra lor au determinat riposta criminală. Variantele privind motivele crimelor sunt multiple. Nu se știe de ce a fost împușcat profesorul Costin, el fiind o persoană retrasă, preocupat mai mult de cultură și istorie locală decât de afaceri politice sau cămătărie.  

Ioan Jude, fost jurnalist de investigații și consultant în afaceri, economist cunoscut în Vadu Ars, practicând și meseria liberală de specialist în insolvență, ne-a transmis că motivul ar fi unul mult mai serios. Arheologii ar fi descoperit în Valea Rea o încăpere înzidită, îngropată mult în pământ, bine izolată, apreciată ca fiind trezoreria vechii localități romane, locul unde se păstrau valorile administrației romane, inclusiv aurul. Se știe că Dacia a fost o civilizație a lemnului și aurului, probabil că în trezoreria veche s-ar fi putut aflat și comori prețioase istoric și care ar fi putut atrage amatorii de lucruri vechi din aur. Dacii ar fi avut comori în mai multe locuri, romanii reușind să acapareze o parte dintre ele.  Ioan Jude ne-a spus că fostul profesor, Radu Costin, ar fi vorbit despre aceste lucruri și unii mai isteți s-ar fi angajat în cercetarea locului înaintea echipelor de arheologi. Polițiștii și procurorii vor căuta să facă lumină în acest caz. Vor fi anchetați vânătorii din zonă și, la nevoie, toți vânătorii din județ și, poate, din alte ținuturi.

Am aflat, de asemenea, că Radu Costin avea în posesie mai multe caiete despre zona Vadu Ars cu potențiale locuri interesante, cu valoare istorică, caiete lăsate de prietenul său Mircea Neagu, fost profesor, decedat de mai mulți ani. Caietele ar fi ajuns și la muzeul județean și în alte instituții cu obiect în cercetarea istoriei noastre.

În următoarele zile așteptăm comunicatele Parchetului de pe lângă Tribunalul Județean. Vă vom ține la curent cu informațiile legate de aceste crime neașteptate, care au bulversat localitatea și mediul politic din județ.

 

Jurnalistul pusese un titlu exploziv, cu litere mari, negre, conform regulilor din presă: Crimă politică sau afacere nelămurită?    



Ana Nor citise cu mare atenție, câteva lacrimi i-au căzut pe biroul unde avea așezat laptop-ul personal pe care urmărea știrile. Se gândea la Costin, la căldura lui omenească. Realiză că el i-a lăsat moștenire un prețios testament, mai mult decât pare la prima vedere. Cei trei cosoni căpătau o valoare de simbol. Nu știa nimeni, îi ascunsese în loc sigur. Dorea să păstreze tăcerea asupra lor. Și o va păstra. Simțea fizic durerea dispariției acelui bărbat. Despre fostul director al casei de cultură nu știa mare lucru. Nu mai conta. Ceea ce conta era legătura care s-a creat prin gestul lui Radu Costin.


Text în revista „Actualitatea literară”, nr. 126/2023