luni, 9 ianuarie 2023

FILIALA ALBA-HUNEDOARA A UNIUNII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA, EVENIMENTE LITERARE 2022. Prezențe, premii, validări, circuit național, istorie literară

 

 

Filiala Alba-Hunedoara a UNIUNII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA, evenimente importante, istorie literară și culturală - 2022

 


 

 

-        Luni, 30 mai 2022, la Târgu Jiu, în sala Teatrului „Elvira Godeanu”, a avut loc Gala Premiilor anuale ale Uniunii Scriitorilor din România, la care au participat personalități marcante ale culturii române.

Revista „DISCOBOLUL” a fost declarată cea mai bună revistă literară în anul 2021, de către Asociația Revistelor, Imprimeriilor și Editurilor Literare.

În cadrul Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor din România, ARIEL (Asociația Revistelor, Imprimeriilor și Editurilor Literare) a acordat Premiul „Revista Anului 2021”, pentru cea mai bună revistă literară și pentru cea mai bună carte, respectiv revistei DISCOBOLUL, singura publicație culturală cu caracter permanent din județul Alba.

„Revista DISCOBOLUL activează, de 32 de ani, la Alba Iulia. Niște tineri curajoși, la inițiativa lui Aurel Pantea, un poet remarcabil, s-au reunit într-un colectiv redacțional și au realizat proiectul „Discobolul”.

Cei care au colaborat/ colaborează/ vor colabora la revistă sunt scriitori de primă mână, istorici și critici literari care ne onorează, inclusiv scriitorii din Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România.


Revista Discobolul se înființa, la Alba Iulia, în anul 1990, avându-i ca membri fondatori pe Aurel Pantea, Eugen Curta, Cornel Nistea, Mircea Stâncel, Nicolae Drăgan, Emil Scrieciu și Iacob Mârza. După o întrerupere de câțiva ani, revista își reia apariția în anul 1997, colectivul redacțional fiind format din scriitorii Cornel Nistea, Mircea Stâncel și Eugen Curta, în calitate de redactori, alături de poetul, profesorul și criticul literar Aurel Pantea, în calitate de redactor șef, și avându-l ca director onorific pe universitarul Ion Pop.

Revista „Discobolul” este una dintre cele mai importante reviste de cultură din țară. Apare la Alba Iulia sub egida Uniunii Scriitorilor din România și este susținută de Consiliul Județean Alba, Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. A fost înființată în anul 1990 și a avut apariții constante, de valoare.

Director de onoare este domnul prof. dr. Ion Pop, unul dintre cei mai valoroși poeți de astăzi, membru corespondent al Academiei Române, personalitate a culturii de azi. 



 

-        Premiul „Lucian Blaga“, ediția a VI-a, Alba Iulia, 9 mai

La ediția din 2022, au fost 7 poeți nominalizați pentru Premiul „Lucian Blaga“: Gabriel Chifu, Vasile Dan, Ioan Moldovan, Marta Petreu, Ioan Es. Pop, Nicolae Prelipceanu și Liviu Ioan Stoiciu.

A fost ales câștigător al Premiului „Lucian Blaga“, ediția a șasea: Gabriel Chifu. Juriul format din șapte scriitori și critici literari.

 

-        Gala Poeziei Române Contemporane, ediția a XII-a, Alba Iulia, 8 iulie

Maestrul de ceremonii al acestui eveniment pentru poezia română contemporană a fost Nicolae Manolescu, cel care a fost, totodată, și selecționerul Galei.

Recitalurile de poezie, au fost susținute de Ana Blandiana, Hanna Bota, Marta Petreu, Adrian Alui Gheorghe, Markó Béla, Gabriel Chifu, Vasile Dan, Nichita Danilov, Horia Gârbea, Ioan Moldovan, Ioan T. Morar, Ion Mureșan, Aurel Pantea, Ioan Es. Pop, Nicolae Prelipceanu și Liviu Ioan Stoiciu. Fiecare lectură de poezie a autorilor mai înainte menționați a fost însoțit de scurte prezentări ale lui Răzvan Voncu și Cristian Pătrășconiu. De reținut și câteva momente muzicale susținute de violonistul Dan Liviu Cernat și de pianistul Cristian Alexievici.



 

-        Colocviul Naţional de Proză, ediția a XIV-a, Alba Iulia, 30 septembrie-1 octombrie

Tema celei mai recente ediții a Colocviilor Romanului Românesc Contemporan a fost „Proza de azi. Memorie și ficțiune în roman“. Sesiunile Colocviilor au avut loc în sala Senatului Universității Alba Iulia. Colocviile Romanului Românesc Contemporan reprezintă deja o manifestare culturală de tradiție la Alba Iulia și sunt organizate de Consiliul Județean Alba, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga“ Alba și Filiala Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia.

La ampla dezbatere au fost prezenți (în dialog și cu substanțiale comunicări): Adrian Alui Gheorghe, Gabriel Chifu, Horia Gârbea, Andrea H. Hedeș, Adrian Lesenciuc, Nicolae Manolescu, Angelo Mitchievici, Cristian Pătrășconiu (moderator), Irina Petraș, Marta Petreu, Vasile Spiridon, Răzvan Voncu și Mihai Zamfir.



 

-        Sâmbătă, 29 octombrie 2022,  au fost decernate Premiile Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, pentru anul editorial 2021. Lista cărților primite la sediul filialei a fost publicată pe sit-ul acesteia.

(http://www.usr-alba.ro/index.php/noutati-stiri/175-carti-primite-pentru-premiile-filialei-alba-hunedoara-a-uniunii-scriitorilor-din-romania-pe-anul-editorial-2021.html)

Juriul a fost format din: Cornel Nistea, președintele filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România și președinte al juriului, scriitorul Aurel Pantea și conf. univ. dr. Georgeta Orian.

Laureații Premiilor Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România pentru anul editorial 2021 sunt:

·          Premiul Cartea Anului – Mircea Stâncel și Mihai Barbu;

·          Premiul Opera Omnia – Mariana Pândaru, Ana Ardeleanu;

·          Premiul pentru poezie – Constantin Stancu;

·          Premiul pentru proză – Ladislau Daradici;

·          Premiul pentru eseu – Gabriel Petric;

·          Premiul pentru eseu filosofic – George Remete;

·          Premiul pentru literatură pentru copii – Rodica Gabriela Chira;

·          Premiul pentru critică literară – Ironim Muntean.



-        Validări 2022.

·       În cadrul ședinței Consiliului Uniunii Scriitorilor din România din data de 7 decembrie 2022 au fost validați ca membri ai U.S.R. următorii candidați:

 

             Filiala Alba – Hunedoara

1.     Victoria Stolojanu-Munteanu

 

 

·       În cadrul ședințelor Consiliului Uniunii Scriitorilor din România din data de 2 decembrie 2021, respectiv 29 martie 2022 (ca urmare a soluționării contestațiilor depuse), au fost validați ca membri ai U.S.R. următorii candidați:

Filiala Alba – Hunedoara  

1. Dumitru Tâlvescu 
2. Marcel-Ionel Vișa 

 

 A consemnat Constantin Stancu



 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu