marți, 1 iulie 2025

Antimateria pe raftul de sus... Câteva note despre poemele scribului...

 

UN POET PRIN EXCELENŢĂ AL VALORII

 

În ultimii ani, tot mai mulţi poeţi se încumetă să-și alcătuiască antologii relevante pentru întreaga lor creaţie lirică. Dintre scriitorii hunedoreni i-aş aminti pe Mariana Pândaru, Raul Constantinescu, Ioan Barb, Miron Ţic sau Ion Urda. Aceste antologii sunt binevenite pentru cei interesați de fenomenul poetic, un autor oferindu-ne astfel, după o întreagă carieră, propria selecţie reprezentativă. Un aspect comun al acestor lucrări ține de numărul poemelor incluse, care rareori depăşeşte o sută. În plus, deşi reunesc titluri publicate la intervale considerabile, ele surprind prin echilibru și coerenţă, fiind puternic închegate ideatic și stilistic, creând impresia unor volume inedite.


Şi iată că, după trei decenii de activitate pe tărâmul literelor, a venit rândul poetului, romancierului şi criticului Constantin Stancu să ne propună propria sa antologie de autor. Intitulat Fructul din fruct (2015), lucrarea preia titlul grupajului de debut din volumul colectiv Argonauţii, realizat şi publicat în 1988 de Eugen Dorcescu (Editura Facla, Timişoara). Pe lângă ciclul de debut, antologia reuneşte poeme adăugite şi revizuite din cărţile publicate între 1988 şi 2015: Păsările plâng cu aripi (1988), Pomul cu scribi (2006), Greutatea gândului nerostit (2012), respectiv, Eteminanki (2014). În plus, este inclus poemul introductiv Argumentele antimateriei, precum şi alte zece lucrări nepublicate în volume (într-un ciclu final intitulat Alte poeme). Şi ca antologia, purtând un subtitlu demn de Socrate (Adio, ne vedem pe străzile de aur) să fie completă, aceasta cuprinde, în anexă, note literare, cronici şi referinţe despre lirica autorului, precum şi câteva (sumare) date biobibliografice.

Despre lirica lui Constantin Stancu s-a scris mult în ultimele două decenii, subliniindu-se de fiecare dată robusteţea, miza gravă şi responsabilitatea liricii sale, precum şi perspectiva aparte, prin excelență spirituală (estetică, filozofică şi umană) a abordării fenomenelor lumii, atât cele prezente, cât şi cele istorice, esenţiale pentru devenirea noastră. Există o anumită detaşare cu care scribul de la Haţeg abordează aceste aspecte, cu accent nu atât pe individual ori cotidian (s-a vorbit despre o anumită obiectivare în poemele sale), ci mai degrabă pe trăsăturile general-umane care şi-au pus amprenta asupra evoluţiei noastre de-a lungul mileniilor, definindu-ne şi astăzi.

Parcă indiferent faţă de curentele şi experimentele ce au urmat modernismului, având ca notă comună stranietatea, anxietatea, demistificarea, descompunerea, ironia sau perversiunea (ca să amintesc doar câteva din trăsăturile definitorii ale literaturii postmoderne), poetul refuză tendinţele demolatoare şi livreşti, construindu-şi discursul pe un fundament incontestabil al valorii. Erudit şi cu o înţelegere aparte a lucrurilor, domnia sa este adeptul poemului statuar, cerebral, prin excelenţă estetic. Nefiind elegiac ori nostalgic şi ridicându-se întotdeauna deasupra experienţelor existenţiale proprii, poemul său s-a conturat încă de la debut într-un gest de maturitate reflexiv, caracterizat prin seninătate şi împăcare, trecând pe nebănuite de la căutarea identităţii personale şi colective, la faza conştientizării şi permanentizării sentimentului declinului şi al morţii.

Astfel, Constantin Stancu nu a fost niciodată un poet al intimităţii, al marilor nelinişti sau al exuberanţelor personale, ci mai degrabă un poet filozof şi istoric, transformându-se, odată cu Greutatea gândului nerostit şi Eteminanki în ceea ce se poate considera un poet/ scrib teolog (în sens pur intelectual). Privind dinspre grupajul său de debut şi până la recentele volume amintite - şi mai cu seamă pretenţioasa (şi complexa) lucrare Eteminanki -, evoluţia poetului se înscrie între elementul specific (şi pur) naţional (vezi poeme ca Toamnă latină, Ţara Haţegului, Şoapta lui Manole, Cer de iarbă la Ponorici etc.) şi cel universal (Facerea, Piramida ca trup, Depozitul de fluturi din Babilon, Memoria luminii, Flacăra verde şi câmpia Şinear sau Singurătatea codului generic).

Dintotdeauna, Constantin Stancu a fost acelaşi poet cugetător. Cu o aleasă cumpănire a lucrurilor, destinul, credința, creația și timpul sunt temele sale de căpătâi. Poemele sunt solid fundamentate ideatic, metafora fiind profund ancorată în spaţiul cultural şi, implicit, spiritual. De remarcat este şi faptul că, deși între volume au trecut decenii, la nivelul expresiei diferențele sunt minime, poetul rămânând acelaşi versificator aşezat şi econom, înclinat spre o metafizică aparte a ideilor şi fenomenelor, cu o anumită predilecţie către parabolă. Abordarea se face exclusiv dintr-o perspectivă diacritică, dincolo de simboluri şi imagini, poemele grăindu-ne întotdeauna despre Timp, fie că este vorba despre efemeritatea prezentului ori dimensiunea incomensurabilă a veşniciei.

În poemul-prolog intitulat Antimateria pe raftul de sus, poetul încearcă o posibilă istorie a călătoriei cuvintelor peste veacuri. Prin timp, slovele ajung la noi prin sacrificiul celor ”mai iubiți” (scribii). Odată combinate, ele formează cărți (prin gravitația lor imposibilă), ca acestea, născute în ”aburul răsuflării” noastre, să nu mai depindă la un moment dat de noi, avându-şi propria lor poveste, propriul lor destin. Şi dacă în vălmăşagul veacurilor unele cărţi dispar, în locul lor rămâne, de-a pururi, antimateria. În pofida timpului crud, netrăit, menirea omului este să-și asume viața, căutând frumusețea în lume, în oameni, inefabilul. Zborul păsărilor este plânsul lor, al nostru este însăși viața pe care avem datoria s-o trăim, așteptând ca, desprinzându-se de trup, ființa noastră să-și desăvârșească devenirea.

Un nivel consistent al poemelor este cel biblic, respectiv, mitologic. Pornit în căutarea divinităţii, ca în poemul Labirint vertical (”Sunt prea efemer pentru a mai avea timp/ pentru ce-a fost și, Doamne, ce lumină în/ labirint!// Nu caut ieșirea, te caut pe Tine și labirintul urcă-n cer”), poetul însuşi sfârşeşte prin a deveni un poem scris, de această dată, de Dumnezeu: „Scrie-mă, Doamne, repede, pe ceva, scrie-mă,/ nu refuza poemul care sunt în vârful degetelor Tale” (Scriere). Privind miturile autohtone, Ana lui Manole rămâne un simbol al femeilor sacrificate de-a lungul istoriei, dar zidurile înalte vor cădea ele însele pradă acțiunii corozive a timpului, în urma lor rămânând câte o frescă veche în iarbă, pe care se odihnește un fluture (Zid cu fereastră). Pornit în căutarea acestor mărturii ale civilizaţiilor de odinioară, poetul descoperă, în Alfabet imponderabil, ”ciobul acoperit de lacrimi” pe care era imprimat şi cea dintâi literă dintr-un „alfabet străin”.

Dar alte și alte urme vor fi revelate de scribul-arheolog fascinat de această perpetuă revelație de identificare şi regăsire a sinelui în amprentele spirituale ale veacurilor trecute, fie aceasta imagine a unui cal pe o monedă veche (Cal pe o monedă veche), fie o lampă rămasă din alte timpuri la a cărei lumină se întrezăresc soldații din cele două războaie mondiale (Lampa veche). Alteori, un apus de soare pune în mișcare vechile gramofoane (Desene pe asfalt) sau, la o margine de drum, „o cruce veche de lemn” sfârşeşte prin a se transforma într-una de carne: „La margine de drum este crucea veche de lemn,/ sfântul o atinge cu palmele albastre,/ el ştie că ploaia va destrăma lemnul,/ că arşiţa va răni lemnul/ şi cu cât trec mai mulţi oameni pe drumul acela/ cu atâta crucea de lemn se face de carne” (Crucea de carne).

Astfel, deşi trăitor în prezent, pentru poet totul tinde spre trecut, un trecut devenit eternitate, omniprezent în lucrurile din jur, în însăşi alcătuirea noastră. Spre acest trecut este îndreptată atenţia sa, chiar conştient că, de cele mai multe ori, dintr-un mileniu sau un veac uneori mai rămân doar câteva ”resturi” risipite prin piețele orașului: ”Bate secolul al XX-lea și cinci minute în/ turnul primăriei și/ noi suntem în Piața Sfatului/ unde porumbeii ciugulesc resturile secolului/ risipit/ printre ziare murdare și coji de pepeni galbeni” (La cinci minute după).

În truda sa de redescoperire/ recuperare a istoriei, poetul îşi imaginează o Maşină de făcut timp: „Pui o monedă în bancomatul de restituit timp,/ alegi timpul pe care îl vrei,/ din trecut sau viitor,/ timpul trăit de alţii sau murit de alţii”. Însă cea mai fidelă păstrătoare a memoriei rămâne lumina, căci „nimic nu se pierde în valul ei,/ nimic nu se câştigă în laptele ei./ E lumina care îşi aduce aminte de/ începuturile lumii şi de obsesiile tale oranj sau mov,/ de insomniile galbene în care se odihnesc gutuii.” Şi asta, pentru că „lumina înfloreşte în braţele lui Dumnezeu/ ca un buchet de floarea-soarelui imens” (Memoria luminii).

Platon spunea că timpul este imaginea mobilă a eternităţii imobile. Comprimându-se, el ar face posibilă întâlnirea poetului cu sinele (într-un poem amintind de o celebră narațiune a lui Borges): „M-am întâlnit cu mine cel tânăr, chiar în dreptul ferestrei,/ priveam şi nu mă sătura imaginea proaspătă,/ afară se făcuse toamnă, un arbore îmi făcea/ semne prin ninsoarea timidă.” Poetul nu se va opri însă aici, într-un final, întâmpinându-l „pe cel matur” care a fost, participând şi la propria sa înmormântare (Imposibila întoarcere). Astfel, lirismul, într-un dozaj strict, devine un apanaj al ineditului ideii, impactul poemelor fiind prin excelență cerebral/ spiritual. Stancu nu vizează omenescul perisabil din noi, ci are ca punct de reper dimensiunea umană dintotdeauna, totul fiind raportat la acelaşi Timp, la parcursul nostru predestinat și multimilenar.

Închei cu acest Sfârşit de veac în ninsoare, poem relevant pentru lirica înaltă şi consistentă (departe de a fi însă optimistă) a lui Constantin Stancu: „Albul zăpezii ar putea însemna o simplă naştere,/ te întorci cu faţa spre timp, de parcă ar ninge cu timp,/ vine o vreme de sfârşit de an,/ de sfârşit de veac sau chiar de zi, un sfârşit al sfârşitului…/ După felul de a fi al oamenilor timpul se măsoară cu veacul,/ după starea Celui Preaînalt vremurile se măsoară/ cu vieţile noastre, sau cu un singur cuvânt…// Învăluit în lumină ca floarea în mireasma ei,/ pe un drum care începe şi se termină într-un alt secol,/ vine spre tine prietenul cel apropiat, fratele tău,/ cu picioare de foc peste zăpada neatinsă…”.

 

 

 

Daradici, Ladislau, 

Rezervor. Despre frumusețea imaginației poetice (critică literară), București: Editura eLiteratura, 2017, p.p. 163-170.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu