miercuri, 8 noiembrie 2023

O crimă politică? Proza de azi, romanul actualității și dramele de fiecare zi

 

Constantin Stancu

 

O crimă politică?

 

(fragment din romanul Migranți fără bagaje)

 

 

Ana Nor era în pauza convenită că patronii din Germania. De data aceasta a preferat să urmărească știrile pe Internet. Îi era dor de acasă, de oamenii din Vadu Ars. Gazda a fost amabilă, i-a creat posibilitatea de a avea acces la domeniul virtual. Primise chiar un card special pentru accesul gratuit, un cadou de la instituțiile care gestionau problemele cu munca persoanelor aflate în relații cu angajatori locali. Era mulțumită, avusese o zi bună. Ieri seara, ducând punga cu gunoiul menajer la tomberonul public, a avut o surpriză, un șarpe i-a apărut pe cărarea amenajată în acel loc. S-a speriat pe moment, apoi și-a revenit. Se pare că unele asociații ecologiste au populat zona cu astfel de specimene pentru a elimina șobolanii, șoarecii, pentru paza caselor. Nu era obișnuită cu astfel de apariții, acasă îi apăreau pisici, câini, alte animale domestice. A rămas blocată într-o zi când a aflat că urșii coborau din păduri pentru a căuta hrană în tomberoanele din orașele de munte din țară. Era un fenomen obișnuit, unii cetățeni au filmat sau au fotografiat urșii care cucereau localitățile sub privirile speriate ale oamenilor. Poliția nu era dotată cu arme cu tranchilizante pentru animalele flămânde, ele reprezentau pericole pentru trecătorii de seară. Toate aceste evenimente stranii o țineau legată de țară, de mediul în care trăise. Vedea cu ochii deschiși scenele din orășelele de munte în care apăreau animale sălbatice. Și-a adus aminte că un vecin, pe vremea când era elevă, a capturat un pui de căprioară și l-a crescut cu mult drag, ca pe un copil. Vecinii nu aveau copii, s-au îndrăgostit de puiul de căprioară, ca în basmul vechi…

Urmărind știrile din Vadu Ars, un articol de jurnal i-a atras atenția. Nu-i venea să creadă dacă era adevărat ceea ce lectura, cuvintele îi săreau în ochi, o mușcau de față, era ceva agresiv și barbar. La început și-a spus că nu era adevărat, apoi textul curgea spre un final dramatic. Jurnalistul scria cu litere destul de mari despre o crimă petrecută în ultima duminică în Vadu Ars.

 

 

Duminica aceasta două persoane din Vadu Ars s-au deplasat la Valea Rea în locul unde s-a descoperit o localitate veche din timpul romanilor. Cei doi au fost directorul casei de cultură din localitate, domnul Alex Feraru, însoțit de Radu Costin, pensionar, fost profesor, s-au deplasat pentru a revedea stadiul lucrărilor efectuate în situl arheologic și pentru face fotografii la fața locului, ambii interesați de noile descoperiri. Se știe că în Valea Rea s-a deschis un șantier arheologic important pentru zonă. Dacă cercetările vor da roade, potențialul turistic al zonei va crește mult.

Deși era după-amiaza, nu se înserase, iar cei doi au fost văzuți de câțiva oameni din sat cum s-au apropiat de locul unde se făceau săpături de către echipa angajată de muzeul județean în colaborare cu primăria din localitate și o echipă de profesori universitari. Cum era duminică, la locul vizitat nu se aflau muncitori, iar paznicul de noapte nu sosise, conform graficului convenit cu primăria din localitate. Pe la ora douăzeci și două, după ce soția directorului casei de cultură a semnalat absența soțului de acasă, o echipă de poliție s-a deplasat la Valea Rea pentru a verifica la fața locului situația celor dispăruți. Spre marea surpriză a celor doi polițiști, în situl arheologic se aflau două cadavre. Au recunoscut ca fiind ale directorului și ale pensionarului, pe jumătate acoperite cu două table metalice luate din șantierul în lucru. S-a dat alarma și imediat au sosit specialiștii de la crima organizată și laboratorul criminalistic, însoțiți de un procuror de serviciu. Cercetările au început imediat, sub lumina reflectoarelor, s-a izolat zona, s-au luat probe, s-au interogat persoanele din localitate.

Din informațiile noastre rezultă că cei doi au fost împușcați de persoane necunoscute momentan, cu arme de vânătoare. Au fost trase cinci cartușe, cei doi fiind atinși de proiectilele provenite din armele de vânătoare. Deocamdată nu se cunosc persoanele care au tras asupra victimelor, echipa care efectuează cercetarea crimelor continuă investigațiile. Se apreciază provizoriu că vânătorii au fost la braconaj și, observându-i pe cei doi, au încercat să-i sperie, folosind armele din dotare. În Vadu Ars se discuta de o revanșă politică, mai ales după evenimentul de la casa de cultură când fostul primar s-a angajat într-o altercație cu alte persoane din zonă. Zvonurile de acest fel circulă cu intensitate și oamenii sunt interesați de aflarea adevărului. Alte persoane susțin că a fost o revanșă economică deoarece directorul casei de cultură, acum decedat, ar fi împrumutat mai multe persoane din Valea Rea cu bani, făcând camătă, iar acestea nu ar fi restituit banii împrumutați la termen, iar presiunile făcute asupra lor au determinat riposta criminală. Variantele privind motivele crimelor sunt multiple. Nu se știe de ce a fost împușcat profesorul Costin, el fiind o persoană retrasă, preocupat mai mult de cultură și istorie locală decât de afaceri politice sau cămătărie.  

Ioan Jude, fost jurnalist de investigații și consultant în afaceri, economist cunoscut în Vadu Ars, practicând și meseria liberală de specialist în insolvență, ne-a transmis că motivul ar fi unul mult mai serios. Arheologii ar fi descoperit în Valea Rea o încăpere înzidită, îngropată mult în pământ, bine izolată, apreciată ca fiind trezoreria vechii localități romane, locul unde se păstrau valorile administrației romane, inclusiv aurul. Se știe că Dacia a fost o civilizație a lemnului și aurului, probabil că în trezoreria veche s-ar fi putut aflat și comori prețioase istoric și care ar fi putut atrage amatorii de lucruri vechi din aur. Dacii ar fi avut comori în mai multe locuri, romanii reușind să acapareze o parte dintre ele.  Ioan Jude ne-a spus că fostul profesor, Radu Costin, ar fi vorbit despre aceste lucruri și unii mai isteți s-ar fi angajat în cercetarea locului înaintea echipelor de arheologi. Polițiștii și procurorii vor căuta să facă lumină în acest caz. Vor fi anchetați vânătorii din zonă și, la nevoie, toți vânătorii din județ și, poate, din alte ținuturi.

Am aflat, de asemenea, că Radu Costin avea în posesie mai multe caiete despre zona Vadu Ars cu potențiale locuri interesante, cu valoare istorică, caiete lăsate de prietenul său Mircea Neagu, fost profesor, decedat de mai mulți ani. Caietele ar fi ajuns și la muzeul județean și în alte instituții cu obiect în cercetarea istoriei noastre.

În următoarele zile așteptăm comunicatele Parchetului de pe lângă Tribunalul Județean. Vă vom ține la curent cu informațiile legate de aceste crime neașteptate, care au bulversat localitatea și mediul politic din județ.

 

Jurnalistul pusese un titlu exploziv, cu litere mari, negre, conform regulilor din presă: Crimă politică sau afacere nelămurită?    



Ana Nor citise cu mare atenție, câteva lacrimi i-au căzut pe biroul unde avea așezat laptop-ul personal pe care urmărea știrile. Se gândea la Costin, la căldura lui omenească. Realiză că el i-a lăsat moștenire un prețios testament, mai mult decât pare la prima vedere. Cei trei cosoni căpătau o valoare de simbol. Nu știa nimeni, îi ascunsese în loc sigur. Dorea să păstreze tăcerea asupra lor. Și o va păstra. Simțea fizic durerea dispariției acelui bărbat. Despre fostul director al casei de cultură nu știa mare lucru. Nu mai conta. Ceea ce conta era legătura care s-a creat prin gestul lui Radu Costin.


Text în revista „Actualitatea literară”, nr. 126/2023

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu