joi, 29 august 2024

Eveniment: Limba Română și prietenii

 

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu Asociația Oamenilor de Cultură și Artă din județul Hunedoara, a organizat, în ziua de 28 august 2023, un eveniment cultural-literar cu titlul ZIUA LIMBII ROMÂNE, cu un citat din Gheorghe Sion: „Mult de dulce și frumoasă limba ce-o vorbim,/ Altă limbă armonioasă ca ea nu găsim”.


Manifestarea a fost dedicată Zilei Limbii Române, sărbătoare națională care se sărbătorește, de obicei, la 31 august, dar, din motive obiective, organizatorii au preferat ziua de 28 august pentru a da posibilitatea ca mulți iubitori de cultură să poată participa la acest eveniment.

Directorul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, Ioan Sebastian Bara, a organizat momentul aniversar împreună cu personalul bibliotecii, asistat de membrii ASOCA (Asociația Oamenilor de Cultură și Artă din județul Hunedoara). Dânsul a evocat importanța evenimentului.

Au condus cu pasiune, căldură și deschidere poeta Paulina Popa, scriitorul Aurelian Sârbu, pensionar, fost profesor de limba și literatura română.  Au participat mai mulți iubitori de cultură, scriitori din județ, poeți, profesori. Biblioteca a asigurat cele necesare, inclusiv căldura de care este nevoie în aceste momente festive. S-a cântat Imnul Național, apoi au avut scurte expuneri sau au recitat, printre alții: Paulina Popa, Camelia Ardelean, Nicolae Crepcia, Aurelian Sârbu, Daniel Marian, Radu Igna, Dan Valentin, Daria Dalin, Gabriel Petric, Doina Bălțat, Constantin Stancu, actrița Isabela Hașa, toți transmițând fiorul liric și magia limbii române.

Doamna Doina Bălțat, profesor, membru al UZPR, a făcut o scurtă „istorie” a limbii române, prezentând importanța activității unor personalități în consolidarea acesteia, plus dezvoltarea limbii literare sau a limbii în diverse domenii de specialitate.

Doamna Paulina Popa a menționat frumusețea limbii române așa cum au promovat-o poeții de-a lungul timpului.

Domnul Radu Igna a ținut să precizeze dinamica limbii române, influențele care o pot modela, dând exemplul perioadei industrializării Europei când o serie de cuvinte au pătruns în vorbirea de zi cu zi.

Au recitat din creațiile lor o serie de poeți, iar creatorii populari au pus în evidență nuanțele limbii române în mediul rural, cu acea sonoritatea aparte.

Au fost și momente în care s-au arătat aspectele negative care influențează limba română, împrumutul preluat fără luciditate și discernământ din alte limbi străine, un cosmopolitism de cartier. A fost evidențiat umoristul Dumitru Hurubă, scriitor din județ care anul acesta împlinește 80 de ani, care a satirizat modul în care unii folosesc limba română în viața de zi cu zi, afectată de neologisme și o falsă cultură.

Constantin Stancu a prezentat un pamflet legat de folosirea abuzivă a cuvintelor străine în vorbirea de zi cu zi.  

Dumitru Dumitrescu a rostit o scurtă notă despre frumusețea limbii române.

“Ziua limbii române” a fost ocazia prin care cei care iubesc cultura să se întâlnească și să schimbe păreri. Cei prezenți au putut prelua revista „Vox Libri”, editata de bibliotecă și revista „Piedestal”, editată de ASOCA. Limba română a dus la coagularea conștiinței naționale: Constituția, Biblia, numeroasele cărți ale românilor, stabilizarea dreptului civil și a celui comercial, a diplomației și spiritului universitar. De-a lungul timpului, în județul Hunedoara, scriitorii și oamenii de cultură au iubit limba română: Eugen Evu, Dumitru Hurubă, Ioan Evu, Dumitru Velea, Radu Igna, Ioan Barb, Daniel Lăcătuș, Mariana Pândaru, Valeriu Bârgău, Gligor Hașa, Radu Ciobanu etc. Biblioteca județeană din Deva păstrează acest tezaur de cultură și limbă română în rafturile ei. Numeroase reviste care apar în județ au promovat cultura și limba română:  Banchetul, Semne, Ardealul literar, Nova Provincia Corvina, Algoritm literar, Ritmuri hunedorene, Vox Libri, Columna, Arena, Piedestal…

Unele au dispărut din viața socială, biblioteca păstrează colecțiile ca moment de cotitură în istoria recentă.

La final cei prezenți au legat prietenii, s-au întreținut la o agapă, au schimbat cărți, reviste.

Ziua Limbii Române, o sărbătoare de suflet…

 

A notat C Stancu Hațeg©


*Foto: Biblioteca Județeană „Ovid Densușianu”.

 

miercuri, 21 august 2024

Semnal - Revista „Răsunetul cultural”, nr. 8/2024


 

Varujan Vosganian, Dublu portret... Câteva note de lectură... Un eveniment editorial în „Răsunetul cultural”


 

Buzunarele condamnaților și experiențele postmoderniste

 

Buzunarul cu ierburi amare…

 

 

Poetul, pentru a-și câștiga pâinea,

mai are un job după-amiaza,

e călăul orașului,

specializat, totdeauna lucrând curat, fără urme.

Constantin Stancu - Literatura la Hațeg



 




În urma sângelui scurs de pe butucul public,

se ridică păsări colibri sau sufletele barbarilor

care au murit de moarte legală.

 

„Am  familie”, își spune poetul,

zilele sunt oricum lungi,

mai lungi decât un roman de Tolstoi.

 

Are timp și execuția celor din oraș

îi oferă experiențe postmoderniste,

câștigă timp și cuvinte.

 

Cui îi pasă de un poet,

e un funcționar onorabil cu mustăcioară,

numără morțile și poemele, și veșniciile

pe care le găsește în buzunarele

din hainele condamnaților, printre fotografii și ierburi amare…


Constantin Stancu Hațeg ©

Silviu Guga, Incredibile iubiri, proză, Editura Limes, 2024. Semnal, câteva note


 

Ioan Barb, Emigrând din altă singurătate, poeme, Editura Neuma, 2023. Semnal, câteva note



 

BOEM@, nr. 186 (8)/ 2024, O REVISTĂ DE LITERATURĂ ȘI ARTĂ. Semnal, sumar, literatura la zi



 

duminică, 18 august 2024

Hațeg, sărbătoarea cărții, 31 august 2024. Semnal, cărți, scriitori...


 

Silviu Guga și mirajul iubirilor imposibile... Călan, 16 august 2024, plus puțină istorie literară

 

Silviu Guga – Incredibile iubiri și istoria de azi

 

 

În data de 16 august 2024, într-un loc admirabil, Restaurant Royal, la Călan, a fost lansată cartea „Incredibile iubiri”- semnată de profesorului sibian Silviu Guga, apărută la Editura Limes din Florești, jud. Cluj. Eveniment cultural în cadrul Zilelor Orașului Călan.


Au fost prezenți, alături de primarul orașului, Filip Adrian Iovănesc, mai mulți iubitori ai literaturii, mulți elevi ai fostului profesor de limba și literatura română din zonă. Evenimentul a fost coordonat de directorul Casei de Cultură din Călan, dânsul făcând prezentările. Au participat mai mulți scriitori din județul Hunedoara: Ioan Barb, Dumitru Tâlvescu, Daniel Marian, Constantin Stancu, alți iubitori de literatură, inclusiv din partea Bibliotecii Municipale Hunedoara.

Daniel Marian a prezentat cartea, cele câteva note de lectură au pus în evidența valoarea romanului, modernitatea lui.

Au avut scurte intervenții: Dumitru Tâlvescu, Ioan Barb, Constantin Stancu. Primarul orașului Călan a înmânat scriitorului Silviu Guga o diplomă de excelență, evidențiind contribuția autorului la formarea a numeroși elevi iubitori ai culturii. Foști elevi, locuitori ai orașului, au avut scurte intervenții emoționante.

Silviu Guga, prin discursul său a făcut o scurtă istorie literară a locului, a menționat legătura sa cu personalitățile din lumea culturală a vremii: Nicolae Manolescu, Romul Munteanu, Ștefan Popescu, Ionel Amăruiței, Eugen Evu, Radu Ciobanu, Adrian Păunescu etc. A evidențiat rolul revistei „Algoritm literar” promovată împreună cu fostul elev, scriitorul Ioan Barb, contribuția lui Daniel Lăcătuș la recuperarea memoriei culturale a orașului. La Călan au existat un cenaclu literar, s-a editat o antologie „Sub arcuri de lumini”, ceea ce a dinamizat zona în peisajul cultural al județului, în vremuri complicate. A făcut câteva remarci legate de apropierea domniei sale de actualul președinte a României, domnul Klaus Iohannis, de legătura care s-a format între profesori, știind că președintele a fost un profesor cunoscut în Sibiu.

A dezvăluit faptul că lucrează la un roman dedicat lui Emil Cioran, încercând să depășească aspectele delicate legate de personalitatea marelui filozof, scriitor, eseist.   

Silviu Guga este un maestru al comunicării, stăpânind bine arta didactică a expunerii limpede,  atunci când dă curs curiozității pentru o epocă complexă, cu trăiri abrupte din parte celor cu talent. Romanul ”Incredibile-le iubiri” are șansa de a fi existat cu adevărat, înainte de a fi scris.

I-au fost alături, susținându-l, reprezentanți ai Primăriei din localitate, ai instituțiilor locale de cultură și artă, cunoscuți, prieteni...

Cartea a stat în stadiul de creație aproape zece ani la o editura care, iată, s-a hotărât să o publice, până la urmă... Există și o altă poveste în spatele ei, pe lângă poveștile în sine, în jurul cărora este țesută acțiunea cărții...

Silviu Guga a fost profesor în Călan din 1967! La început, la Liceul Teoretic de pe strada Independenței (în prezent, Școală generală), apoi la Liceul Industrial. A fost un profesor care, prin metodele folosite, i-a determinat până și pe cei dezinteresați, să citească, să aprecieze o carte! Pentru orașul Călan a fost o pierdere faptul că profesorul a plecat de aici, în anul 1984, din motive familiale. A plecat la Cisnădie. Soția dumnealui, de asemenea profesor, devenise titular la o catedră din Sibiu, cu câțiva ani mai înainte. În domeniul pedagogic, a fost membru al Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale. Literar, are sute de articole și lucrări publicate! A fost implicat și în critica literară. A fost colaborator activ al vestitului Cenaclu de la Păltiniș.

Silviu Guga este legat de zona Călanului, de oamenii săi, influența sa s-a manifestat în județul Hunedoara, la Deva, Hațeg, Hunedoara, a legat prietenii și a cunoscut oameni de valoare, atrăgând atenția asupra locului. Prin revista „Algoritm Literar”, alături de Ioan Barb, au deschis ferestre culturale spre județ, spre lumea literară din țară și au pus în evidență frumusețea locului, misterul istoriei de pe Valea Streiului.

Tema iubirii, una complexă, este tratată la nivel spiritual, dincolo de șocul imediat al unui spectacol atractiv. Este un nivel practicat de mulți scriitori maturi, începând cu Emil Cioran, maestrul cuvintelor pline de energiei.

O zi de excepție, o zi a regăsirii amprentei culturale a Călanului.  


A consemnat C stancu ©

 

Ioan Barb, CETĂȚILE DE SCĂPARE, poeme, Editura Școala Ardeleană, 2020. Semnal, prefața Paul Aretzu, câteva note de lectură



 

sâmbătă, 10 august 2024

Adrian Grauenfels, Arta plastică germană între cele două războaie mondiale. Ebook - SAGA Publishing, 2024. Semnal, câteva note introductive


 

Cuvânt înainte

Artele au avut un loc important în anii care au urmat Primului Război Mondial. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, arta germană a fost dominată de forme neoclasice. Descrierile pasionate ale naturii din romantism au fost, de asemenea, prezente pe scena artistică germană, însă stilul clasic direct sau compus a fost forma cea mai răspândită. Muzica și dansul erau, de asemenea, clasice și formale. Acest lucru a început să se schimbe la începutul secolului, când artiștii germani au început să se împartă în grupuri experimentale și au dezvoltat expresionismul german. Arta germană în ansamblu nu va mai fi niciodată la fel; artiștii din fiecare disciplină au început să se împotrivească constrângerilor școlilor clasice și au început să folosească artele lor pentru a se împotrivi tradiției și ordinii sociale.

Arta vizuală din Germania a înflorit în special între 1900 și 1933. Expresionismul german a pus accentul pe emoțiile artiștilor și a respins realismul în favoarea semi-abstracției, a unghiurilor ascuțite și a culorilor intense, precum și a utilizării mijloacelor tradiționale în moduri noi. Această turnură a fost inspirată de dorința de a crea o punte între trecut și prezent într-o nouă formă de artă. În manifestul lor, cei de la Bridge, unul dintre primele colective expresioniste germane, au declarat că, prin arta lor, „îi chemăm pe toți tinerii laolaltă și, în calitate de tineri, care purtăm viitorul în noi, vrem să smulgem libertatea acțiunilor și a viețiinoastre de la forțele mai în vârstă, confortabil stabilite”. După Primul Război Mondial, stilul acestor imagini s-a schimbat. Abstracția și angularitatea au rămas, dar a apărut un fel de realism deformat. Artiștii germani au fost bântuiți de ororile inimaginabile și fără precedent ale războiului - un conflict atât de mecanizat încât un număr mare de soldați puteau fi uciși în câteva secunde fără să vadă vreodată chipurile adversarilor lor. Artiști germani moderniști precum Otto Dix și Ludwig Kirchner au folosit atât forme realiste, cât și forme grotești pentru a descrie ororile pe care le-au văzut ca soldați pe linia frontului. Inspirat de aceste noi forme de expresionism, curentul Dada a apărut în Elveția aproape de sfârșitul Primului Război Mondial, iar în Germania, în timpul și imediat după război, a căpătat o orientare politică deosebit de puternică. La fel ca lucrările grotești ale unor artiști precum Dix, Dada a evidențiat eșecurile factorilor de decizie presupuși logici care au dus lumea la război. Cu toate acestea, această școală a folosit nonsensul și absurdul mai degrabă decât un realism întortocheat pentru a evidenția nedreptatea războiului. Furioși din cauza lipsei de sens a războiului și a morții în masă pe care a provocat-o, artiștii Dada au fost intenționat antiestetici, folosind fotomontajul, obiectele găsite și chiar gunoiul pentru a-și realiza operele stridente.

Mișcarea artelor vizuale către lucrări mai puțin frumoase, mai colțuroase și mai surprinzătoare s-a extins și în artele spectacolului. Filmul german a fost profund influențat de expresionism în anii de după război, iar filme precum „Cabinetul doctorului Caligari” din 1920 foloseau decoruri exagerate, contorsionate, cu unghiuri ascuțite și stiluri de interpretare accentuate pentru a exprima tulburările interioare. Efectele acestei estetici cinematografice au influențat profund genurile filmului noir și horror. Dansul din acea perioadă a fost, de asemenea, inspirat de această creștere a expresionismului și a experimentării. O figură importantă a fost Mary Wigman, o dansatoare și coregrafă germană și pionier al dansului expresionist. Formată în balet, ea a respins fluiditatea și mecanizarea formelor clasice în favoarea unui dans mai liber, care să exprime emoția și pasiunea umană. Lucrările sale foloseau tensiune și eliberare, vibrații, căderi și alte tipuri de mișcare care nu fuseseră catalogate anterior drept dans. Wigman a considerat, totuși, că orice mișcare poate fi dans, atâta timp cât este o expresie fizică a unui sentiment.

https://www.youtube.com/watch?v=aPG9GcykPIY&t=4s

Lotte Lenya sings Weill and Brecht’s “Mack the Knife” from The Threepenny Opera in the original German (Source: YouTube)

Muzica și teatrul au fost, de asemenea, afectate de această mișcare de îndepărtare de rigiditate și de exprimare. Cea mai importantă pentru The Resistible Rise of Arturo Ui este propria experiență a lui Brecht cu aceste forme în schimbare, pe măsură ce își construia bazele carierei sale teatrale în Berlinul postbelic, în mijlocul scenei de cabaret, cufundându-se în teatrul experimental și expresionist. Împreună cu partenerul său frecvent, Kurt Weill, Brecht a creat o serie de piese care foloseau secțiuni muzicale ca instrument de exprimare a opiniilor sale politice. Weill a compus o muzică zdrăngănitoare, uneori discordantă, inspirată mai degrabă din cabaret, jazz și ragtime decât dinformele muzicale clasice, iar în cea mai faimoasă colaborare a lor, The Threepenny Opera, acest colaj de stiluri se îmbină pentru a exprima puncte de vedere politice și sociale, la fel cum încerca să facă și lumea artistică din jurul lor.

Dar toate aceste experimente înfloritoare și depășiri ale limitelor nu aveau să dureze în Germania. Așa cum este descris alegoric în The Resistible Rise of Arturo Ui, Hitler a devenit proeminent la sfârșitul anilor 1920 și începutul anilor 1930. Regimul său a catalogat cea mai mare parte a acestei arte drept „degenerată”, interzicând și arzând o mare parte din ea și amenințând sau exilând artiștii responsabili. Cele mai potrivite forme de artă pentru a critica fascismul au fost reduse la tăcere de ascensiunea acestuia.

În această succintă antologie îmi propun să prezint pe cei mai reprezentanți artiști plastici germani și deasemeni pe evreica Sonia Delaunay care și-a făcut studiile de artă la Karlsruhe, capitala landului Baden din Germania. Veți găsi referințe atât la artiști evrei și autohtoni, la efectul politizării artei la școala Weimer cât și informații utile despre expresionism, umanism și arta protestatară care a deranjat nazismul la culme.

 

AG 2024


Sursa: Adrian Grauenfels

Concursul Național de Proză Scurtă „Nicolae Velea” - 2024. Regulament, câteva date, literatura și actualitatea


 

Revista „Arena literară”, nr. 34/2024. Semnal, sumar, raftul de cărți



 

Gabriela Botici: Ce-ar scrie Eminescu... Sonet despre versurile barbare


 

REVISTA „LITTERA NOVA”, NR. 2 (6)/2024, PARLA, MADRID. Semnal, sumar, literatura fără frontiere



 

luni, 5 august 2024

Cornel Nistea - 6 august, luminile unui prozator

 

Cornel Nistea și fotografia timpurilor

 

Cornel Nistea s-a născut la 6 august 1939 în comuna Sălciua, din județul Alba. Este licențiat al Universității Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca și a predat limba și literatura română la școli din județul Alba. Actualmente este președintele filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România și redactor la revista de cultură „Discobolul”, un scriitor activ în lumea literară, prezintă cărțile confraților, îi susține, se prezintă pe sine ca model.

Cornel Nistea

În literatură a debutat în anul 1984, cu volumul „Focuri în septembrie”. Revine în peisajul literar cu volumul „Inocența șarpelui”, urmat de „Colonia de vulturi”, „Papagalii mei adorați”, „Ritualul bestiei”, „Amintiri din șezlongul albastru”, „Împăratul lupilor”, „Zece povestiri pentru copii”, „Caseta cu paradoxuri”, „Întâlnirile mele cu Orlando”, „Jurnal 1977-1984”, „Ultimul din Eden”, „Vânzătorul de apă colorată”, „Tragismul exilului românesc”, „Ieri a fost duminică”, „Însemnări critice”, „Iar nimic în cutia poștală”, „Schițe, nuvele, povestiri”, „Vedenia” și, evident, „Anii de școală. Memorii”.

Pe 6 august 2024, Cornel Nistea trece pragul celui de-al 85-lea an al vieții. Un sincer și călduros LA MULȚI ANI.

Romanele sale sunt repere în istoria literară a ultimilor decenii…

 

Despre romanele publicate putem nota câteva aspecte, din punctul de vedere al cititorului pasionat.

 

Cornel Nistea în romanul Întâlnirile mele cu Orlando, este unul solid, serios, care aduce o tuşă importantă în ce priveşte viaţa intelectualului român înainte de anul 1989.

Romanul tratează viaţa artistului în perioade dificile din istorie, când arta pare a fi uitată între necesităţile sociale şi jocul puterii în platoul magnetic al destinului.

Temele pe care le ridică romancierul sunt profunde, esenţiale şi mereu actuale. Există o fantă în istorie când lucrurile trebuie spuse pe nume, se definesc şi devin mai clare. Cornel Nistea este un lucid, vede trecutul prin perspectiva viitorului, unele teme vor fi mereu actuale, contextul va fi altul, deschiderile altele, oportunităţile sub o altă dimensiune.

Sunt puse în lumină destinul artei şi destinul artistului, legătura cu divinitatea, cu oamenii, cu natura. Se face o paralelă între artistul care trăieşte în mediu catolic, specific unei părţi a Europei, şi artistul care trăieşte într-un mediu ortodox. Această paralelă vine să pună în valoare principiile de viață stabilite de doctrina creștină de-a lungul vremurilor. Romancierul insistă pe tema iubirii ca legătură importantă a existenţei, între necesitate şi realizare. Iubirea este lentila prin care viaţa se vede potenţată, viaţa prinde contur, sens, dramă. Relaţia bărbat-femeie, și aici, mai ales în mediul artistic, pare a fi esenţială pentru că declanşează energii nebănuite.

Romanul începe cu un motto: „Iubirea este singura aducătoare de fericire pură”. Textul este preluat din Bergson, acţiunea romanului se focalizează pe această perspectivă, mereu istorică şi anistorică. Artistul căuta iubirea pentru că este călător spre fericirea pură.

Acţiunea are ca prim plan iubirile în paralel, în oglindă, ale lui Horaţiu-romancier, în principal şi Anamaria, apoi Orlando-pictor şi Diana. Cupluri simetrice, văzute din unghiuri diferite. Preocupările femeilor sunt în sfera intelectualului, respectiv psihologie şi artă, acest lucru face acţiunea mai interesantă, mai palpitantă din punct de vedere spiritual. Aceste cupluri dinamizează acţiunea. Tensiunea dintre iubirea ideală, aşa cum o doreşte Horaţiu Codru şi iubirea carnală, frustă şi pragmatică, aşa cum o trăieşte Orlando, se materializează în lungi dialoguri, reflecţii, acţiuni impulsive şi realitatea care le mediază şi limitează.

„Eram gelos pe relaţia lui cu Diana, în mintea mea se crease un adevărat complex al unui incest, dar mai era şi altceva, poate dorinţa ascunsă de-a mă afla măcar o vreme în locul lui şi nu-mi puteam deloc potoli ticăloşia asta mizerabilă. Dar oare relaţia mea cu Anamaria ce era? Nu era oare bazată tot pe nimicnicie? Nu, nu, era altceva! Şi-mi părea aşa de rău că îndrăznisem să gândesc o asemenea aberaţie. Ei, nu, relaţia mea cu Ana era deasupra tuturor mizeriilor, se afla într-un Eden şi acolo nu-o puteau atinge răutăţile, geloziile de niciun fel”.

Cornel Nistea pune în balanţă, lucru cel mai important, comunicarea artistului cu lumea fie prin imagine (Orlando), fie prin cuvânt (Horaţiu). Aici se centrează tensiunea romanului. Scriitorul comunică prin cuvinte, modul de înţelegere a operei scrise este mai complex, mai dificil, romancierul pare angoasat, tracasat de neputinţele sale, de geloziile sale, de lipsa de înţelege a celorlalţi. Pictorul comunică prin imagine, imaginea vrăjeşte lumea, declanşează vitalitate în jur, femeile par atinse de farmecul stârnit de culoarea care umbreşte destinul.

Romancierul visează la o artă angajată, opera sa ar trebui să reflecte lumea aşa cum este, să nu înfrumuseţeze, să fie oglinda adevărului. Pictorul este un estet, peisajul, nudul, tabloul care picură frumuseţe de dragul frumuseţii, atrage ochiul, mintea, trupul. Pictorul nu se complexează, el pictează nuduri pentru că este, într-un fel, divin. Lumea a fost creată frust, iar trupul femeii reflectă frumuseţea şi perfecţiunea creaţiei, în spatele cortinei este Creatorul. Femeile acceptă (şi asta într-o epocă dificilă) să pozeze, indiferent de starea socială în care se află pentru că sunt vrăjite de ideea eternităţii: peste ani lumea va cunoaşte că ea a fost modelul artistului. Un gând din copilăria lumii, modelul care trăieşte prin opera artistului.

Pictorul instituise un adevărat ritual pentru a atrage şi a picta femeile în atelierul său de boem, atingerile devin argumente pentru o estetică a frumosului. Epoca, însă, vrea altceva: imagini frumoase, peisaje la mare… peisaje din natura patriei, portretul sănătos al muncitorului, ale femeii mature… Fiecare îşi va avea premiile lui, pare să fie mesajul, uitând că vremurile trec; epocile se pliază, oamenii dispar, noi personaje apar în planul secund, apoi în prim plan.  

Romancierul, eroul din carte, se doreşte un apărător al adevărului, titlurile romanelor sale sunt sugestive: Destine, Mizeria, Umilinţa cea de toate zilele… Frica de scris este sinonimă cu frica de moarte, dar raţiunea vieţii este de a se realiza ca artist depăşind condiţiile subiective trecătoare, care apar inerent în viaţa cotidiană. Tangenţial se pune problema relaţiei cu Dumnezeu, mai ales în perioada în care romancierul se afla la Praga într-un studiu aprofundat despre condiţia umană în comunism.   

Romancierul, ca personaj important, visa la o viaţă împlinită alături de Anamaria, vremea petrecută în Cehoslovacia (stat unic în perioada comunistă) îi va dovedi contrariu, va trăi o frumoasă perioadă de dragoste alături de Katerina, fiica unor demnitari comunişti care locuiau acolo.

Experienţa este unică, Horaţiu descoperă o altă lume, ar putea să evadeze în lumea liberă dar rămâne prins în plasa subtilă întinsă de sistemul comunist în viaţa artistului. Nu poate evada, sistemul era mai puternic prin jocul politic, prin tehnici de manipulare, supraveghere, testare… Faptul că, la un moment dat, Radio Europa Liberă îi face public un fragment din romanul său, în loc să-l aducă aprecieri, este privit cu suspiciune. Devine inamicul. Orice faptă a sa pare un element într-un joc ciudat al sistemului de putere comunist care tindea să controleze totul. Viaţa intimă dispărea, omul părea o piesă într-un puzzle dinainte anunţat… Viaţa îl va împinge într-un spital de boli nervoase, mare evadare devine marea rătăcire, sistemul punea o pecete irepetabilă pe conştiinţa artistului: nebun… O întâmplare îi va permite evadarea la… Paris, e jocul marilor puteri în care individul este captat până la anihilare… Sistemele sunt complementare şi omul este anihilat.

Întâlnirile romancierului cu Orlando sunt ocazii de a emite idei, stări, definiţii, concluzii, nelinişti, concluzii incomode.

„- Bine, Horaţiu! Hai să vorbim atunci despre ce-i acela succes. Ai hoinărit prin lume, ai sedus femei, ai scris romane. Ce bine mai mare ţi-ai putea dori. Apoi îţi mai spun ceva: Succesul e o chestie absolut înşelătoare, care adeseori provoacă victime. Trebuie să fii un om fericit că n-ai avut experienţa celor care au trăit succesul totdeauna efemer şi iluzoriu. Ce să-ţi spun, după ce un artist are succes, cum acesta îl părăseşte, trăieşte o dramă de neimaginat, pătimeşte mult mai tare decât cei care n-au avut succes de-a lungul timpului, dar şi l-au dorit.”

Interesante sunt dialogurile romancierului cu iubita sa Anamaria, o intelectuală de rasă, detaşată, realistă, care se va realiza altundeva. Ea înţelege epoca, se desprinde din plasa ideilor fabricate de propaganda comunistă. Apoi, întâlnirile lui Horaţiu cu alte persoane importante ale vremii sunt interesante, incitante  şi declanşează stări spirituale de excepţie, ca o fractură în sistemul politic al epocii, o fantă prin care se zăresc anii în toată goliciunea lor (nud-ul vremii).

Cu toate aceste, Horaţiu, până la un moment dat, este un ales al destinului (titlu de roman) beneficiază din plin de beneficiile sistemului, dar nu reuşeşte să se împlinească. Ajunge matur fără familie, copii… Iubirea este o iluzie în epocă, o nălucă… Este aici şi drama artistului căzut în capcana întinsă de sistem pentru cei care îndrăznesc să viseze şi să caute esenţele…

„Creatorul de artă e un însingurat ce-şi trăieşte drama fără să se poată vindeca vreodată de iminenţa eşecului” – iată o idee despre destinul intelectualului într-o lume căzută din miracol…

„…am după mulţi ani prilejul să mă întâlnesc cu Dumnezeu şi nu ştiu ce să-i spun”. – Drama artistului în faţa eternităţii pure…

„…omul poate fi fericit fără a fi negreşit creator de mari valori…”. – O temă incitantă pentru un psiholog.

„…omul are datoria să încerce să fie fericit?” – Întrebarea care macină conştiinţa scriitorului.

„Ti-am citit ultimele capitole despre Reacţiile întârziate şi-am descoperit acolo o analiză dintre cele mai originale asupra nepăsării şi trândăviei sociale…”. – Gânduri interzise într-o lume captivă.

„Nu mă tem de nimic altceva mai mult decât prostie. Nu-i o noutate că ne ascundem de oamenii ignoranţi şi răi”. – Instinctul de apărare într-o societate bolnavă.

„Laşitatea omului de rând”. – O direcţie imposibilă în epoca dictaturii comuniste pentru intelectual.

O altă temă interesantă într-un sistem social închis: „Disertaţie despre lene, laşitate şi trădare”.

Romanul reuşeşte să fixeze esenţa vieţii, în momentul în care iubirea este văzută ca un vehicul spre fericirea pură, ca năzuinţă, ca speranţă, ca detentă spre desăvârşire…

De menționat și Ritualul bestiei, un roman special, bine construit, dens şi exact, un roman ca un strigăt, poem epic în plin ritual al bestiei, apărut la Alba-Iulia: Editura Teognost, 2009.

Tabloul de început este reprezentativ:

Un om în vârstă, la şaptezeci de ani, stă în şezlongul albastru şi rememorează împreună cu nepoata viaţa sa care a curs, ce este şi ce ar fi putut fi. O poveste care se suprapune peste povestea ţării sale.

Pompiliu Dascălu are puterea de a privi cumva detaşat istoria ultimilor cincizeci de ani în care a suferit transformarea sa nedorită în mod brutal, dar a reuşit să supravieţuiască. Este un biruitor, într-un fel anume, e biruinţa martorului care povestind, acuză. În acelaşi timp, se lustrează depunând efortul de a purifica memoria românilor, reuşind să rămână, cumva, detaşat de drama proprie.

Scriitorul a  valorificat memoria colectivă a românilor despre perioada comunistă dintr-un unghi etern, cel al credinţei trăite, pornind de la valorile certe în aşa fel încât judecata, cu o sentinţă nepronunţată, încă,  vine de la sine. Este judecata timpului crud care nu a mai avut răbdare, după cum scria Marin Preda.

Cornel Nistea urmăreşte viaţa eroului principal, Pompiliu  Dascălu, cercetător la un institut românesc având ca temă rezistenţa celulei mormolocului de broască împotriva factorilor nocivi de mediu, temă ambiguă şi simbolică, implicit. Un ins ce dorea să fugă de politică şi să rămână omul de ştiinţă preocupat de studiul său, în ciuda vârtejului în care au fost prinşi cei mai mulţi români. Devine captiv în istorie.

Dar „Bestia” îşi face apariţia în România după anul 1945, începe ritualul, un ritual asemenea celui religios, o religie a necredincioşilor care doresc puterea cu orice preţ. Puterea care trimitea la moarte orice om, chiar şi nevinovat, la moarte doar,  şi pentru că, nu accepta ritualul. Ritualul declanşat de Bestie este necesar pentru că individul, prins în hora acestea, nu mai putea scăpa.

Citind romanul, asistăm pe rând, imaginar pentru cititor, dar  real şi tragic pentru mulţi români, la îmbolnăvirea spirituală şi fizică a omului. Românii care au trăit în acele vremuri au simţi pe pielea lor ce înseamnă dansul „Bestiei” pe destinele lor.

Dumnezeu este înlocuit de noul crez, apostolii creştini de  „marii dascăli ai omenirii”, credinciosul obişnuit devine activist de partid. Scriptura este înlocuită cu broşura de partid, psalmul credinţei de poezia patriotică. Proprietatea individului devine proprietatea poporului, dar, în fapt, aparţinea celor care, în mod cinic, o gestionează. Fără milă sau morală, biblioteca e un loc al pierzării etc.

Pompiliu Dascălu devine, treptat, prizonier al sistemului din care încearcă să evadeze, ţinând un jurnal ale întâmplărilor triste, un jurnal secret şi public, indirect, în acelaşi timp, cu întâmplări ştiute de toţi. A ţine un jurnal în vremuri grele, în prezenţa „Bestiei”, era un motiv de condamnare la moarte pentru cel care scria şi pentru personajele jurnalului, dar efortul, mai ales spiritual, trebuia făcut: o naţiune are nevoie de adevăr pentru a se elibera, un adevăr care poate să vină la timp şi, uneori, la netimp. Era în joc, de fapt, memoria unui popor care trebuia să înţeleagă şi să nu repete.

Lângă personajul principal îşi trăieşte drama Matei Petric, coleg la institutul de cercetare, drama sa este în sens invers, ca fost legionar, căutând sprijin într-o doctrină specifică perioadei dintre cele două războaie mondiale. Era o doctrină antagonică şi totuşi având și puncte comune triste şi dure cu ritualul Bestiei, care a măcinat generaţii de cetăţeni.

Privind din alt unghi, epoca este străbătută de către Dorel Gozarul, fiul unui procuror de temut în acei ani, cu avantajele materiale şi dezavantajele vieţii personale.

Peisajul uman este completat de Sorana Lăpădatu, o femeie simplă care primeşte mai multă putere decât poate duce, are origine sănătoasă în viziunea sistemului şi a marilor dascăli pe care-l patronează. De la cartea de rugăciuni ajunge la cărticica de propagandă.

Zina Stricatu este femeia tânără şi plină de impulsuri sentimentale, care caută un loc comod în partid şi în societate. Da, prin prezenţa ei fizică şi prin pofta de viaţă simplă la nivelul simţurilor comune, ca etalon în epocă, gată să participe la o masă bună şi la o partidă de sex cu detaşare şi hărnicie, specifică oamenilor rudimentari care nu puteau să înţeleagă; ei trăiau direct, fără complexe.

O apariţie interesantă pe paginile naraţiunii este Luisa Tisoveanu, cercetătoare, colegă cu Dascălu,  o femeie care aspira spre o viaţă luminoasă, la dragoste şi la vremuri mai bune, totul în mod inutil, încercând să salveze ce se mai poate salva din vremurile de libertate.

Personajele sunt mai multe, fiecare are un traseu specific în viaţă şi asta dă culoare unui fundal trist al epocii, însă viaţa pare absorbită de evenimente străine. Fiecare individ prezent pe filele cărţii este un tipar uman asemenea mormolocului de broască, trebuind să reziste factorilor nocivi de mediu.

Personajul principal se leagă de trecut prin amintirile sale despre unchiul Lionel, fost avocat care a decis să fugă din ţară dar care a lăsat în urmă cărţi, un apartament, câteva valori specifice lumii libere. Atunci omul putea să vieţuiască aproape normal, legătura e de natură spirituală şi nu de sânge cum ar fi  fost firesc, memoria conservă speranţa după cum şi transmite ultimul capitol al romanului. Pompiliu locuieşte pe strada Speranţei nr. 13 bis, ca un fel de reluare a ritualului, pe un alt plan, al amintirii şi al posibilităţii de reînviere a bestiei într-un alt context.

Vremurile fac imposibilă iubirea dintre cei doi colegi, Pompiliu şi Luisa, iubirea este exclusă din ecuaţia vremii, rămâne animalul care îşi caută locaş în căldura bestiei. Eforturile personajelor de a realiza o relaţie simplă, de iubire, o relaţie sănătoasă şi necesară la nivel uman, sunt inutile, vremurile au fost altele şi condiţiile sociale au dus în ruină fiinţa.

Căderea omului este redată de scriitorul Cornel Nistea prin întâlnirea dintre eroul principal şi pictorul Mavros, e o întâlnire cu artistul care şi-a pierdut ţelul, se refugiază în credinţă, renunţă la marile teme ale artei pentru a picta îngeri. Îşi ascunde opera pentru a o ferit de distrugere, dar icoanele sale sunt împuşcate simbolic de oamenii vremii, biserica rezistă la nivelul cuvântului rostit, semnele creştine sunt omorâte  de noii ucenici ai comunismului, ai Anticristului.

Teroarea este şi ea menţinută de tancuri şi armată, de abordarea brutală a individului de civili fără de identitate care fac propagandă. Rezistenţa umană e la nivel de zvonuri, percheziţia este iminentă la serviciu, acasă, la vecin, viața este la nivel de bileţele, la nivel de fasole cu ciolan servită la restaurantul partidului, totul făcând parte din ritual.

O prezenţă copleşitoare în acţiunea romanului sunt papagalii, singurii care mai pot duce un  dialog, cât de cât normal cu personajul principal. Mimează libertatea de gândire,  dar, brusc,  totul cade, papagalii preiau lozincile utilizate de Bestie, „învaţă”  repede noua ideologie pe care o strigă cu fervoare indiferent de personaj. Prezenţa papagalilor în filmul acţiunii este una necesară şi lasă deschisă povestea.

Evadarea eroului din real în jurnalul pe care îl ţine este singura posibilitate de a rezista vremii.

Autorul scrie: „Dar ciudăţenia cea mai mare era că un pictor de avangardă cum era Mavros renunţase instantaneu la viziunile sale moderniste şi începuse să picteze dumnezei, sfinţi şi îngeri”.

Iar în alt loc scrie: „A coborât agale scara. Curând, în faţa mea am văzut alt Mavros decât cel din urmă cu câţiva ani, un bătrân numai piele şi os, cu barba albă şi faţa tristă de sfânt, de parcă atunci ar fi coborât de pe perete”.

Romanul se termină optimist: castanii de pe alee înfloresc a doua doară în acea toamnă de după retragerea „Bestiei”..., acolo pe strada Speranţei nr. 13 bis…

Cărțile:

1. NISTEA Cornel, Anii de școală : memorii, Sebeș, Emma Books, 2023;
2. NISTEA Cornel, Caseta cu paradoxuri: publicistică literară, Cluj-Napoca, Teognost, 2010;
3. NISTEA Cornel, Colonia de vulturi, Cluj-Napoca, Teognost, 2004;
4. NISTEA Cornel, Focuri în septembrie, Bucureşti, Cartea Românească, 1984;
5. NISTEA Cornel, Iar nimic în cutia poştală: Schiţe, nuvele, povestiri, Cluj-Napoca, Editura Şcoala Ardeleană, 2019;
6. NISTEA Cornel, Ieri a fost duminică: Schiţe, nuvele, povestiri, Alba Iulia, Tipo-Rex, 2016;
7. NISTEA Cornel, L' Innocence du serpent, Cluj-Napoca, Teognost, 2005;
8. NISTEA Cornel, Inocenţa şarpelui, Cluj-Napoca, Teognost, 2008;
9. NISTEA Cornel, Întâlnirile mele cu Orlando, Alba Iulia, Unirea, 2012;
10. NISTEA Cornel, Însemnări critice, Sebeș, Emma Boooks, 2017;
11. NISTEA Cornel, Jurnal: 1977-1984, Sebeş, Emma Books, 2013;
12. NISTEA Cornel, Papagalii mei adoraţi: proză scurtă, Cluj-Napoca, Context, 2004;
13. NISTEA Cornel, Ritualul bestiei: Amintiri din şezlongul albastru, Cluj-Napoca, Teognost, 2008;
14. NISTEA Cornel, Roses blanches et autres contes, Cluj-Napoca, Risoprint, 2019;
15. NISTEA Cornel, Tragismul exilului românesc, Sebeș, Emma Boooks, 2016;
16. NISTEA Cornel, Ultimul în Eden: Schiţe, nuvele, povestiri, Cluj-Napoca, Casa Cărţii de Ştiinţă, 2014;
17. NISTEA Cornel, Vânzătorul de apă colorată: Schiţe, nuvele, povestiri, Cluj-Napoca, Școala Ardeleană, 2020;
18. NISTEA Cornel, Vedenia, Cluj-Napoca, Casa Cărţii de Ştiinţă, 2015

19. ***, Cornel Nistea în opinii critice, Cluj-Napoca, Casa Cărţii de Ştiinţă, 2014.

 

 

Revista „Actualitatea literară”, nr. 130 (mai-iulie) /2024. Semnal, semn, sumar