miercuri, 1 iunie 2022

Revista „DISCOBOLUL” a fost declarată cea mai bună revistă literară în anul 2021!

 

Luni, 30 mai 2022, la Târgu Jiu, în sala Teatrului „Elvira Godeanu”, a avut loc Gala Premiilor anuale ale Uniunii Scriitorilor din România, la care au participat personalități marcante ale culturii române.

Revista „DISCOBOLUL” a fost declarată cea mai bună revistă literară în anul 2021, de către Asociația Revistelor, Imprimeriilor și Editurilor Literare.



 

În cadrul Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor din România, ARIEL (Asociația Revistelor, Imprimeriilor și Editurilor Literare) a acordat Premiul „Revista Anului 2021”, pentru cea mai bună revistă literară și pentru cea mai bună carte, respectiv revistei DISCOBOLUL, singura publicație culturală cu caracter permanent din județul Alba.


 Cei care au colaborat/ colaborează/ vor colabora la revistă sunt scriitori de primă mână, istorici și critici literari care ne onorează, inclusiv scriitorii din Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România.


 Revista Discobolul se înființa, la Alba Iulia, în anul 1990, avându-i ca membri fondatori pe Aurel Pantea, Eugen Curta, Cornel Nistea, Mircea Stâncel, Nicolae Drăgan, Emil Scrieciu și Iacob Mârza. După o întrerupere de câțiva ani, revista își reia apariția în anul 1997, colectivul redacțional fiind format din scriitorii Cornel Nistea, Mircea Stâncel și Eugen Curta, în calitate de redactori, alături de poetul, profesorul și criticul literar Aurel Pantea, în calitate de redactor șef, și avându-l ca director onorific pe universitarul Ion Pop.

Revista „Discobolul” este una dintre cele mai importante reviste de cultură din țară. Apare la Alba Iulia sub egida Uniunii Scriitorilor din România și este susținută de Consiliul Județean Alba, Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. A fost înființată în anul 1990 și a avut apariții constante, de valoare.

Redactor șef al revistei este poetul Aurel Pantea, unul dintre cei mai importanți poeți de azi, de multe ori premiat de USR pentru cărțile sale reper în literatură. De-a lungul timpului și-au mai adus contribuția la apariția revistei prozatorul Cornel Nistea și poetul Mircea Stâncel, precum și alți scriitori importanți ai Filialei Alba-Hunedoara a USR.

Director de onoare este domnul prof. dr. Ion Pop, unul dintre cei mai valoroși poeți de astăzi, membru corespondent al Academiei Române, personalitate a culturii de azi. 

Revista susține poezia de valoare, publicând numeroase poeme de referință din creațiile unor importanți poeți contemporani, cunoscuți, prezențe active la evenimentele de ținută ale culturii.

Revista susține mai multe rubrici referitoare la cărțile apărute, la scriitorii care au punctat timpurile literaturii. De asemenea, în paginile revistei se pot citi cronici de întâmpinare asupra cărților scriitorilor de astăzi, dovadă că literatura română este bogată, dinamică, cu impact.

Cititorul a putut și poate citi în premieră fragmente din romanele lui Cornel Nistea sau fragmente de jurnal, transmise de scriitori valoroși.

De reținut rubrica „Piața cărților” susținută de Mircea Stâncel, recenziile prezentate formând pagini de istorie literară autentică. De-a lungul timpului, revista a susținut numeroși scriitori aflați la începuturile activității, evenimentele ulterioare demonstrând că aceștia sunt și scriitori originali, cu operă importantă. Promovarea tinerelor talente a însemnat și promovarea noului val din literatura de astăzi. Revista a deschis uși pentru mulți poeți, reper în istoria literaturii.

De remarcat, în mod special, susținerea marilor evenimente care s-au desfășurat la Alba Iulia sub conducerea Uniunii Scriitorilor din România: Zilele Romanului Românesc Contemporan sau Gala Poeziei Române Contemporane – Lista lui Manolescu, Festivalul Internațional de Poezie „Lucian Blaga”, Lancrăm, jud. Alba. Poemele publicate, datele despre evenimentele care s-au desfășurat au demonstrat/ demonstrează că la Alba Iulia avem o școală literară cu principii consolidate, solide, menită să promoveze creații de valoare, cu deschidere spre viitor.

Temele susținute de revistă au fost importante: poezia religioasă, poezia străină, portrete de scriitori, anchete literare, exilul și literatura, carnete culturale, semne despre alte reviste de cultură, literatura foștilor deținuți politici.

De remarcat și rubrica de eseu religios, prezentă sub semnătura domnului George Remete, cu teme și idei pertinente și inedite din teologia universală.

Revista „Discobolul” reușește să țină trează atenția iubitorilor de literatura prin toate rubricile sale, promovând creații de valoare, dinamice și penetrante.


*Foto: Redacția revistei...

Sursa: Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba Iulia.

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu